БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота

Проучване на Института за модерна политика сочи паритет
Обновена: 2 фев 2014 17:02 | 2 фев 2014 15:30,
126
БСП и ГЕРБ с изравнени резултати за евровота
Снимка: архив Булфото

Ако евровотът беше днес между БСП и ГЕРБ щеше да има паритет. Това показва проучване, проведено в периода 24-31 януари на  Социологическия екип на Института за модерна политика.За левицата на евровота са декларирали подкрепа  19,4%. ГЕРБ получава 19%.

Заявеният съюз между „България без цензура“ ВМРО и Земеделски народен съюз  получава 5,5%, а Реформаторския блок и ДПС по 4%. Това са и политическите формации, които биха излъчили свои депутати в Европейския парламент, ако европейските избори се провеждаха към момента на проучването.

Проучването регистрира и  начално  електорално присъствие на формацията АБВ, създадена от президента в периода 2002-2012 Георги Първанов, която обяви, че ще излезе със самостоятелна листа в европейските избори, водена от настоящия евродепутат Ивайло Калфин.  Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за АБВ към момента на проучването е 1%. Според Социологическия екип на  ИМП все още е твърде рано да се правят изводи за потенциала на тази формация да участва успешно в европейските избори.

Ако парламентарните избори бяха днес левицата щеше да име лека преднина спрямо ГЕРБ, показва проучването. Делът на  респондентите, които дават своята подкрепа за БСП  е 20,5%, а  за ГЕРБ  –  19,8%.

На фона на сътресенията в БСП и на затихналите антиправителствени протести, данните от това изследване дават основание да се твърди, че  на този етап  все още  не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Още три формации щяха да седнат зад банките в парламента ако изборите бяха днес. „България без цензура“ с ВМРО  и Земеделския народен съюз  получава подкрепата на  5,6%. „Реформаторски блок“ получава подкрепа от 4,5%, а ДПС – 4,3%.

Делът на респондентите, които дават положителна оценка на работата на президента (16,5%) е сходен с този на оценяващите положително работата на правителството (16,7%). В същото време категоричността в неодобрението за правителството е  далеч по-отчетлива  –  48%, спрямо 35,3% неодобрение за работата на президента.

Според ИМП сравнително ниският процент на положителни оценки за президентската институция се дължи на пряката намеса на държавния глава в текущите политически процеси и вземането на страна в партийно-политическите борби.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
7
 
! Отговори
Багажа преди 10 години
До Старо куче: ще видим на изборите ***!!
44
10
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 10 години
До Багажа:Не лъжи , веднага се разбра , че нямаш багаж!Досега винаги ГЕРБ с 10 -15 % напред , но сега май ще са 10-15 % назад , щом обявяват "паритет"!
43
20
 
16
 
! Отговори
Старо куче преди 10 години
Паритет между БСП и ГЕРБ ?Забрави !Лъжат !ГЕРБ е далеч назад и плаща на разни агенции и институти да го прибутват , "барабар Петко с мъжете" ! ГЕРБ си отиват и никой не съжалява!!!
42
7
 
26
 
! Отговори
Багажа преди 10 години
Абе как се на проучванията БСП все водят, а накрая губят???
41
2
 
8
 
! Отговори
222 преди 10 години
До румен221Руменчо, мноо си ***, но никой не ти се връзва на драсканиците.Такива простаци като теб- професори всичкология, ще затрият България!Дано Господ БОГ те прибере по-скоро да не се мъчиш!
40
0
 
10
 
! Отговори
килифарец преди 10 години
Борислав Цеков го усуква по килифарски. Кой е поръчал и платил изследването? Как е извършено. По телефова ли, както писаха в други вестници. Само в периода 24 - 31 януари, или през целия месец януари. Много въпроси без отговор. Едно е само сигурно: че тези които плащат на политическата *** Бареков са се бръкнали и за социологическото изследвае.
39
4
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
До анонимен 39 Ами те затова ни кандардисват да гласуваме задължително, за да може на глас да вземат по 1.10 лв на месец. Ако само 100 човека гласуват и са, примерно, 5 партии ще вземат по 20% или 20х1.10лв. 21 лева, а ако са 100 000 пак ще са по 20%, ама сметни колко ще лапнат от нашите пари. Четете между редовете и МИСЛЕТЕ, защо ни задължават да гласуваме задължително !!!
38
11
 
2
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До 38. Вярно е, сигурно банкянския *** си е платил. Но изобщо не вярвам че престъпника Сергей също може да има такъв процент. И той си е платил!! Резултатите от тези проучвания сочат само едно - ЧЕ БЪЛГАРИНА Е МНООО ***!!! И СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА! ДА, ЩОМ МОЖЕ КРАДЛИВИ КОМУНИСТИЧЕСКИ *** КАТО ГЕРБ И БСП ДА СЪБИРАТ ТОЛКОЗ ГЛАСОВЕ ЗНАЧИ БЪЛГАИНА Е ***, ***, *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tva sa Romski partii I DPS turska
36
1
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
През ден си ги мерят. Пак ли са изравнени бе...?
35
4
 
9
 
! Отговори
модерен ляв преди 10 години
Честит втори февруари на всички българи.
34
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато дойде време за гласуване ГЕРБ ще ги изпревари значително.
33
13
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ще бъде голямо шоу Барека да надмине Станишко и Боко.С нетърпение очаквам евроизборите....и съм за задължителното гласуване.
32
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банкянския *** не може да има толкова много проценти! Пак си е платил тъпака!
31
6
 
3
 
! Отговори
Надя преди 10 години
БСП с ДПС - някъде около 25% и ГЕРБ с РБ пак около 25% . Кантар , балансьора ще е "България без цензура"
30
5
 
12
 
! Отговори
Видяхте ли преди 10 години
Следващия Парламент ще е същата работа,само че на мястото на Атака ще е Бареков!:)
29
5
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
До Jangle LegНе съм сигурен дали е редно да казвам. Все пак, приемете го не като агитация, а просто като моя собствена позиция.Единствената партия, за която Е ВЪЗМОЖНО да гласувам е "Глас Народен". Казвам, че е възможно, а не сигурно, защото все още не са си подбрали кадрите. Както знаете, те провеждат кастинг (така май го наричаха), на който се явиха както партийни членове, така и партийно неутрални граждани. Ако окончателните кандидати наистина притежават качества, за тях бих гласувал.
28
0
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
До АнонименТочно така... - Бареков е второто ДПС...
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сведение на всички заблудени овци.бареков е проект на Ахмед Демир Доган Пеевски и КТБ.Успех.
26
3
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
До ВалентинТова променя нещата... - важното е да се гласува - независимо за коя партия с изключение на БСП, ДПС и Атака... - в този кюп бих прибавил и Барека...Ето *** пример: - какво печели ДПС от нашите 40 процента негласуващи... - ако ДПС има реални 6 процента - печели още 2.4 процента... - защо да им ги даваме...