Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!

Местан: Ако сър Греъм Уотсън води листата ни, на какъв език ще говори
Обновена: 14 фев 2014 17:12 | 14 фев 2014 11:00, Анисия Иванова
460
Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!
Лютви Местан.Снимка БТА

Предизборната кампания ще се води на български език, реши парламентът, приемайки на второ четене текст от Изборния кодекс.

Днес е третият ден, в който Народното събрание разглежда и гласува на второто четене текстове от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители. Вчера депутатите докъсно спориха за това на какъв език може да се агитира у нас.

Още по темата
Днес трябваше да бъде гласувано предложението на ДПС, че в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език. Негови вносители са народните представители  Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид. След отхвърлянето на този текст обаче заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че е гласувал против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не само не защитава българския език, а откровено застрашава българския език.

"Забранявайки използване на други езици в хода на предизборни кампании, вие казахте на национални парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език.", заяви той.

„Този текст е абсурден. Ако за изборите за български представители на Европейски парламент листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията”, възмути се Местан.

"Искам да се отрази репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България”, отсече ДПС лидерът.

Вълнение в залата предизвика и изказването на друг депутат от ДПС - Хюсеин Хафъзов, който каза, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати.

Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, каза Хафъзов. Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия, допълни той.

Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган.
Докато той говореше в пленарната зала, се чуваха силни освирквания, а след неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че едно от цитираните имена е на Ахмед Давутоглу. Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност, посочи Стоилов.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори. Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори, Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи, отбеляза Хафъзов.

Той предположи, че част от депутатите не познават тази част от историята, която не е популяризирана достатъчно.

"Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне", коментира той.

След разгорещените дебати парламентът приключи работа заради липса на кворум. При направена поименната проверка се видя, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че ако не бъдат насрочени извънредни заседания, парламентът ще заседава в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, не мога и не мога да разбера едно много просто нещо. навсякъде по белия свят да знаеш 2 или 3 езика е предимство. Защо някои хора, родени в България, отказват да научат или да говорят езика на Родината си? По-добре ли щеше да им бъде ако бяха родени другаде и да чакат визи с години - както са руснаци, турци, арменци, сърби? Какво толкова против българския, някой турско-говорящ ще ми обясни ли? Как може основателят на днешна Турция Кемал Ататюрк да говори перфектен български, а други - не?
312
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и кво кaто си викaт по митингите нa турски? товa нищо не променя, некa си викaт
311
0
 
19
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Крайно време е тумора ДПС да бъде унищожен!!!
310
2
 
1
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До *** халвасиПриятелю,В БЪЛГАРИЯ има не НАЦИОНАЛНИ, а ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА...!!!- Рамкова конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства - няма Етническо малцинство!- т. 5 - националните малцинства, които превратностите на историята са създали в Европа, трябва да бъдат защитавани (ИМАТ ПРАВО на Частен ефир)- Чл.18 Страните - донор и приемник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО сключват договори за защита- С Ангорския договор обменяме Кърджалийско за Странджанско..., а хората СА ПРЕСЕЛНИЦИ - имат право на Свободно заселване!!!.
309
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да си ходели в Турция,та не разбирам вие кого пъдите от родните им места и това което си мислите няма да стане!вие що не си ходите в Бесарабия
308
0
 
2
 
! Отговори
todor zivkov преди 10 години
ne se pisi bulgar halvasi,kato si mnogo hrabar napisi si imeto.nie moze da namerim edin mitko-ocite ili kogoto si pozelaes,mrasna ziganska ***
307
1
 
2
 
! Отговори
todor zivkov преди 10 години
ti ste bades bulgar halvasi kato si mahnes riazanit.e ,ste vidim koi ste ima vtori ezik, tova ne sa turski hora i regioni.ti si samo s islam,niama da zaplasvas bg naroda,a,vseki den iades bg pari.mi sto kato si hrabar ne kazes koi si .mrasna sgan,
306
1
 
