Разликата между БСП и ГЕРБ се топи, пет партии с евродепутати

Червените – 7 депутати в ЕП, ГЕРБ – 6, ДПС – 2, РБ и Бареков – по един
Обновена: 22 яну 2014 10:07 | 22 яну 2014 08:38,
124
Разликата между БСП и ГЕРБ се топи, пет партии с евродепутати
Снимка: архив, БТА

Пет политически партии ще имат свои представители в новия Европейски парламента, ако изборите бяха днес.

Това сочат данните от социологическо проучване за нагласите през месец януари на Агенция Сова Харис по поръчка на вестник „Преса“.

БСП ще спечели седем депутатски места, ГЕРБ - с едно по-малко - 6, а Движението за права и свободи ще спечели два мандата.

Партията на Николай Бареков "България без цензура" и Реформаторският блок ще имат по един депутат в Европарламента.

Разликата между БСП и ГЕРБ се е стопила до 1.1%, сочат още данни на изследването. Ако днес има извънредни парламентарни избори, БСП печели доверието на 19.5% от избирателите, ГЕРБ – на 18.4%. ДПС ще спечели 6.8%, Реформаторският блок – 4.2%, „България без цензура“ - 3%, а „Атака“ - 2.3%.

Тези стойности показват, че в началото на предизборната кампания за евровота не можем да говорим за значителен превес на някоя от водещите политически сили, коментира социологът Васил Тончев. 

Няма съществени размествания при доверието към водещите политически фигури. На първо място е еврокомисарят ни Кристалина Георгиева с 43% доверие, следвана от кметът на София Йорданка Фандъкова – 38%, президентът Росен Плевнеливе – 33%, Георги Първанов – 32%, Маргарита Попова – 30%, премиерът Пламен Орешарски – 29%, Сергей Станишев – 27%, Бойко Борисов – 26%.

Наблюдаваме увеличение на доверието към Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, което е в унисон с повишението на подкрепата за ГЕРБ. Същевременно бележи спад доверието към Георги Първанов, което очевидно предстои да се преосмисля от избирателите вследствие на очертаващото се разграничаване от ръководената в миналото от него партия, коментира Тончев.

Изследването е направено в периода 10-15 януари. В него не е отчетено инициативата на Георги Първанов да възроди АБВ и да регистрира паралелна листа вляво за евровота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
Вярно! преди 10 години
Топи се разликата, не че е била кой знае колко голяма и преди, но сега просто е видно- и двете партии работят само за себе си, като глутници вълци, и то задължително срещу народа си!
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ като имаш 2% разтеж какво става ве ***.?
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 109Тези данни от опорните точки ли ги свали, погледни БНБ. Външния дълг има поне 10 компонента, не знам какво е гледала моника, но очевидно е в грешка. Само за справка, при 2% дефицит от 80 млрд БВП не може дълга да намалее. Явно си *** за да им вярваш.
98
5
 
7
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
Не искам да гласувам за тези 5 партии.Те доказаха своя мафиотски характер с бюджетиранато си и разходването на парите на данъкоплатците.13лв за един глас.Затова мисля,че една национална стачка е по-добрия начин за да изгоним негодницитеКой може да ме убеди ,че тези 240 маламурника мислят за мен?
97
4
 
6
 
! Отговори
тир преди 10 години
До АнонименАз ви споделям какви са нещата в нашия бранш.Като каза за ремарке се сетих че в при нас предстои закупуване на нови камиони и съответно наемане на нови хора.А пък вие си бройте БВП.И пак ти повтарям не е само при нас така,хората по фирмите където товаря навсякъде казват ,че имат увеличаване на поръчките.
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как са топи разликата, като то разлика няма.ГЕРБ и БСП са едно и също нещо!
95
6
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До Младеж Интересно с какво БСП привлича инвеститори? Министрите общуват с чужбина през "Фейсбук".
94
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗащо пак за Бойко Борисов говорим? В моя коментар да го споменавам? Да казвам, че той естрахотен политик? Че той ще оправи БГ? НЕ! Единственото, което казвам на *** бълг. езике, че БСП не трябва да съществува дори в опозиция. Спрете със заблудата. Спрете да разсъждавате по малкото зло е по-добре. ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА, НО ТЯ ТРЯБВА ДА НАСТЪПИ ПЪРВО В ЗАМЪГЛЕНИТЕ НИ ГЛАВИ, КОИТО ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ СА МАНИПУЛИРАНИ ОТ ПРОПАГАНДАТА И ДОВЕДЕНИ ДО ПРОСТОТА. СИМВОЛИТЕ СА МИ МАЛКО ИНАЧЕ....
93
6
 
