БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота

Проучване на Института за модерна политика сочи паритет
Обновена: 2 фев 2014 17:02 | 2 фев 2014 15:30,
126
БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота
Снимка: архив Булфото

Ако евровотът беше днес между БСП и ГЕРБ щеше да има паритет. Това показва проучване, проведено в периода 24-31 януари на  Социологическия екип на Института за модерна политика.За левицата на евровота са декларирали подкрепа  19,4%. ГЕРБ получава 19%.

Заявеният съюз между „България без цензура“ ВМРО и Земеделски народен съюз  получава 5,5%, а Реформаторския блок и ДПС по 4%. Това са и политическите формации, които биха излъчили свои депутати в Европейския парламент, ако европейските избори се провеждаха към момента на проучването.

Проучването регистрира и  начално  електорално присъствие на формацията АБВ, създадена от президента в периода 2002-2012 Георги Първанов, която обяви, че ще излезе със самостоятелна листа в европейските избори, водена от настоящия евродепутат Ивайло Калфин.  Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за АБВ към момента на проучването е 1%. Според Социологическия екип на  ИМП все още е твърде рано да се правят изводи за потенциала на тази формация да участва успешно в европейските избори.

Ако парламентарните избори бяха днес левицата щеше да име лека преднина спрямо ГЕРБ, показва проучването. Делът на  респондентите, които дават своята подкрепа за БСП  е 20,5%, а  за ГЕРБ  –  19,8%.

На фона на сътресенията в БСП и на затихналите антиправителствени протести, данните от това изследване дават основание да се твърди, че  на този етап  все още  не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Още три формации щяха да седнат зад банките в парламента ако изборите бяха днес. „България без цензура“ с ВМРО  и Земеделския народен съюз  получава подкрепата на  5,6%. „Реформаторски блок“ получава подкрепа от 4,5%, а ДПС – 4,3%.

Делът на респондентите, които дават положителна оценка на работата на президента (16,5%) е сходен с този на оценяващите положително работата на правителството (16,7%). В същото време категоричността в неодобрението за правителството е  далеч по-отчетлива  –  48%, спрямо 35,3% неодобрение за работата на президента.

Според ИМП сравнително ниският процент на положителни оценки за президентската институция се дължи на пряката намеса на държавния глава в текущите политически процеси и вземането на страна в партийно-политическите борби.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
4
 
! Отговори
Веско преди 10 години
До Бай Иванима една партия която се казва НФСБ , аз лично няма да гласувам за нея но тя е добър вариянт за тези които не виждат спасение другаде
24
9
 
8
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО ОТ БАНКЯ преди 10 години
ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ ДА СЕ САМОЗАПАЛИ !
23
1
 
10
 
! Отговори
Нищо не става от нас преди 10 години
До къде я докарахме с малоумието си!!! Само разновидности на БКП в Парламента.Не мога да повярвам колко опростачена и безпросветна нация сме. Ужас. Позор.
22
3
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
До ВескоДа се гласува задължително и за коя партия да гласуват хората? Всички са турски ***-едните подлагат ДПС, другите етническата партия на Касим Дал, която е в така наречения Реформаторски блок. Какво правим при това положение?
21
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Нищо чудно,нека се радват и двете големи партии.
20
6
 
10
 
! Отговори
да,ама не! преди 10 години
Ако 63% за ГЕРБ и 9% за БСП е паритет,значи са прави.Това е истината!
19
2
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Странджа, с кое се заблуждавам? Просто не ги искам тези. Като не ги искам, няма как да отида и да гласувам за тях. Предпочитам гласа ми да отиде за партия, която няма големи шансове да спечели, но с него да покажа, че подкрепям хора, които мисля, че имат качества. А не да подкрепям някакви мутри. Че няма да променя нищо с този глас - няма, но сам за себе си мисля, че ще съм направил правилното нещо.
18
2
 
8
 
! Отговори
Веско преди 10 години
До Валентинбраво, трябва да се гласува задължително това е начина
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16 не си прав гласуване и после контрол е истината
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама някой вярва ли на тези социологически глупости изобщо. След цялата кална кампания и 3,5 г. управление на ГЕРБ,БСП не можаха да спечелят изборите, а сега след всичките им простотии и издънки с Пеевски,областните,огромните заеми и неизпълнени обещания щели да са първи?!&%@* Явно ни мислят за олиг*френи.
15
4
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Лошото е ,че такива като теб с ходенето си да гласуват легитимират *** и геьове които теглят заеми и трошат грешни пари за безмислици,а пра внуците ти ще ги плащат!
14
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Вальо, ако знаеш само колко много се заблуждаваш... - виж какво ти е казал бате ти Веско...
13
0
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
До ВескоНе съм казвал, че няма да гласувам. Казвам, че няма да гласувам нито за БСП, нито за ГЕРБ, нито за ДПС, нито за АТАКА, нито за "Реформаторския" Блок. :)
12
2
 
8
 
! Отговори
Веско преди 10 години
До Дон Кольоима много голям смисъл, на тези избори трябва да покажем на БСП, ДПС и Атака , че не ги искаме а единствения начин е повечето хора да гласуват за другите партии
11
3
 
14
 
! Отговори
Веско преди 10 години
До ВалентинТочно зо това, че има много баламурници с твойто мислене ДПС ще ни управлява вечно, щото ти докато се правиш на сърдито момиченце и не гласуваш, *** и *** гласуват под строй
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво сложно има да се отиде до урните за час -два и да видите тогава каква веселба ще падне и рев за мастодонтите кръвопийци
9
8
 
4
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Отново питам, има ли смисъл от тия избори? Депутатите в Европейския Парламент са 754, ние ще имаме 17. Ние сме само някаква мизерна бройка вътре. Ние сме никои вътре.
8
1
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
... - и като смъкнем 10 процента от БСП за АБВ... - какво остава...
7
6
 
18
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Спрете да лъжете хората, че Бареков ще вземе 5 % реалноста е не повече от 0,1 за него, и никъде не споменавате НФСБ които наистина имат 5-6%, а за БСП не повече от 10 -11% е истината ГЕРБ ще ги бие поне двойно
6
3
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Какво ме интересуват тия бе? Че промитите мозъци, които симпатизират на БСП били колкото промитите мозъци, които симпатизират на ГЕРБ? *** живи и здрави да са. На мен това ще са ми първите избори, на които ще мога да гласувам и някак си съвестта не ми позволява да си дам гласа за герб, бсп, дпс или за някои от другите кратуни.