Отбраната е недофинансирана от години, призна Орешарски

"Нужно е обновяване на въоръжението и техниката"
38
Отбраната е недофинансирана от години, призна Орешарски
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски оцени отбраната като недофинансирана през последните години, но уточни, че в това положение са и други сектори.

Бих искал само да бъдем реалисти по отношение на възможностите и да намерим онзи баланс между необходимото и ресурсите, с който да постигнем максимален коефициент на полезно действие, посочи той пред участниците в конференцията на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, която започна в София.

Министър-председателят добави, че си дава сметка за необходимостта от изграждане на отбранителни способности и високоподготвени и материално обезпечени въоръжени сили. Отнякъде трябва да започнем, отбеляза Орешарски и посочи, че смята, че новият стратегически преглед на въоръжените сили, който тече, ще даде правилните отговори и насоките.

Премиерът изрази увереността си, че в последните няколко месеца, със законодателните изменения и с направените промени в Плана за развитие на въоръжените сили, е било внесено известно успокоение. Сега на дневен ред е обновяване на въоръжението и техниката, както и развитие на инфраструктурата на отбраната, макар финансовите възможности да не позволяват това да стане в съкратени срокове, посочи премиерът Орешарски, цитиран от БТА.

Министър-председателят благодари на военните за това, че достойно изпълняват службата си и за личната им отдаденост, както и за подкрепата, която оказват на българските граждани в случаи на бедствия, и за навременното им включване в кризисни ситуации като тази с бежанската вълна. Орешарски благодари и за това, че когато евроатлантическите ни партньори говорят за България, "той се чувства горд не само като премиер, а преди всичко като българин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 години
От много дълго време не е имало правителство, което да обърне внимание на липсите в армията. Дано сега да се запълнят някой дупки, защото са много.
26
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ = БКП+ преди 10 години
.....и крадена! Ама нямате дупе да ги хванете и осъдите!
25
0
 
1
 
! Отговори
Силвия Кацарова преди 10 години
Потъваааа, червеният кораб потъвааа....:)))
24
1
 
2
 
! Отговори
я сметам,че преди 10 години
требе да възстановите армията, оти она че ви пази, не сметайте, че турците че ви пазят.Те могат да ви вардат други да не ви ....... а само те.
23
0
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Грипен-NG,5. Грипен-NG, излита и каца на летища и пътни магистрали, а Ф-16 е най-капризния, по отнашение на летищата и обурудването...6. Колкото до маневреността на новия "Грипен", той има с 20% по-мощен двигател и по нищо не отстъпва на Ф-16..., които е утежнен до безобразие и отдавна не е това което беше"...!!!7. Ако вместо бракуваните Ф-16, все пак купим Ф-16С блок 50/52, той е четири пъти по-скъп, превъзхождащ, "Системата - Грипен", само по безбожно високата цена И НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ НИКАКВИ ОБРАТНИ (ОФСЕТНИ) ИНВЕСТИЦИИ.
22
0
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Грипен-NG,3. Новите Грипен-NG, са с електроника от най-последното НАТО поколение, а директните експлоатационни разходи са с 40% по-ниски... от тези на Ф-164. На Грипен са интегрирани всички Американски, Европейски и Израелски ракети, включително противокорабни с обсег до 200км., за въздушни до 100 км., за земни цели с обсег 80км..., има нашлемен целеуказател..., докато Ф-16 дори не е помирисвал подобни "Супер оръжия"....
21
0
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
За Офсета,Като пример:1. Даваме на Швеция 3.0 милиарда Евро за 60бр. Грипен-NG и при 120% офсет (какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари и НАЙ-МОДЕРНИТЕ СИ ТЕХНОЛОГИИ, (ДЪРЖАВАТА С НАЙ-ВИСОКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ в Европа), построяват в България цивилни (или цивилни и военни) държавни заводи, за 3.6 милиарда Евро...!!!2. Освен това - Шведите комплектоват самолета с АУАКС (има ги Гърция), Команден пункт за Въздушно-морски суверенитет. .
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Отнякъде трябва да започнем, отбеляза Орешарски" - най-добре започни с покупка на остаряли американски самолети. Хем ще почистиш САЩ от старо желязо, хем и ще увеличиш швейцарската си сметка с някой и друг комисион.
19
0
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели,Най-важното при съвременните сделки с оръжие е "офсета"...!!!- Чрез офсетни дделки за отбратага можем да направим Технологична революция в Икономиката!!!- Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави, чрез военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции. Да вземем като пример закупуването на НОВ универсален тактически изтребител: - Разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са по-големи и не носят никакви икономически ползи, що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)".
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А от кого ще се отбраняваме? На когото каквото му трябва си ги получава,който иска влиза в страната ни,който когато иска излиза.Единствените,от които трябва да се отбраняваме са управляващите,но тук повишените разходи за отбрана няма да са достатъчни.
17
0
 
6
 
! Отговори
www преди 10 години
ЩО НЕ ДАДЕТЕ МАЛКО ОТ ОТКРАДНАТОТО ОТ 20 ГОДИНИ И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД ?????????
16
1
 
8
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
А имаме ли войска все още? Или е заприличала на малка ловна дружинка, тръгнала на излет сред природата, както Росен Петров я беше оприличил на скоро...Вижте войската на Турция, вижте на въоръжението на Гърция... Ако някоя от тях реши да окупира България, мислите ли, че Запада ще ни помогне? Съмнявам се. Дори Русия може вече да не ни подаде ръка. Народа е казал - който не иска да храни своя войска ще храни чужда.
15
0
 
10
 
! Отговори
цирк преди 10 години
каква отбрана виде бе орех-50процента по майчинство-50процента *** и тумбаци-отбрана с 80танка 5самолета и 3 кораба-смешницииииииииииии
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във финансирането на армията може да се включат и частни лица.Например видният натовец господин Соломон Паси може с лични средства да закупи поне един изстребител.
13
0
 
6
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
Че им спретнем по една прашка и готово.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добре вместо да дават пари да отидат при западните си господари и да искат от тях,защото цялата разруха която се случи в България във всички области стана под тяхно ръководство.Нашите евроатлантически''партньори''обаче са свикнали само да грабят,а когато се наложи да дават -дават''бащински''съвети.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така, така, сладка работа е грижата за отбраната. Какви договори, какви комисионни бяха при предишната тройна коалиция... Златно врме беше (за партийните каси) и пак ще дойде явно.
10
0
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 10 години
А, откога чаках Орешарски да се сети и за отбраната. Най-напред обаче го попитайте, кой му е кум и ще си отговорите и на този въпрос.
9
0
 
12
 
! Отговори
срам преди 10 години
Ние сме имали отбрана ли бе? Тая същата дето ходи в Афганистан да защитава българо-афганските интераси и ни струва луди пари или отбраната от бременните войнички,с тоито напълнихте армията,че получават по 700лв да си карат бремеността? Подводница нямаме,бойните самолети не летят,че няма гориво,казармите са убежище за бегълци,танковете подарихме на македония да ги прави на скрап,бойни поделения просто няма и говорим за отбрана Продажници!
8
0
 
9
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Да започнем отначало,построиха сграда за 18 милиона до НДК и какво? Нищо ще отговорим,ама не кражбите от строежа са за милиони,от дадените под наем от военното министерство сгради се отчитат жълти стотинки,но са на жълтите павета.Стуци,муци и други окрадоха доказано милиони и какво - нищо,защо тогава от данъците трябва да се дават пари,като те ги харчат безконтролно.Каква войска имаме,шепа хора които не стават за друго нищо,това не е армия.По-добре да платим на наемна и професионална армия.