Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан

Проучване: 47% от запитаните искат предсрочни парламентарни избори
18 фев 2014 21:15, Анисия Иванова
236
Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан
Архив: Булфото

ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%, ако евроизборите бяха днес. Това сочи национално представително изследване на Exacta Research Group за периода 5 - 11 февруари т.г., направено по поръчка на „Фокус“. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6%, Реформаторският блок - 5,6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1,8%, друга партия или коалиция - 5,1%. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

За провеждане на предсрочни парламентарни избори са се обявили 47% от запитаните в изследването. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си докрай. Това са 34% от респондентите, които са предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Според проучването Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик през февруари - с 51%. След нея е президентът Росен Плевнелиев  с 43%, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети е Георги Първанов с 37% одобрение, като той е и най-одобряван ляв политик. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Подкрепа за него са дали 55% от симпатизантите на БСП, а половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%.  Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат - одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ.

След него са Ивайло Калфин, одобряван от 32% и от 56% от симпатизантите на БСП, премиерът Пламен Орешарски с 30% одобрение, Лиляна Павлова е харесвана от 29%. Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение). 

По отношение на институциите - за последните два месеца парламентът губи 4% от доверието си, а правителството - 2%. С по 4% се покачва и неодобрение към работата на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Според изследването кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите - 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата му.

Добри оценки дават отново привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС. В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
16
 
19
 
! Отговори
социолог преди 10 години
МУТРАТА дръпнал.......????агенцията е на уволнената шефка на НЦИОМ, Мира РАДЕВА 2
124
1
 
23
 
! Отговори
ггг преди 10 години
Защо никога не казват кой плаща за дадено проучване? Там е разковничето. Да не би да работят без пари
123
0
 
3
 
! Отговори
фен преди 10 години
До ВасилевSory - Стамболов е
122
10
 
16
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
Аз пък чакам Мира Радева да изпълзи отнякъде и да ни каже,че герб имат 10% преднина!!!
121
1
 
14
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
ако партията на цензурата се изравнява с дпс,това значи,че дпс си има още една партия.цензурата е създадена с огромни пари от дпс.като прибавим атака и БСП,явно,е че дпс ще е главата и на следващото правителство
120
0
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Докато не се е обърнала каруцата барека да каже кой ,кой го финансира ???
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
първи е този който плаща
118
1
 
15
 
! Отговори
25705 преди 10 години
Хич не ми се вярва, че Бареков или АБВ имат повече от РБ
117
4
 
6
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
След като построи завод за отпадъци на столичани,вкара БГ в ,,Шенген,, би трябвало да се оттегли на заслужена почивка. Ама пуста лакомия
116
3
 
20
 
! Отговори
социолог преди 10 години
В този сайт е разрешено само публикуването на резултати от червен Кольо, който за пари и майка си продава. Та според него обединената партия БСП-ДПС ще спечели. Да ама не. Народа мисли по различно от опорните точки , които изпълняват тъпите *** от Позитано 20. След метежа и преврата, който направиха БСП-ДПС-Атака-ДС и взеха незаконно властта сега ще си го получат.
115
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Буда,Офшорчо,Пръцдъкова,победа????Бля-бля!Що не се гръмнете всички бе!И тези резултати в ДЕНЯ НА АПОСТОЛА!А къде е КриСТАЛИНка?!Ха-ха!***!
114
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фъндъковa политик номер 1, и по съвпaдение пък онези дни стaнa зaместник нa Бойко :)Мaй мaй имaме плaтен сондaж
113
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
ДПС, реформаторския блок и измислените АБВ и ББЦ (???) - всички по 6% !? А обединението на НФСБ - 3% ? Аха, добре.Ето тук и сега се печелят избори, в борбата да се облъчат хората и да се откажат да гласуват, за да може същите мафиоти и *** да влязат пак. Сега говорим за евроизбори, но скоро ще има и предсрочни, така че да си опичаме акъла дали гласуваме и за кого...
112
0
 
13
 
! Отговори
Борил преди 10 години
Социологическите "проучвания" се поръчват от тези,дето се канят да манипулират изборите,за да може след това резултатите да не са фрапантно стряскащи и неочаквани,ами да кажат "ето,такива бяха прогнозите".Пълен фарс за наивници...
111
3
 
22
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 10 години
Само задължително гласуване ще омаловажи *** и турските гласове и ще изхвърли ДПС от парламента.Все още българите сме болшинство.Само че всички турци гласуват,а българите не. После ни е криво че турците са в парламента.Те го знаят прекрасно и не случайно скочиха с/у президента
110
15
 
9
 
! Отговори
До Aгенциятa преди 10 години
47% от зaпитaните ли искaт избори или Вие и Борисов :))))И кaк тaкa хорaтa от Провинциятa хaресвaт Фaндъковa кaто успешен политик:)))))И товa aко не е плaтено проучвaне здрaве му кaжи :))))))))
109
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платено и манипулативно социологическо "проучване". В него няма нищо вярно.
108
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС, АБВ, БАРЕКОВ - общо 18 % отгоре за коалционния им партньор БСП.Так как точно БСП ГУБИ ????
107
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан........Да ви имам изказа!Ама каквито "политиците " - такъв и слугинажа, "журналистите"
106
12
 
11
 
! Отговори
@ преди 10 години
Що не пишете, че това е агенцията на хората, които Миков ги махна от държавната хранилка :)П.С. Все още са нови, до евро изборите ще деват 108-109% на греб :)