Гласуваш за кмет при 6 месеца настоящ адрес в даден град

НС ще избира ръководството на ЦИК, решиха депутати
22
Гласуваш за кмет при 6 месеца настоящ адрес в даден град
Снимка: Булфото

За участие в местни избори, гласоподавателят трябва да има настоящ адрес поне шест месеца преди вота в съответното населено място. Това решиха депутатите с окончателното приемане на текстове от Изборния кодекс.
 
БСП в крайна сметка се отказа от първоначалната си идея ЦИК да е изцяло експертна и парламентът реши, че Народното събрание ще избира ръководството й, а членовете ще се назначават с указ на президента по предложени на политическите партии или коалиции.„

Депутатите приеха още, че предложения за членове на комисията могат да правят депутатите, парламентарните групи и партиите, които имат евродепутати. Такова право ще имат и неправителствени организации, които са наблюдатели на изборите, но техните предложения ще са до народните представители.

Комисията ще е постоянно действащ орган с мандат на членовете й от пет години. Към нея ще се създаде Обществен съвет от представители на неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели на избори.

Председателят на ЦИК ще получава месечна заплата, колкото един министър, а заместниците му и секретарят  90 на сто от неговото възнаграждение.

Депутатите решиха още, че за участие в избори за народни представители и за президент партиите ще внасят депозит в БНБ в размер на 2 500 лв., коалициите – 5 000 лв., а инициативните комитети – 100 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
email преди 10 години
Е, щом за кмет се иска 6 месеца уседналост то за парламент и президент трябва да са 12... така мисля, че е честно и редно... нали?
17
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 10 години
Край на селянията по новия адрес ще съм гъзарче от града.Аре бегай бе къв селянин виж адресната регистрация -филибето майна
16
0
 
0
 
! Отговори
Индианец преди 10 години
Е па лошо няма че си гласум и че съм софиянче по адрес
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По стария изборен кодекс на Фидосова - Гласуваш за Борисов, а получаваш Костов.
14
1
 
2
 
! Отговори
бсп+дпс=заедност преди 10 години
Новото в този кодекс е че ако гласуваш за бсп ще получиш още повече "експерти" министри и областни управители директори и др. от дпс
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
izbornia kodeks e samo v polza na dps i bsp , tova e dyrjaven prevrat , izboren kodeks koito se opredelia ot maia manolova ,pak shte idvat avtobusite ot turcia da glasuvat
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toi sponsorite na taka vseki gi znae veche i decata , niama nujda ot dokument , to ciala Bulgaria vidia 4e bolen siderov dade vlasta na dps
11
2
 
4
 
! Отговори
Ali преди 10 години
Бог или алах няма значение" да пази народа"Няма да се оправим даржаватаЕТО ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ, КОИ СА СПОНСОРИТЕ НА АТАКА! ДПС И АТАКА СА ЕДНО И СЪЩО! КОПИРАЙТЕ ЛИНКА И ГО ПОСТАВЕТЕ: eurochicago/wp-content/uploads/2013/06/emin.jpg
10
4
 
5
 
! Отговори
демокрация преди 10 години
Значи ако съм живял във Варна и съм се преместил в София 5 месеца преди изборите нямам право да гласувам?!Ами тогава от къв зор ще искат от мен да плащам данъци при положение, че съм лишен от граждански права?
9
0
 
2
 
! Отговори
хъм преди 10 години
По силата на договора за ЕС аз имам право да избирам и да бъда избиран. Гледам горе, че партиите щели да плащат по толкова, коалициите по толкова, инициативните комитети по толкова. А аз ако реша да се кандидатирам значи ще е безплатно :)
8
3
 
0
 
! Отговори
az- преди 10 години
Много съм любопитен как подобно изискване кореспондира и се връзва с идеята на посочения да ме задължи да гласувам?Също така ми е интересно това изискване не ме ли лишава практически от правото ми да гласувам?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има висока безработица и не достигат работни места за приятели и роднини.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо да плащам заплата на ЦИК пет години ??!! Когато те ще имат основно работа 3 пъти за тези години??!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депутатът е народен представител и представлява всички българи при законите, докато кметът представлява само региона. Иначе депутат няма да има право да гласува за закон за София, ако е избран от Силистра.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За депутат е пропорционално гласуване, а за кмет е мажоритарно. Няма как да броят по една бюлетина за 3-4 хиляди кметове от чужбина.
3
1
 
13
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
А за депутатин може да гласува всеки на всякъде по кълбото . Майката му да е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН! А според Констентуцията /чл.60/ "гражданите са длъжни да плащат данъци и такси". Когато този "българин"Ахмед от Бурса или другия Асан от Монреал гласуват за Депутатина гн Местан, на кого плащат данъци и такси???? Т.е. онези зад граница, без балгарските служители там, могат да се разпореждат със данъците, които се смъкват от моя гръб !? Каква е тази ДИВОТИЯ?Къде я има другаде по света ?
2
3
 
11
 
! Отговори
ггг преди 10 години
Някой от чикаго който не е стъпвал тук от години да ми гласува за кмет на Варна да речем?! Е не мерси
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При интернет гласуване от САЩ няма как да стане.