Разликата между БСП и ГЕРБ се топи, пет партии с евродепутати

Червените – 7 депутати в ЕП, ГЕРБ – 6, ДПС – 2, РБ и Бареков – по един
Обновена: 22 яну 2014 10:07 | 22 яну 2014 08:38,
124
Разликата между БСП и ГЕРБ се топи, пет партии с евродепутати
Снимка: архив, БТА

Пет политически партии ще имат свои представители в новия Европейски парламента, ако изборите бяха днес.

Това сочат данните от социологическо проучване за нагласите през месец януари на Агенция Сова Харис по поръчка на вестник „Преса“.

БСП ще спечели седем депутатски места, ГЕРБ - с едно по-малко - 6, а Движението за права и свободи ще спечели два мандата.

Партията на Николай Бареков "България без цензура" и Реформаторският блок ще имат по един депутат в Европарламента.

Разликата между БСП и ГЕРБ се е стопила до 1.1%, сочат още данни на изследването. Ако днес има извънредни парламентарни избори, БСП печели доверието на 19.5% от избирателите, ГЕРБ – на 18.4%. ДПС ще спечели 6.8%, Реформаторският блок – 4.2%, „България без цензура“ - 3%, а „Атака“ - 2.3%.

Тези стойности показват, че в началото на предизборната кампания за евровота не можем да говорим за значителен превес на някоя от водещите политически сили, коментира социологът Васил Тончев. 

Няма съществени размествания при доверието към водещите политически фигури. На първо място е еврокомисарят ни Кристалина Георгиева с 43% доверие, следвана от кметът на София Йорданка Фандъкова – 38%, президентът Росен Плевнеливе – 33%, Георги Първанов – 32%, Маргарита Попова – 30%, премиерът Пламен Орешарски – 29%, Сергей Станишев – 27%, Бойко Борисов – 26%.

Наблюдаваме увеличение на доверието към Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, което е в унисон с повишението на подкрепата за ГЕРБ. Същевременно бележи спад доверието към Георги Първанов, което очевидно предстои да се преосмисля от избирателите вследствие на очертаващото се разграничаване от ръководената в миналото от него партия, коментира Тончев.

Изследването е направено в периода 10-15 януари. В него не е отчетено инициативата на Георги Първанов да възроди АБВ и да регистрира паралелна листа вляво за евровота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
4
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Не мога да повярвам, че някой ще ходи да гласува на тези абсолютно безмислени избори, за да прати шепа тотално безполезни *** да си греят з*дниците в европарламента, да взимат тлъсти заплатки и да са напълно безполезни за обществото ни ! Всеки гласувал на тези и на които и да е избори, може да получи сертификат за завършен *** !
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AIDE NE NI PROMIVAITE MOZACITE S TIA SME6NI PROUCHVANIA PLATENI OT NIAKOI. KOI NORMALEN 6TE GLASUVA ZA BAREKOV ILI ZA TIA IZMISLENI REFORMATORI?????
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И *** си имат свои представители в парламента.
78
9
 
5
 
! Отговори
aнонимен преди 10 години
Борисов-старо лице,още 4 год. глад,мизерия,живи факли,високи сметки за ток,безработица и т.н. до безкрай. Бареков-ново лице,не е бил в поитиката,не е крал народни пари,незнаем даи ще работи за народа или за себе си.Кого бихте избрали старото или новото,ако искате Борисов. .,+
77
4
 
6
 
! Отговори
Младеж преди 10 години
До българинТози мит приятелю отдавна е развенчан. Това за старците е изтъркана плоча, мина четвърт век от началото на промените, така ли не умряха тези старци. Аз съм на 26 години магистър по икономика, работя във френска фирма в България и знаеш ли какво ми каза моят началник - след идване на новото правителство оборота е скочил с близо 20% и ако то се задържи на власт ще поискаме от централата инвестиции за разширение. Еди съвет: гледай какво се случва, а не слушай какво ти говорят.
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И още ще се стопи,май хората започват да разбират истината за БСП и ДПС,както и манипулациите и корупцията в съдебната система.Скоро ще научат и други истини.
75
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 години
Старците умират, БСП намалява, млади хора *** рядко се намират да гласуват за тези ***. А сега подкрепят и терористи - да хванаха *** дето причиниха ужасната катастрофа на гара Яна?Няма й да ги хванат. Затова *** така се разбесняха, знаят, че техните са на власт и се чувстват недосегаеми. Затова ги и разплождат, защото знаят, че след 4г. няколко стотин хиляди пенсионера ще си заминат и няма да видят власт повече. *** е съвсем умишлена и преднамерена, не случайно детскит
74
3
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
След оказаната подкрепа за режима в Сирия,какъв Европарламент им си привижда в БСП?С какви очи ще се явяват там.Вярно ,че лицемерието е характерно за тях ,но сега минаха всякакви граници.
73
5
 
