Снемането на доверие било по-тежката морална оценка

Станишев: Не вземаме това решение с лека ръка
Обновена: 1 фев 2014 21:33 | 1 фев 2014 19:07, Анисия Иванова
81
Снемането на доверие било по-тежката морална оценка
Пресконференцията на БСП за решенията на Националния съвет. Снимка: БСП

Снемането на политическото доверие е по-тежка морална оценка от  констатиране прекратяване на членството, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция по време на заседанието на Национални съвет на БСП. Той посочи, че тази мярка за партийно въздействие може би изглежда по-мека, но за налагането й се изисква по-голямо мнозинство отколкото за прекратяване на членството.

Станишев допълни, че в Националния съвет са се чули различни мнения, сред които, че има основания Първанов, Петков и компания да бъдат изключени, но по думите му "пленумът не е наказателен отряд". "Не вземаме това решение с лека ръка", призна червеният лидер.

Още по темата

Решението за снемане на политическото доверие и отнемане правата за заемане на партийни длъжности за една година на Георги Първанов, Румен Петков и още 11 членове на партията е взето със 125 гласа "за", 3 "против" и 2 въздържали се. То отразява мнението и волята на партията, каза Станишев.

Според него АБВ по същество е млада партия, както неволно я нарече Георги Първанов.

"За мен АБВ изначално още през 2011 г. беше политически проект, замислен като субект, който да участва в избори", посочи Сергей Станишев и добави, че в този смисъл е имало немалко подвеждане към хората, които са били поканени тогава да се присъединят към този проект като дискусионен форум за политики.

Евродепутатът Илияна Йотова смята, че в следващите дни трябва да се очаква обявяването на новата политическа формация. Тя заяви, че е очаквала днес Георги Първанов и Румен Петков да присъстват на НС.  "Те не събраха смелостта да го направят. Очаквам, че утре смелостта ще бъде по-силна в медиите", смята Йотова. Тя е категорична, че трябва да се приключи с този дебат, "той не е ползотворен за нас".

"Днес в това, което се говори от представителите на АБВ, не виждам непреодолими политически различия, това показва, че целите са някакви други, а не тези, които се декларират", коментира Станишев.

"Работихме през всички последни месеци за единна листа на левицата и това, което се случи с АБВ зад гърба на БСП, по същество обслужва ГЕРБ. Няма да постигнат резултата, на който се надяват, но пречат на нас, затова Борисов толкова се радва на АБВ", посочи той.

Ако се предприемат действия за участие и подкрепа на друга листа или политическа организация, това би довело до приключване на членството в БСП, коментира заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му днешното решение, колкото и да е трудно, не е израз на реваншизъм и омраза. Това не е сигнал за ограничаване на демокрацията в партията, границата минава там, където започва откритото противопоставяне на политиката на БСП, отбеляза той.

Според Стоилов, ако тези хора преосмислят действията си, колкото и малко вероятно да е това, те могат да бъдат възприемани като част от партията.

"И един човек от тези хора да размисли, да преоцени действията си и последиците от тях, това е важно за нас", добави Станишев. Той отбеляза, че единственият човек, който е имал смелостта да се появи пред членовете на Националния съвет, е била Росица  Янакиева и е показала повече характер от много други.

На днешното заседание на Националния съвет на БСП са приети  основните документи за конгреса, платформата за европейските избори и националните задачи пред партията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей - тъй се изплашиха Първанов и сие че чак ще направят движението - Партия - сега онуй дебеличкото момченце с кръглите очила и оная отворена /къде ли/ *** дето стоеше от лявата мустрана къде ли ще се скрият след тяхното плюене и лаене
55
1
 
7
 
! Отговори
tato преди 10 години
с тези полувинчати мерки Станишев не можеш да стигнеш простия винету никога ама никога трябва смелост а ти никога си я нямал затова си слаб политик
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се кой ли е по-голям гад - Станишев или Първанов? Първанов стана президент и го сложи да управлява БСП за 10 години, но очакваше, че като му приключи мандатът ще се върне и Сергей веднага ще му освободи престола. При всички положения и двамата са хора самовлюбени, алчни и без морал.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Снемането на доверие било по-тежката морална оценка."Няма и да чета статията. Очевидно е за всеки полу-грамотен, че този човек няма морал, камо ли да може да дава с ръководството си морални оценки.
52
1
 
