Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!

Местан: Ако сър Греъм Уотсън води листата ни, на какъв език ще говори
Обновена: 14 фев 2014 17:12 | 14 фев 2014 11:00, Анисия Иванова
460
Агитация само на български, ДПС: Срам и позор!
Лютви Местан.Снимка БТА

Предизборната кампания ще се води на български език, реши парламентът, приемайки на второ четене текст от Изборния кодекс.

Днес е третият ден, в който Народното събрание разглежда и гласува на второто четене текстове от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители. Вчера депутатите докъсно спориха за това на какъв език може да се агитира у нас.

Още по темата
Днес трябваше да бъде гласувано предложението на ДПС, че в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език. Негови вносители са народните представители  Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид. След отхвърлянето на този текст обаче заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че е гласувал против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не само не защитава българския език, а откровено застрашава българския език.

"Забранявайки използване на други езици в хода на предизборни кампании, вие казахте на национални парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език.", заяви той.

„Този текст е абсурден. Ако за изборите за български представители на Европейски парламент листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията”, възмути се Местан.

"Искам да се отрази репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва. Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България”, отсече ДПС лидерът.

Вълнение в залата предизвика и изказването на друг депутат от ДПС - Хюсеин Хафъзов, който каза, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати.

Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, каза Хафъзов. Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия, допълни той.

Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган.
Докато той говореше в пленарната зала, се чуваха силни освирквания, а след неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че едно от цитираните имена е на Ахмед Давутоглу. Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност, посочи Стоилов.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори. Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори, Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи, отбеляза Хафъзов.

Той предположи, че част от депутатите не познават тази част от историята, която не е популяризирана достатъчно.

"Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне", коментира той.

След разгорещените дебати парламентът приключи работа заради липса на кворум. При направена поименната проверка се видя, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че ако не бъдат насрочени извънредни заседания, парламентът ще заседава в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
2
 
22
 
! Отговори
националист преди 10 години
Който иска турски - да отива в турция, в БЪЛГАРИЯ официалният език е български!!!
292
0
 
1
 
! Отговори
ingrid преди 10 години
moze da se probvat v evropa -novite zigani-koito se pisat za turzi-ama,samo tuk ne stava.i posle-nazizmat bil los.kogato bg stane naziia-a,ne narod-sbirstina-togava progres.ne se boite bg hora.edinstveno germania ni obica i zastitava,kogato otnovo se varne germania v bg na vlast-mir,zlatni lev i pari.
291
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами на какъв да е ? В България официалният език е български.
290
0
 
13
 
! Отговори
J преди 10 години
Няма място за спор. Живеят и работят в България, учат тук,няма повод да се води агитация на турски език.Ако искат да слушат такава, то са свободни да отидат в Турция. Тук се говори на български език и на който не му е угодно, си е негов проблем. Наглостта им няма граници просто. А и тези провокации вече са ми писнали. То не беше псевдо нападение над Доган, то сега тази селяния, няма да се учудя предизборно да са се активизирали ДПС,електората им трябва, скоро ще видим и автобусите с екскурзианти
289
0
 
10
 
! Отговори
тракиец преди 10 години
Тия тюрлюгювечи забравят за атентата на гара Буново,където загинаха невинни деца и възрастни.На всичкото отгоре Ахмед Доган издигна възпоменателен паметник-чешма. Да не спрягаме на какъв език агитират в западните страни,които не са поробвани,клани и асимилирани 500 години.В България спомените са още живи от поколение на поколение-спицификата е друга.Сега агитация с даарета,претенции за джамии,после за земя,гори и накрая ще искат пак да ни потурчат.От турс сикеме Стамбула бакъ...
288
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако сър греъм уотсън води листата ви, със сигурност няма да говори на турски! и много ме съмнява да се нареди даже и за снимка с мошеници като местан, бисеров, пеевски, доган, емел етем или биячите от конференцията. анадъмму?
287
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми , вие превърнахте цялата България в турска!
286
0
 
13
 
! Отговори
ясен е проблемът преди 10 години
близо 100% от младите с майчин език турски говорят прекрасен български, а голяма част от тях са образовани и с добра работа. те не само нямат нужда от 'агитация', а и ненавиждат дпс - октай енимехмедов е жив пример. на другаря доган/местан са му нужни възрастните работещи хорица от селата, които по времето на комунизма не са имали достъп до училище и слабо владеят български. те са лесни за манипулация и лъжи! също така и турско-говорящите ***. няма нужда от драми, спрете да лъжете хората!
285
0
 
