БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота

Проучване на Института за модерна политика сочи паритет
Обновена: 2 фев 2014 17:02 | 2 фев 2014 15:30, Мария Папазова
126
БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота
Снимка: архив Булфото

Ако евровотът беше днес между БСП и ГЕРБ щеше да има паритет. Това показва проучване, проведено в периода 24-31 януари на  Социологическия екип на Института за модерна политика.За левицата на евровота са декларирали подкрепа  19,4%. ГЕРБ получава 19%.

Заявеният съюз между „България без цензура“ ВМРО и Земеделски народен съюз  получава 5,5%, а Реформаторския блок и ДПС по 4%. Това са и политическите формации, които биха излъчили свои депутати в Европейския парламент, ако европейските избори се провеждаха към момента на проучването.

Проучването регистрира и  начално  електорално присъствие на формацията АБВ, създадена от президента в периода 2002-2012 Георги Първанов, която обяви, че ще излезе със самостоятелна листа в европейските избори, водена от настоящия евродепутат Ивайло Калфин.  Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за АБВ към момента на проучването е 1%. Според Социологическия екип на  ИМП все още е твърде рано да се правят изводи за потенциала на тази формация да участва успешно в европейските избори.

Ако парламентарните избори бяха днес левицата щеше да име лека преднина спрямо ГЕРБ, показва проучването. Делът на  респондентите, които дават своята подкрепа за БСП  е 20,5%, а  за ГЕРБ  –  19,8%.

На фона на сътресенията в БСП и на затихналите антиправителствени протести, данните от това изследване дават основание да се твърди, че  на този етап  все още  не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Още три формации щяха да седнат зад банките в парламента ако изборите бяха днес. „България без цензура“ с ВМРО  и Земеделския народен съюз  получава подкрепата на  5,6%. „Реформаторски блок“ получава подкрепа от 4,5%, а ДПС – 4,3%.

Делът на респондентите, които дават положителна оценка на работата на президента (16,5%) е сходен с този на оценяващите положително работата на правителството (16,7%). В същото време категоричността в неодобрението за правителството е  далеч по-отчетлива  –  48%, спрямо 35,3% неодобрение за работата на президента.

Според ИМП сравнително ниският процент на положителни оценки за президентската институция се дължи на пряката намеса на държавния глава в текущите политически процеси и вземането на страна в партийно-политическите борби.


 


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
7
 
! Отговори
Багажа преди 7 години
До Старо куче: ще видим на изборите ***!!
44
10
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
До Багажа:Не лъжи , веднага се разбра , че нямаш багаж!Досега винаги ГЕРБ с 10 -15 % напред , но сега май ще са 10-15 % назад , щом обявяват "паритет"!
43
20
 
16
 
! Отговори
Старо куче преди 7 години
Паритет между БСП и ГЕРБ ?Забрави !Лъжат !ГЕРБ е далеч назад и плаща на разни агенции и институти да го прибутват , "барабар Петко с мъжете" ! ГЕРБ си отиват и никой не съжалява!!!
42
7
 
26
 
! Отговори
Багажа преди 7 години
Абе как се на проучванията БСП все водят, а накрая губят???
41
2
 
8
 
! Отговори
222 преди 7 години
До румен221Руменчо, мноо си ***, но никой не ти се връзва на драсканиците.Такива простаци като теб- професори всичкология, ще затрият България!Дано Господ БОГ те прибере по-скоро да не се мъчиш!
40
0
 
10
 
! Отговори
килифарец преди 7 години
Борислав Цеков го усуква по килифарски. Кой е поръчал и платил изследването? Как е извършено. По телефова ли, както писаха в други вестници. Само в периода 24 - 31 януари, или през целия месец януари. Много въпроси без отговор. Едно е само сигурно: че тези които плащат на политическата *** Бареков са се бръкнали и за социологическото изследвае.
39
4
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
До анонимен 39 Ами те затова ни кандардисват да гласуваме задължително, за да може на глас да вземат по 1.10 лв на месец. Ако само 100 човека гласуват и са, примерно, 5 партии ще вземат по 20% или 20х1.10лв. 21 лева, а ако са 100 000 пак ще са по 20%, ама сметни колко ще лапнат от нашите пари. Четете между редовете и МИСЛЕТЕ, защо ни задължават да гласуваме задължително !!!
38
11
 
2
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 38. Вярно е, сигурно банкянския *** си е платил. Но изобщо не вярвам че престъпника Сергей също може да има такъв процент. И той си е платил!! Резултатите от тези проучвания сочат само едно - ЧЕ БЪЛГАРИНА Е МНООО ***!!! И СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА! ДА, ЩОМ МОЖЕ КРАДЛИВИ КОМУНИСТИЧЕСКИ *** КАТО ГЕРБ И БСП ДА СЪБИРАТ ТОЛКОЗ ГЛАСОВЕ ЗНАЧИ БЪЛГАИНА Е ***, ***, *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tva sa Romski partii I DPS turska
36
1
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
През ден си ги мерят. Пак ли са изравнени бе...?
35
4
 
9
 
! Отговори
модерен ляв преди 7 години
Честит втори февруари на всички българи.
34
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато дойде време за гласуване ГЕРБ ще ги изпревари значително.
33
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ще бъде голямо шоу Барека да надмине Станишко и Боко.С нетърпение очаквам евроизборите....и съм за задължителното гласуване.
32
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянския *** не може да има толкова много проценти! Пак си е платил тъпака!
31
6
 
3
 
! Отговори
Надя преди 7 години
БСП с ДПС - някъде около 25% и ГЕРБ с РБ пак около 25% . Кантар , балансьора ще е "България без цензура"
30
5
 
12
 
! Отговори
Видяхте ли преди 7 години
Следващия Парламент ще е същата работа,само че на мястото на Атака ще е Бареков!:)
29
5
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
До Jangle LegНе съм сигурен дали е редно да казвам. Все пак, приемете го не като агитация, а просто като моя собствена позиция.Единствената партия, за която Е ВЪЗМОЖНО да гласувам е "Глас Народен". Казвам, че е възможно, а не сигурно, защото все още не са си подбрали кадрите. Както знаете, те провеждат кастинг (така май го наричаха), на който се явиха както партийни членове, така и партийно неутрални граждани. Ако окончателните кандидати наистина притежават качества, за тях бих гласувал.
28
0
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименТочно така... - Бареков е второто ДПС...
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сведение на всички заблудени овци.бареков е проект на Ахмед Демир Доган Пеевски и КТБ.Успех.
26
3
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До ВалентинТова променя нещата... - важното е да се гласува - независимо за коя партия с изключение на БСП, ДПС и Атака... - в този кюп бих прибавил и Барека...Ето *** пример: - какво печели ДПС от нашите 40 процента негласуващи... - ако ДПС има реални 6 процента - печели още 2.4 процента... - защо да им ги даваме...