Нинова видя закрепостяване на родния производител към веригите

"Свободният" BG пазар: Продаваш олио за 3 лв. - плащат ти един, два са такси
Обновена: 13 фев 2014 09:50 | 13 фев 2014 09:43,
124
Нинова видя закрепостяване на родния производител към веригите
Снимка: архив, Булфото

БСП настоява договорите на всички търговски вериги с родни производители да станат прозрачни, а не както сега всички те да са търговска тайна.

"Търговските вериги искат свободна конкуренция, за да се договарят с производителите, но искат държавата да не се меси. Твърдя, че тези хора не работят на равнопоставени начала, а от позиция на силата", обяви пред bTV левият депутат Корнелия Нинова.

"Като член на икономическата комисия ще се включа в дебата срещу монопола на търговските вериги. Аз имах възможността да разгледам всички договори на производителите. С риск да ме съдят аз ще оповестя договорите им, не ме е страх", обяви тя.

Още по темата
Нинова изтъкна, че в момента практиката е да си плащат глобата и да не изнасят или пък да не публикуват договорите си.

"Защо? Какво крият? С новия Закон за защита на конкуренцията това няма да е така", зарече се депутатката и даде конкретни примери в настоящите договори между търговци и производители.

По думите й таксите, които се налагат от големите вериги на българските производителите, стигат до 22 на брой: бонуси за реклама, за рождени дни, за боулинг турнири.

"Например продаваш олио на търговската верига за 3 лева, тя обаче не ти плаща трите лева, а ти начислява обратно разходи за такива такси за 2 лева, без ти да си ги пожелал, и така ти плаща 1 лев, което пък е под себестойността на продукта. В един от договорите на търговска верига с производител пише, че се прави подобно прихващане, а българският производител е задължен да го подпише, ако не го подпише, се приема, че е съгласен. Къде го има това в света, не подписваш договор, но значи, че си съгласен?", изрази недоумението си тя.

Корнелия Нинова каза, че в настоящия проект за промени в закона е записано, че не могат да се налагат подобни такси и суми, които не съответстват на предоставената услуга.

"Например се плаща такса за встъпване в търговската верига на производител, който за пръв път ще предлага там свои стоки и след това за всеки нов артикул плаща нови такси", аргументира се тя.

Друг пример - производител бива задължен, отново чрез договор, ако продава сирене в една верига за 5 лева, да не може да го предлага по-евтино никъде другаде. Ако го нарушиш, търговската верига ти налага глоба, която стига до 5000 лева.

"Каква свобода на пазара е това и каква конкуренция е? В новия проект подобни забрани няма, всеки е свободен да продава стоката си, където поиска", обяви Нинова.

Според готвения от левицата закон Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред.

"Няма да гоним инвеститори, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския", настоя тя.

По думите й търговските вериги сега твърдят, че ако държавата се намеси с регулация, цените ще се покачат.

"Ние пък твърдим обратното, защото когато паднат голяма част от тези неоснователни такси, ще падне и цената", категорична бе Нинова.

На свой ред Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, настоя, че таксите, които веригите взимат, са еднакви за всички и са изрично описани в договорите на двете страни.

"Таксите са изрично изписани в договорите им. Търговските вериги предложиха по собствена инициатива да отпадне задължението за най-ниска цена. Срещу всяка такса на търговска верига стои насрещна услуга. Има и вериги, които не начисляват такса, производителите са свободни да отидат, където искат", отсече той.

По думите му веригите са предложили саморегулация и са подписали 10 правила за добри търговски практики.