1
 
! Отговори
ingrid преди 10 години
do adem,istina e .v germania-samo kulturna avtonomia-ne samo za turzi-a i za hrvati i vsicki nazii.samo ti budala-ne govori gluposti.ofizialen ezik-v instituzii-dokumenti i vsicko v germania na nemski.a,ti sigurno si ziganin s tursko ime.vece idvate i tuk.samo,ce nasata nemska polizia ste vi dade urok
284
0
 
7
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
КонституцияЧл.6.Не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност...Глава .Чл.26.Гражданите имат всички Права и Задължения по тази Конституция Чл.36.Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани Чл.47.Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители Чл.53.Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително1.Конституцията забранява ЗАПЛАЩАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ПЕДОФИЛИЯ 2.Отделно за секс с деца под 14г. се предвижда затвор- КАЗАХ!.
283
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NIE BULGARITE SME MNOGO TOLERANTEN NAROD. CELI 500 GODINI TUR4ULQTA SA NI KLAI I BESILI NO NIE NE GI MRAZIM,.SAMO DURGIM BULGARIQ DA SI E BULGARSKA, NI6TO POVE4E!! NO TE SI MISLQT, 4E TURPENIETO NO E BEZKRAINO I ISKAT LI ISKAT. AKONE IM HARESVA TUK, TURSIQ NE E DALE4E, TAM DA SI AGITIRAT NA KAKUVTO EZIK ISKAT, NO ZEMQTQ NA LEVSKI I BOTEV, NA 1 MILION I POLOVINA IZBITI OT REZANITE NQMA DA BUDE TURSKA ZEMQ. GOTOV SUM DA ZASTANA NA FRONTA NO TURCITE DA SI ZNAQT MQSTOTO. V KARLOVO ISKAT DGAMIQTA?!?
282
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАГЛЕЦИ! НАГЛЕЦИ! НАГЛЕЦИ!
281
0
 
0
 
! Отговори
petkan преди 10 години
ne e kriv,koito iade banizata,.stom sme poizvolili sergei-na baba dina-evreikata ot odesa-sina-sargeonco.menti,,mestani ,ama kakvi li ne i-taka ste bade,narode moi-zastoto zagivame,stiga komentar.nie gi plueme,te si misliat ,ce rosi,ubiha narodani,progoniha go,zavladiaha nivite na dedite ni.ograbiha pensii vsicko.banda razpasani kuceta.
280
20
 
3
 
! Отговори
Adem преди 10 години
Уважаеми\коментатори и пр. В ГЕРМАНИЯ която давата за пример има над 3 милиона ТУРЦИ! НАД 130 ДЖАМИИ, изцяло Турски училища, културни центрове и училища! Това, че съм етнически ТУРЧИН не ме прави по-малко човек от вас и ще си говоря на какъвто си искам ЕЗИК в родината си !И не се правете на отворени защото, ако 80 милионна Турция скочи на клетата ни държавица жална ни майка на всичи!
279
2
 
7
 
! Отговори
asd преди 10 години
Тези пак разпалват етническото напрежение, за да си активизират електората, а вие се връзвате за пореден път и се надъхвате с-у тях. Всичко е по сценарий, които ви пробутват вече 24 години, а вие така и не се научихте. Боже колко *** народ сме. И това днес с джамията, не ви ли прави впечатление, че тези неща се случват все преди избори. А бития атакист, ще стане мъченик-герой, а партията му само ще печели от това.
278
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОДПИСКА ЗА ЗАБРАНА НА АНТИ-БЪЛГАРСКАТА ДПС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е!БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА НАЛИ РАЗБИРАТЕ!ТРЯБВА!
277
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе този Хафъзов заплашва ли ни, ей сега прочетох за кумирите му.
276
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
500години сте ни агитирали на туркси стига вече
275
0
 
0
 
! Отговори
sozopolcanin преди 10 години
nedeite taka,gospoda i dami,danco mentov e star poligot i internazionalist.toi poznava otdavna vsicki valuti i ezizi, da moi prosti gospod,ce govoria za cado zavarsilo v mehanata na sozopol-bogoslovie,da mu na kolko mutri v manastirieprosti bog. toi e dobar samo po matematika i obmen na valuta.ami toi bog e milostiv v bg, dal e zakrila v manastirite na tolkova pederi i mutri,sto da ne dadat na danco diploma.platil si e ,vse pak.i posle po cervenite kilimceta,ce i s ohrana
274
0
 
21
 
! Отговори
Драган преди 10 години
ДПС и Местан са срам и позор за България ! Ние сме виновни, че допускаме съществуването на етническа партия . В турция всички надписи са само на турски те са фанатици , а ние щото сме толерантни ни се качиха на главите. В много страни пътен знак СТОП е STOP , в Турция е DUR (спри на турски.