Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата

Дебатът за рестарт на АЕЦ "Белене" засега се отлага
Обновена: 5 фев 2014 18:12 | 5 фев 2014 18:06, Надежда Бочева
47
Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата
Снимка: Creative Commons

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли внесения от „Атака“ проект на решение - трите електроразпределителните предприятия (ЕРП) да бъдат преобразувани в дружества с преобладаващо държавно участие. Вносителите от „Атака“ настояваха парламентът да възложи на правителството да предприеме необходимите за това действия.

Депутатът Волен Сидеров, който е автор на предложението, припомни, че при управлението на кабинета „Сакскобургготски“ електроразпределителните дружества са били приватизирани и „Атака“ определя това като „национално предателство“. Според Сидеров обаче това може да бъде поправено.

Откакто са приватизирани ЕРП-тата, услугите за гражданите се влошават, цената на тока расте, а печалбата се изнася в чужбина - например за 2011 г. - 3,8 млрд. лв., твърди депутатът.

Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" заяви, че чуждите компании, собственици на ЕРП-тата, се държат с българските граждани като трета категория хора. Той даде за пример възможността да бъде изключен токът заради сметка от 1 лев.

Трябва да се предприемат мерки спрямо ЕРП-тата, ако трябва – обратно изкупуване на продадените преди време дялове. Сега това е усложнено, тъй като предишното управление продаде миноритарните дялове. Собствеността може да бъде възвърната по пазарни механизми. Не става въпрос за нов 9-ти септември или национализация, уточни Куюмджиев. Според него обаче не трябва да се предприема „груба намеса“ на държавата.

Сидеров репликира, че от „Атака“ също не искат „груба намеса“ и нецивилизовани мерки. „Има начини на една компания да бъде казано, че трябва да се оттегли“, твърди той.

Не за първи път "Атака" настоява за връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата. В едно от последните си решения 41-то Народно събрание отхвърли внесения от националистите проект с подобно съдържание.

Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че е вредно да се наливат държавни пари във фалирали предприятия като „Химко“ - Враца и „Ремотекс“ - Раднево. Той предложи да бъдат изслушани представители на правителството за тези решения.

В крайна сметка проектът на Сидеров бе отхвърлен с 2 гласа „за“, 5 „против“ и 8 „въздържал се“.

По-късно пред журналисти Сидеров заяви, че ЕРП-тата могат да бъдат убедени да се оттеглят, като им бъдат отнети лицензите за продажба на електроенергия. Той се обяви за въвеждането на пределни цени на тока за социално слаби. Лидерът на „Атака“ обвини БСП, ДПС и ГЕРБ в единодействие, с цел да не мине проектът му.

Явор Куюмджиев коментира след заседанието на комисията, че теоретично е напълно възможно държавата да изкупи мажоритарни дялове в ЕРП-тата, а предвид пазарната обстановка това може да стане на цени, по-ниски от продажните при приватизацията.

По повод решението на „Атака“ да оттегли от пленарна зала искането си за размразяване на проекта „Белене“ и последвалите критики от ГЕРБ, Сидеров обясни, че проектът е оттеглен от зала, за да има експертна дискусия в енергийната комисия.

Тази дискусия обаче не се състоя. Депутатите от комисията отложиха обсъждането на проекта за продължаване на строителството на ядрената централа, докато в комисията не се явят лично министрите Драгомир Стойнев и Петър Чобанов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: атакаАЕЦ БеленеЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Мария Маслева преди 10 години
само бълвате помия за Атака, ама поне нещо вършат, за нас- българите, та дори и за вас "***", които сте изпълзяли до тук.
43
0
 
2
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
БСП, ДПС и Герб са злобари!
42
0
 
2
 
! Отговори
Станислав Стоименов преди 10 години
какво се въздържат другите...да хванат и да подкрепят човека! явно още не са наясно какво се случва и какво трябва да се направи за тази държава...дано тези, които са гласували за вас, следващия път на изборите и те да се въздържат, та да се знае, че от вас ниаква вайда няма да сте там. дремете само, а Атака работи вместо вас всеки ден!!!
41
0
 
2
 
! Отговори
Миленка Драганова преди 10 години
Браво Волене,"ЗА" връщането на ЕРП-тата на държавата!!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Константин Близнаков преди 10 години
Волен никога не се предава!!! Тези промени трябва да се случат по скоро, за да се регулира източването на пари, за такива цели трябва да има ред, ама Вие простолюдието, което е гласувало за Герб, Бсп и Дпс сте с промити мозъци и не можете да го разберете.
39
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав Недялков преди 10 години
Национални предатели са явно и другите партии, защото никой от тях досега не е излезнал с друго предложение за ЕРП-тата, само спъват проектите на Атака. Не стига че, преди години правителството на Костов, Кунева, Сакско, Паси и Михайлова унищожиха българската енергетика, сега и тези на власт не искат да мине проекта му. Ама защо и те не знаят, важното е да са контра на Атака.
38
1
 