"Всички проблеми по веригата бяха решени на практика", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
3
 
! Отговори
konsa преди 10 години
Г-жа Нинова не познава материята.Няма монопол между хипермаркетите.Дори обратното-всеки гледа да хързулне другия,да пусне повече и по-евтина стока от другия.1000% пазарна икономика и конкуренция.Производителите сами решават с коя верига или вериги да работят.Нищо не става насила.Да,има и шуробаджанашки изпълнения,но все пак в България живеем,не го забравяйте.Като цяло малко производители могат да предложат баланс между качество и цена.Повечето не са професионалисти.
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo Korneliq, admiracij !
108
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До колкото разбирам търговските вериги са държава в държавата ,щом имат право да вземат такси и да глобяват с 5000 лв и да плащат на производителите колкото си искат .
107
7
 
13
 
! Отговори
браво преди 10 години
похвална инициатива.крайно време е да се сложат на място тези вериги.в цяла европа подобни магазини са на километри извън населените места с цел да не се смачка малкия бизнес.у нас никой не отчете този проблем.продават най некачествените стоки,по скъпо от германия а ревът,че ако има закон щяло да се оскъпи още.наложете им 75% от стоката да е произведена в България за да защитите нашите производители и да защитите потребителите от южно американските гмо меса и други некачествени ***.
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква е разликата между индианците и българите?Разликата е, че индианците не са канили такива катоРан и Ът и не са им плащали хонорар.
105
7
 
12
 
! Отговори
читател преди 10 години
Виновни са веригите разбира се, защото не са на нашите мутри. А какво наричаме производител : млекопроизводител с 10-15 крави, зеленчукопроизводител с 15-20 декара, виноделец с 50-100декл лозя, мандри с 15-20 т. месечна производителност (банални еднотипни сирена!), и т.н. Ами не могат да се конкурират с другите по света. За това и няма да им купуват ***. Първо да се научат да произвеждат - качествено, чисто и с висока производителност. Ако им са криви веригите, да си открият свои.
104
2
 
17
 
! Отговори
БСПBSP преди 10 години
Ама нали щяха да правят от БСП-то 'верига' специално за родните производители, с 'произведено България" - що не я направят, ами се занимават с договорите на другите вериги? Да направят една такава чудна верига с прозрачни и изгодни за производителите договори - а другите вериги ще останат без работа. Или май нещо не върви, а търговските вериги премахнаха монопола на някои и сега се чудят как да им извиват ръцете. Ми не ядохме ли достатъчно масло-менте, овче сирене от краве мляко, все родни...
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 106Не съм се объркал. От психологическа гледна точка само един комплексар може да напише, че си купува винаги най скъпото. Явно не е така!!!! Повярвай хората които го правят няма да тръгнат да се хвалят с това. Като папагал повтаряш, че 35% процента е пазарният дял на веригите, като с това се опитваш да игнорираш проблемите в отношенията с доставчиците.Сакън да не им се развали рахата. И потребителите са ти виновни. Елементарен тип си!
102
7
 
6
 
! Отговори
100 do 105 преди 10 години
Нещо си се пообъркал с кифтетата. Аз си пазарувам ВИНАГИ най-скъпото, това ми е принцип от поне 15 години. Почти никога не гледам цената,особено пък ниските цени; усилията си ги влагам,за да имам достатъчно приходи. Наистина си ***-монопол при веригите няма,факт! Още повече,че 10-те големи вериги държат 35% от пазара. Същите *** като теб попиват сами жълтата преса същите тъпотии и за "монопола на банките". Смех-те 35-те банки ще се избият за клиенти, а гламарите монопол му викат на това.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 100 от *** 99 ПродължениеЗабавените плащания към доставчиците спъва работата им и ги принуждава да внасят ДДС без да са си получили парите. За заплати и осигуровки няма да говоря. Естествено човек на твоето умствено равнище това не го интересува. Очите ти святкат като прочетеш ПРИМОЦИЯ.Хапваш три кифтета"кучешка радост" за 1.80. от Кофланд и се уригваш доволн.
100
0
 
