Чобанов опроверга ГЕРБ: Няма катастрофа

"Много сме далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ"
Обновена: 2 фев 2014 22:08 | 2 фев 2014 22:08,
182
Чобанов опроверга ГЕРБ: Няма катастрофа
Петър Чобанов. Снимка: Булфото

Финансовият министър Петър Чобанов категорично отхвърли твърденията на ГЕРБ, че страната ни върви към катастрофа, защото правителството не се справя с финансите.

Много сме далеч от апокалиптичната ситуация, която се рисува от ГЕРБ, отсече Чобанов пред bTV. Както Dnes.bg вече писа, по-рано днес от опозицията обясниха, че събираемостта от приходните агенции е ниска и се забелязва тенденция за неизпълнение на приходната част и на капиталовите разходи. Те предрекоха необходимост от актуализация.

„Дефицитът е със 150 млн. лв. по-малък от планирания, дългът е с 500 млн. лв. под лимита – припомням, че лимитът беше заложен от ГЕРБ. Фискалният резерв е с 200 млн. лв. над законовия минимум от 4,5 млрд. лв.”, настоя министърът. „Ако погледнем тези показатели, ние нямаме никакво основание да смятаме, че е налице апокалиптична картина или катастрофа”, категоричен бе Петър Чобанов.

По негови думи през втората половина на предходната година са събрани с 520 млн. лв. повече данъчни приходи, отколкото през първата половина.

Салдото на ДДС-то – това, което не е върнато на бизнеса, е на исторически минимум, каза още министърът. Той беше категоричен, че засега нищо не налага да се мисли, че ще има актуализация на бюджета.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
21
 
! Отговори
до въпрос преди 10 години
Станишев и истина?Ха,ха!Като гледам, сега има гигантска работица,и народа яде черен хайвер.А икономиката като е дръпнала,та сме ги стигнали американците.Ако Гея беше чел "Винету",щеше да се научи на мъжество,чест и достойнство.Само,че той е учил как се пришиват копчета и е чел трудовете на Сталин.Аз имам друг въпрос:има ли курсове за снайперисти?
10
5
 
19
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Според експертите икономическата ситуация в България е по-страшна от тази след управлението на Жан Виденов през 1997 година няма свободни фискални резерви, темпото на нарастване на правителствения дълг е притеснително, доверието в бизнес климата е разрушено, а стопанските перспективи изглеждат доста обезсърчителни. България е изправена пред спасителните пакети на МВФ и на Европейската комисия.
9
19
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Експертите определят като неадекватна и аматьорска икономическата политика на Бойко Борисов и Симеон Дянков. В началото на мандата двамата преследват нереалистични цели ERM-II, чакалня за еврозоната, и еврозоната. Кабинетът Борисов изпусна първия си бюджет през 2010 г. нещо, което не се беше случило дори преди 1997 г. За четири години фискалните резерви намаляха с около 4 млрд. лв., а дългът бе увеличен приблизително с още 4 млрд. лв. Фискалната позиция е влошена с 8 млрд. лв. за един мандат.
8
5
 
29
 
! Отговори
бобо преди 10 години
Страшни сме!!! Според тоя *** всичко цъфти и връзва в България,а постонно тегли кредити!!!??? Що ли????? Щото сте абсолютни некадърници на благадарение на Вашата некадърност от БГ избягаха 2,5 млн.млади хора и си оправиха живота!!! Давайте така,ще останите ***-пенсионери,*** дето се целувате с тях и братята ***!!!
7
11
 
11
 
! Отговори
радикал преди 10 години
Точно така ако искат и 150 мил да станат като гръцките. Какво ми пука след 30 години ще има само *** и турци те да ги връщат!!!!
6
7
 
17
 
! Отговори
55 преди 10 години
До въпросСамо дето през 2013 г,безработицата е нарастнала до 13% ....
5
13
 
14
 
! Отговори
Пророк преди 10 години
Този титан на финансовата мисъл, този Ален Делон на българския политически небосклон е прав: какво са някакви си 20-30 млрд лв дълг? Ами погледнете съседите на юг - докатостигнем техните 300 млрд евро, той ще си гарантира 20 год. финансово щастие. А след20 години астероидът Апофис ще унищожи Земята, така че дори няма да се налага да севръщат тези средства!
4
32
 
17
 
! Отговори
фактите преди 10 години
Борисов е първият премиер след Жан Виденов, който си отива след масови гладни бунтове. За 42 месеца ГЕРБ успя да натрупа 8 млрд дълг, да остави над 800 000 безработни 100 000, от които младежи. ГЕРБ обявяваха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с действията си ГЕРБ реално задълбочават кризата. Заради тях кризата от икономическа стана социална, а вече е и политическа. Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите.
3
31
 
17
 
! Отговори
до въпрос преди 10 години
БУДА ПРАЗНАТА БАНКЯНСКА ТИКВА НЕ Е *** КАТО ВИНЕТУ!!!!!!!!!!!! ВИНЕТУ Е АЙНЩАЙН СПРЯМО НЕГО,ТАКА ЧЕ МИСЛЯ СТАНИШКАТА СЕ Е ОБЪРКАЛ! ВИНЕТУ Е С КЛАСИ НАД ТЪПАТА ТИКВА!
2
20
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
СПОРЕД ВАС ИМА ЛИ ИСТИНА В ДУМИТЕ НА СТАНИШЕВ ?Борисов остави разорена държава - опразнена хазна, мизерстващи хора и неработеща икономика с гигантска безработица. Това, което говори, ми напомня Винету, заяви още Станишев.
1
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махане на плоския данък и вдигане на данък имоти и данък богатство ще напълнят бюджета и няма да се теглят нови заеми.