3
 
! Отговори
ТЪНКАТА фИДОСКА преди 10 години
Напълно подкрепям всичко,предложено от АТАКА!За мен това е партията.Ще гласувам за тях,въпреки помията ,която платени медии и антибългари изливат срещу нея.За сведение,към момента подкрепата за АТАКА е 5,4 %!Не слушайте платените социолози,те разбират само от финикийски знаци!На изборите през май ще видите,как АТАКА ще вкара 2 евродепутати!АТАКА-ПОБЕДА!ДРУГОТО Е гмеж!
37
1
 
6
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
Надежда Бочева пише нормални неща , но заглавието е стряскащо ! Редът е ясен - в нарушение на клаузи от договора, се отнема лиценза и се заплаща платената цена/или намалена с неустойки/.Тоест държавата си изкупува обратно ЕРП. Нали трябваше да се приватизира от ЧАСТНИ компании ??? Защо и трите ЕРП са ДЪРЖАВНИ ФИРМИ !!!
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито на "Атака"!
35
13
 
7
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Кой нормален вярва на доброволния еничр гьотферен сидер ага? То и племеника на Ким е ходил до слънцето... Този никога няма да махне петното от крепенето на ДПС в управлението на България. А как лаеше преди - борба с доганизацията, заплати, пенсии, новини на турски. Сега със златното пръстче може да ги изнудва, инче падат от власт. Да забелязвате да го правиТова на нормалните българи, какво трябва да ни говори?Мазени, долни ибрици, мекерета и доброволни еничари са всички юрушистиБългария!
34
10
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 10 години
...ПОЧНЕ ЛИ "ЗЛАТНОТО ПРЪСТЧЕ" НА ВОЛЕН ИБРИКЧИ . ДА НЕ СЛУША ДОГАН И МЕСТАН--ЧАКАТ ГО МНОГО ГЛАДНИ ГОДИНИ НА ПОРЦИОН В ПАНДЕЛАТА!ЗАТОВА НЕ МУ СТИСКА ДА СЕ ИЗДЪРВИ НА ГЕЯ И СОКОЛА!СТРАХ--ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА ПАЗИ!!!
33
9
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 10 години
"ЗЛАТГНИЯ ПРЪСТ" НА СИДЕР-АГА , ЗА СЕГА ОСТАВА СКРИТ В *** МУ, И СЕ ВАДИ САМО ПО ЗАПОВЕД НА МЕСТАН-/за попълване на кворума/ПУШИЛКАТА Е ЗА АВТОРИТЕТ И ЗАБЛУДА НА *** В БЪЛГАРИЯ!А , *** И ПРОСТАЦИ В БЪЛГАРИЯ....ДАЛ ГОСПОД И АЛЛАХ!
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ КОЙ ЩЕ ТИ ПРИЕМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО БЕ СИДЕРОВ? НАЛИ ЩЕ ИМ СПРЕШ ЛАПАЧКАТА БЕ. ВСИЧКИ СА ВЪРЗАНИ С ТЕЗИ ЕРЕПЕТА ЧРЕЗ ВЕТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ И ФОТОВОЛТАИЦИТЕ. ТИ НАПРАВО ИМ РЕЖЕШ ТАШ.ЦИТЕ БЕ ЧОВЕК. А БЕЗ ТАШ.ЦИ СИ Е Е.АЛО МАМАТА. НАЙ ДАБРОТО КОЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИШ В МОМЕНТА Е ДА ГИ ОСТАВИШ И ДА СЕ ОТИДЕ НА ИЗБОРИ. НО ПЪК АКО ГИ ОСТАВИШ ЩЕ ТИ СПРЪТ МАНГИЗИТЕ ЗА ЗЛАТНИЯТ ПРЪСТ. ТАКА ЧЕ ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПЛЕМЕТО ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА ВИ ГО НА.УТА В УСТЕНЦАТА НА ВСИЧКИ.
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предложенията са добри Волен има златен пръст и може да ги застави да му изпълнят предложенията ако не искат тези сваля ги от власт Ама струва ми се Волен просто си приказва това на *** шараните а вероятно е взел кинти да подкрепи това туркофилско правителство .... казано е по делата ще ги познаете
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре бе,мозъци,щом Волен е популист и внася популистки предложения,ЗАЩО някоя от партиите,на които симпатизирате не ги предложи??? Нали те са болшинство в парламента!Всички казват ДАА прав е Волен,браво.Ама на избори си гласувате за Боко и СърГеЙ.Ей за тва сме скапана нация...
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички предложения на ''АТАКА'' са адекватни ,но пречат на всички лобисти и мошеници в НС и управлението на държавата.
28
1
 
27
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ЕДНО ДОСТОИНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА СИДЕРОВ,НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО ВЪВ ВЛАСТА ПРЕОБЛАДАВАТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ?
27
2
 
0
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
До Debora1Включая и двата милиона в чужбина по тяхна вина!
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атакисти като не искат да ви приемат предложенията напускайте парламента! А ако се натискате да стои това туркофилско олигархично правителство значи сте предатели И народа се отръпва от вас и отива при НФСБ
25
12
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Национализацията не е най добрия вариант, защото след нея ще последва приватизация след което пак национализация, Когато едно нещо се прехвърля от зъка на ръка накрая от него не остава нищо !Най добър и отговорен стопанин е частника. Не национализация а нови закони трябват!Капитализъм не се гради с комунистически закони.