12
 
! Отговори
един от всички преди 10 години
СърГей знае най-добре какво е да ти снемат доверие.Дори *** като Винету Борисов го бие като тапир по всички избори от 2006 година насам.Хората снеха доверието си от херсонския гей още през 2007 година,обаче понеже си е ***,продължава да вика на черното бяло!
51
0
 
8
 
! Отговори
Има Ли Значение преди 10 години
Ако аз така оплета конците, както рокерчето, ей Богу, ще се гръмна. Не бих понесъл ни срама от историята на славната си партия, ни жалкото си настояще. И Маичка ли прокле "АБВ"? Или се усеща, че падне ли рокера от мотора, ще трябва и тя да дава обяснение за пъкления костинбродски план...
50
0
 
8
 
! Отговори
Буков преди 10 години
Станишко, по важното тук е, че имаме снемане на политическо доверие от ръководството на БСП. И то, от една не малка група привърженици и членове на БСП. Ти може да се правиш, че не разбираш но главата на рибата е вмирисана. За да се спаси тялото, трябва да се отреже главата, не опашката и перките.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно другарю Станишев. Публичното сваляне на червените кюлоти е много по-тежка морална оценка от последващият брутален полов акт.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пожелавам и на двете партии по 3.9% на следващите парламентарни избори!
47
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЪРЖАВАТА НИ БЕШЕ ДОСТА ОГЛОЗГАНА ОТ РЪЧИЧКИТЕ НА БОЙКО
46
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКОЙ НЕ ИСКА ДАЖЕ ДА ПОМИСЛИ ЗА БОЙКО. ОРЕШАРСКИ И СТАНИШЕВ ЩЕ ОПРАВЯТ ЖИВОТА НИ ПО ДОБЪР . В ТЯХ НИ Е НАДЕЖДАТА.
45
2
 
13
 
! Отговори
Винету преди 10 години
А бе какво става тука, новината е за разцепването при комунистите, а сума ти драскачи ни в клин, ни в ръкав, пак намесват Бойко. Ей, дълго още ще го сънувате.
44
0
 
12
 
! Отговори
Кроки преди 10 години
Ако сме нормална демокрация партията на съсела би следвало да ни интересува толкова колкото и партията на хиподила.ДА АМА НЕ
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 45 АнонименКОЛКОТО БОЙКО Е ФУТБОЛИСТ,ТОЛКОВА Е И ПОЛИТИК,ТОЛКОВА Е И ЧОВЕК! МАФИОТ СИ Е ОТ КЛАСА!
42
0
 
9
 
! Отговори
tribun преди 10 години
След проведен общопартиен референдум в края на март 1990 г. на 3 април 1990 г. Българската комунистическа партия (БКП) се преименува на БСП и се отказва от стриктното прилагане на марксизма т.е Тодор Живков,част ли от историята на БСП или не,ако БСП е столетница защо историята и започва от 1990г.През 1990г БСП на пленум сне доверието от Т.Живков и други партийни членове и постави верни на Луканов хора.
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН КОЛКО ЗАВОДА ИМА В БЪЛГАРИЯ? САМО ДВА ОТГОВОРИЛО РАДИОТО...ЕДИН ЗА ЛЕНТИ И ЕДИН ЗА НОЖИЦИ! ВРЕМЕТО ВИ СВЪРШИ КРАТУНКОВЦИ,ВЛАСТ ЩЕ ВИДИТЕ НА ДРУГИЯ СВЯТ ГЪРБЕРЧЕТА
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен44 Боко на мач ли падна?Или кръвното му падна?
39
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛАГАЙ МИНУСИ ОЩЕ СЛАГАЙ НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО БОЙКО ПАДНА ЖЕСТОКО
38
2
 
14
 
! Отговори
айдее преди 10 години
Аман от комунистически циркове!
37
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЙ МРАЗЕНИЯ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ Е БОЙКО КОИТО УМЕЕ ДА РЕЖИ ЛЕНТИЧКИ.