5
 
! Отговори
Lesguards преди 10 години
20%DDS e edin hyper ogromen danak za bg narod v polza na luksoznata alchna debela bg darjavna centralna administracia.5%DDS stigat.
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До100 от *** 99Понеже явно тъпотата ти е вродена, ще пиша бавно за да ме разбереш.Монополизирането на по-голяма част от търговията от търговски вериги идващи от страни с ниско-лихвено кредитиране им дава възможност да построят много халета в различни точки на страната. Някой вериги оперират с няколко търговски марки, но са с един собственик, тук дано получиш мозъчен проблясък, какво следва от това! Следващата стъпка е безлихвен стоков кредит от производител ползващ скъп местен скъп кредит.
98
2
 
2
 
! Отговори
да бе преди 10 години
До АнонименЦв. Бориславово е снаха на члена на ЦК на БКП Иван Абаджиев - това, че е избягала от алкохолизираното м му копелдаче е друг въпрос
97
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веригите имат огромен принос за повишеното разнообразие и ефективни цени.Аз лично за повечето стоки си купувам от най-скъпите и проверени и добре, че го има тоя избор.Щото в кварталния магазин има 3 вида сирене,3 вида салам,3 мляко и то с поне 30% по-скъпи.Не,благодаря!Да си фалира кварталния магазин.Аз специално търся добро качество на може и по-висока цена!Склонен съм да платя по-високо и за премиум верига,където да е за подбрани клиенти,който иска да ходи в кварталния,свободна страна сме.
96
2
 
4
 
! Отговори
до глупака 99 преди 10 години
Условията от веригите към доставчиците им не се налагат заради "монополното" положение, а точно обратното,***! Има жестока конкуренция между веригите за клиенти и те предават това напрежение към техните доставчици с ежедневен натиск за цени. Ако можеш да доставиш по-евтино, ще оцелееш като доставчик, ако не-загиваш,никой не е длъжен да те дундурка теб с по-високата цена.А понеже потребителите са кофти и гледат само цената,веригите им продават *** на ниска цена.
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До fagoНе е въпросът дали са български веригите или чужди. Въпросът е да не могат да налагат каквито си искат условия и да поставят в зависимост производителите заради монополно положение. Толкова ли си наивен да мислиш, че веригите не действат синхронно спрямодоставчиците. Ти как мислиш синхронно вдигнаха млечните продукти за 2-3 месеца с 50%.
94
1
 
3
 
! Отговори
КОКАЛО преди 10 години
Какво се чудете,МАФИЯТА управлява. Търпи и ще си спасиш душата. Мълчете ШШШШ...ТТТ,СТРАХ. Мълчанието е злато,като тишината. Но златото е за определен кръг от хора,а за останалите КОЧАНУ. ЩЕ НИ ЧУЯТ. Няма проблем нароени са в излишък. БЪЛГАРИТЕ може да изчезнат,но продажниците с български корен никога.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 90-и коментар. "Като я гледам тази Кака на снимката с Дебелян само лай..на произвеждат. Разликата е само в количеството. Не само се осрах, но се и омазхате.ОСТАВКА." Някой хора май пишат без да гледат снимката и текста. Особено последното изречение е разбиващо. Не те ли пускат до тоалетната. Не трябва да се смесват физиологичните нужди с проф. задължения. Колко плащат за такава работа?
92
2
 
8
 
! Отговори
fago преди 10 години
До наблюдателА къде са българските вериги, драги всезнайко? Те са превърнати в джипове и яхти, в замъци и вертолети. Защо т.нар. български "предприемачи" не предприемат нещо в духа на пазарната икономика? Я стига алабалистики - вериги има навсякъде по света и доста успешно озаптяват алчността и на производители, и на вносители, и на прекупвачи.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като беше министър, нищо не направи полезно. Даже я уволниха мълчешком, въпреки желанието на обществото да научи за "личните й успехи". Изучила се е само в приказването на празни приказки и пускането на кьорфишеци. Заедно с Мая и Кутев са първи в защитата на опорните точки. В агресивното нападение по-добри от повечето мъже, защото се и правят на по-разчупени от дървените глави в партията им. При тях е блато, но само за ГЕРБ говорат. Крадецът вика дръжте крадеца. Вече няма кого да излъжете.