11
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До *** халвасиПриятелю,В България нямаме турци, а само Българи с мюсулманска вяра! Държавата Турция е основана 1923г от червената армия на маршал Тухачевски, а днешният турски език е измислен, през 1927 г., като за азбука с малко мнозинство е приета латиницата, вместо кирилицата- Този изкуствен език е съставен от арабски, кюрдски, български и ирански заемки и НЕ СЕ Е ГОВОРЕЛ ОТ НИТО ЕДНА ОТ 51-та НАЦИИ И СТОТИНАТА ДРУГИ ЕТНОСА в Османската империя.- ТА, КАК БЪЛГАРИТЕ, МЮСУЛМАНИ, МОГАТ ДА ЗНАЯТ ДНЕШНИЯ ТУРСКИ ЕЗИК И КАК ИЗМИСЛЕН през 1927г. ЕЗИК, МОЖЕ ДА ИМ Е МАЙЧИН
305
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
фрнацузин по-произход но там няма франзузи за да агитира!В Америка няма официален език,но се говори повечето на англиски,но има много общности който говорят на испански,френски,руски и.т.н.
304
1
 
14
 
! Отговори
Пак и пак преди 10 години
Пак гласувайте за БСП и пак ще получите ДПС с тях.......
303
0
 
17
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
КонституцияЧл.6.Не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност...Глава .Чл.26.Гражданите имат всички Права и Задължения по тази Конституция Чл.36.Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани Чл.47.Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители Чл.53.Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително1.Конституцията забранява ЗАПЛАЩАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ПЕДОФИЛИЯ 2.Отделно за секс с деца под 14г. се предвижда затвор- КАЗАХ!.
302
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На български език,на български език.България е член на Евосъюза и езика ни е официален за евросъюза.Так,че ако иска да е в България ще говори на български език.
301
8
 
1
 
! Отговори
до 322 преди 10 години
ти недей да сръвняваш Турция тя си гледа нейните задължения и какво общо имаме с нея?,и ние в турските и помашките райони си гледаме нашите неща и не може да ни задължавате със сила да играем по вашето хоро
300
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
между другото, лидерът на националистическата британска партия найджъл фараж е французин по произход, роден в англия и майчиният му език е френски. някой да го е чувал да агитира на френски? барак обама пък е кениец по произход, дали комуникира на официалните си срещи като американски на суахили? тук не става дума за някакви си права и свободи - става дума за ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ, ПУБЛИЧНИ ФИГУРИ! Когато си на държавна длъжност и ти се плаща, работиш на държавния език!
299
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз живея в България. Тук всичко трябва да е на български език. Ако на турците не им изнася - да се изнасят, да си отиват в турция. ДПС трябва да се изгони от парламента и да се забрани, да не може да учредява партия. В него трябва да има само Българи.
298
1
 
4
 
! Отговори
ingrid преди 10 години
oktai enimehmedov,bravo na tova momce.vizte kak etnosa ne e ot znacenie,podkrepete go.eh,tova cenge dogan,zeli burgaski sela ,verbuvani ot darzavna sigurnost,i dnes tam tezi ceneta imat vili, skriha se sre tamosniat turski narod- primer-jabalkovo.kitka,raziza..narode...narode..-kazal levski i i uvisnal na besiloto
297
23
 
4
 
! Отговори
булгар халваси преди 10 години
Българите много се активирахте нещо в турските райони щете нещете един ден ще има втори официален език.Не можете да решавате съдбата на хората в турските райони,и тая територия не пренадлежи на вас ние ще решаваме какво ще стане!
296
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срам и позор, че ви допуснахме пак да управлявате.
295
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
приятелю адем :)..това, че си от турски произход наистина не те прави по-малко човек, а ако питаш мен българи и турци са доста свързани кръвно от стари времена. обаче си избрал да живееш тук и е нормално да се наричаш българин и да говориш официалния език. и в щатите има 40% латиноси, но не са направили испанския официален, нали? и франция, и англия, и германия, и турция и т.н. между другото, как си представяш реджеп ердоган да се изтъпани в анкара и да почне да говори на арменски или кюрдски?
294
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toва е така понеже българите тъпоглавци в парламента мислят не за народа си ,а за собствените си интереси.България е обречена на унищожение ,а откакто се приеха и ,,европейските ценности,, този процес е необратим.