10
 
! Отговори
ужассс преди 10 години
Кой е луд да гласува за червено-депесарската хунта: стотици хиляди ограбени тютюнджии, няколко завода затвориха само за седмица, едно от тях високотехнологично..Инвеститорите бягат през глава от тази червено-турска ***, милиарди заеми само за няколко месеца...Просто ужас!!!
72
12
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
ДОТУК С БАСНЯТА ЗА УСПЕШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ! КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ!7,24 млрд. лв. са похарчени повече от приходите в държавната хазна за последните четири години от 2009 до 2012 г. Това сочат данните на Националния статистически институт, които са потвърдени от Евростат.В резултат на това харчене държавният дълг е скочил с 4,85 млрд. лв. и от 9,48 млрд. лв. (13,7% от БВП) в края на 2008 г. e нараснал на 14,38 млрд. лв. (18,5%) в края на 2012 г. Освен това фискалният резерв на страната е намалял с 2,3 млрд. лв. и в края на 2012 г. е 6 млрд. лв.
71
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ГЕРБ ще имат 6 депутата бе. Българите *** ли са или да. След 4 години на глад, мизерия, безработица, безизходица, безнадеждност, палежи на хора и пак да идеш да гласуваш Тиквата който ти вика куче, праща те да садиш картофи и лук? Еййй хора за 4 години цените в магазините станаха като в Мюнхен. Разликата е че в Мюнхен вземаш 2400 евро заплата а в БГ 200 евро. Каква Европа с тази Тиква и с тази тиквена политика да се затягат коланите докато хората измрът. Тва ако е европейско.....
70
10
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Гробаджиите, какво заслужават друго освен бой по празните тикви, те не се посвенихада подслушват, да рекетират, да съсипват хора и бизнеси, да фалшифицират избори, да се палят хората заради тях!
69
9
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Цецо вече НЕ ПЕЕ в хора !!! А от Мутрата не ме е страх ни най малко и не приемам никакви такива плашила ! Бойко НЯМА и не може да се върне на власт ! Даже и защото вече няма да има такова животно като печатници с технологичен брак !Такаа , че споко
68
9
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Аз харесвам това, което направи досега правителството на Пл.Орешарски ! Фен съм на грамотните и отговорни можещи хора ! А Днешния премиер със сигурност е такъв !
67
11
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Най-сетне гербоухите пИдали разбраха, че със смешните и скъпи протести както и УКОпацията на няколкото редкобради наркоманчета, въргалящи се по банките в СУ, целта няма да бъде постигната.
66
8
 
11
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
Червената хунта губи подкрепа, хубава новина!:)
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛЕДВАЩО УПРАВЛЕНИЕ - СТАНИШЕВ , МЕСТАН , БАРЕКОВ-------ЧЕСТИТО
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Относон Криталина герогиеева първо не виждам защо я слагат, когато нейното седалиещ не е в българия и тя не прави нищо осезаемо за БЪЛГАРИТЕ и вотор тя напраив такива гафове, че не трябав да има и 10 процента, а то пък цели 40.....тук социолозите са се изилили.навремето та даваха и за кунева, е видяхем я Кунева - стана чак трета на президентскиет избори с едав 15 процента.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за Бареков не вярвам че ще вземе чак 3 процента отведнъж - ако някой ми бе казал 1, дор 2 проценат по бих бил склонен да му повярвам - все пак има телевизия, някой мчоже да се излъже, но 3 ми се вижда много. ОСвен това никъде не виждам НФСБ, а съм сигурен, че те ще вземат едон 4,8-5,2 проценат след спада на Атака.зелениет имат совя задължителен 1 процент както и глас народен, А сета вече и първанов се намеси в националистическите тези отляво и може да краден 1-2 процента на БСП.
62
1
 
14
 
! Отговори
Писна ми! преди 10 години
Аман от нагласени проучвания. Как ги правят -не знам, ама доста българи вече ще си направят бюлетините задраскани/невалидни/.Така,че по-интересно ще бъде да проучат на колко българи им е писнало от тази 25 годишна демагогия.