11
 
! Отговори
щом искате и факти преди 10 години
Миналият месец, американска фирма изнесе високотехнологично производство - батерии за атомни подводници в Унгария, закриха се над 400 работни места...Ако приемем, че имаме 4-ни семейства, говорим за 1600 съдби. Незнам как това кореспондира с възхвалите за някакъв икономическият растеж при БСП и ДПС, едва ли не бум?Просто незнам..Да не отваряме и други примери - стотици такива....А един милион *** електорат чака 3-те си милиарда помощи, просто незнам..А БСП продължава да стимулира ***
92
9
 
11
 
! Отговори
до 109 преди 10 години
До АнонименИли си *** или се правиш на ***. 2009 година - външен дълг 10 млрд. 2013 година външен дълг 14.5 млрд. Към този момент 14.1 млрд - тоест намалял. Инвестициите няма как да са с един млрд. надолу защото по времето на Тиквата те бяха НУЛА. Нямаше инвестиции, имаше оттегляне от БГ пазара. За безработица да не говорим, за 3.5 години без работа са останали 400 000 БЪЛГАРИ, а 100 000 фирми са фалирали. Спрете да се правите на луди, знаем че за това ви плащат.
91
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонименпраща те да садиш картофи и лук?---------------------- И какво не и харесваш на земеделската работа?
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тирИнтересно защо тогава БВП е с 500 млн лева надолу в сравнение с 2012 година? Инвестициите са с 1 милиард надолу, безработицата е с 200 000 нагоре, а дълговете с 4 милиарда нагоре. Явно трябва да сложиш още едно ремарке на тира, слабичко го даваш...
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом е поръчано от парцала Преса няма какво да се коментира и анализира. Истината очевидно е доста по-различна... Да не говорим че изобщо не е отразено АБВ. На евроизборите БС*П ще прати максимум две телета в Брюксел.
88
3
 
7
 
! Отговори
тир преди 10 години
Аз пък нямам ик.образование,работя като шофьор на камион.Работата скочи осезаемо има двойно повече товари към ЕС .Говоря с много колеги от други фирми и навсякъде очакват много силна година.
87
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До образование ???Уважаеми господине, само едно изречение ще кажа и приключа разговора. Спомнете си каква беше през 2009 година преди да дойде Тиквата и я погледнете сега. Погледнете на какво ниво е резерва, външния дълг, покупателната способност, инвестициите, икономическите показатели. Във всеки един показател или област след идването на Тиквата е настъпил колосален крах. Дори мита за магистралите е развенчан. Тройната коалиция е построила повече път - това са факти! а не разни приказки.
86
8
 
6
 
! Отговори
сълза преди 10 години
До Борисов за затвора сВ сравнение с мизериите на БКП - /убийствата, репресиите, краденето на държавни пари/ иБСП /предателствата срещу БГ, краденето на държ. пари, геноцида и дискриминацията на БГ народ в собствената държава /, Бойко е чист като бебешка сълза. Дяволът да дойде в БГне може толкова злини да измисли, пък да направи да не говорим !!!
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 97Агитираш за Тюфлеков? Я кажи колко ти плащат? Ние да не сме всичите ***? Бареков и *** му "сдружение" са изкуствено създадени с цел да са патерица на БСП и Доган. Ти си предател и родоотстъпник, щом агитираш за него! Ако пък го правиш по лично убеждение, препоръчвам ти да се кастрираш.
84
3
 
5
 
! Отговори
до младежа преди 10 години
Този мит приятелю отдавна е развенчан. Това за старците е изтъркана плоча, мина четвърт век от началото на промените, така ли не умряха тези старци. Аз съм на 26 години магистър по икономика, работя във френска фирма в България и знаеш ли какво ми каза моят началник - след идване на новото правителство оборота е скочил с близо 20% и ако то се задържи на власт ще поискаме от централата инвестиции за разширение. ....Аз също работя в солидна фирма..Но от два месеца сме на половин заплата. Така че
83
4
 
8
 
! Отговори
Борисов за затвора с преди 10 години
Тоя Борисов колко поразии направи на България и пак има *** ,които искат той да се върне и да се продължи със старото тъпчене на едно място! Много хора тежат на съвестта на тоя *** и незнам как спи *** нещастен.
82
5
 
5
 
! Отговори
образование ??? преди 10 години
До МладежМладежо, по изказването ти съдя, колко ти образованието по икономика и колко разбираш от нея. Та казваш БСП дойдоха с 20 % повече инвестиции. ТАКА ЛИ СМЯТАШ НАИСТИНА? Ако правителството се задържало БВП ще скочи с още 20 % и вашата френска фирма ще цъфне и върже. Кажи ми вашата фирма с държавни поръчки ли работи? Като е толкова добре в БГ заради БСП, защо искате инвестиции от Централата, ама Вие трябва да им ги давате. АКО се задържи това правителство централата ще бъде изместена в БГ