Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан

Проучване: 47% от запитаните искат предсрочни парламентарни избори
18 фев 2014 21:15, Анисия Иванова
236
Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан
Архив: Булфото

ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%, ако евроизборите бяха днес. Това сочи национално представително изследване на Exacta Research Group за периода 5 - 11 февруари т.г., направено по поръчка на „Фокус“. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6%, Реформаторският блок - 5,6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1,8%, друга партия или коалиция - 5,1%. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

За провеждане на предсрочни парламентарни избори са се обявили 47% от запитаните в изследването. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си докрай. Това са 34% от респондентите, които са предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Според проучването Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик през февруари - с 51%. След нея е президентът Росен Плевнелиев  с 43%, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети е Георги Първанов с 37% одобрение, като той е и най-одобряван ляв политик. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Подкрепа за него са дали 55% от симпатизантите на БСП, а половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%.  Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат - одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ.

След него са Ивайло Калфин, одобряван от 32% и от 56% от симпатизантите на БСП, премиерът Пламен Орешарски с 30% одобрение, Лиляна Павлова е харесвана от 29%. Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение). 

По отношение на институциите - за последните два месеца парламентът губи 4% от доверието си, а правителството - 2%. С по 4% се покачва и неодобрение към работата на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Според изследването кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите - 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата му.

Добри оценки дават отново привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС. В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
ГЕРБ щяла да спечели изборите. И какво от това? Те и предните спечелиха, а сега ни управлява турско-комунистическото малцинство.Само дето ДПС дето отпадат от играта и БСП дето загубили изборите в момента ни управляват със същите проценти, които им дават на нови избори... Правете си добре сметката.
104
14
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Exacta Research Group e агенцията на уволнената от комунистите бивша шефка на НЦИОМ. Нищо чудно изследванията й да покажат, че Буда ще спечели единодушно изборите за европарламент и то не само в БГ, но и в целия ЕС.
103
2
 
13
 
! Отговори
Az преди 10 години
Тези 25 % "няма да гласувам" да си знаете че по този начин пълните джобчетата на мафията...
102
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
До Изглежда!!!БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ.
101
2
 
2
 
! Отговори
до 110 преди 10 години
До Анонимен: работя за чужда компания, гледам малко отстрани за да ми е по ясно. А за турчеещите се *** дето пишат тука...чак ми е жал. И те са с промити мюсюлмански мозъчета...не разбраха, че пророка Мохамед е измислица, както и цялата останала религия. Сега бог е долара.Ще дойде време ще разберете. Всеки народ е силен когато има кауза. Сега на всичк народи каузите са две - ПАРИТЕ и ВЛАСТТА! То си е така от време оно...история приятели...история...всичко друго е заблуда за бедните души!
100
9
 
12
 
! Отговори
БАСИ ПИЧА преди 10 години
Това е едно доста обективно проучване, за разлика от това на червения "ГАЛЪП". Обективно БСП губи следващите избори, ДПС вече са незначителни и са равни с Първанов и реформаторите. Атака отпада от играта. Това е истината.
99
8
 
8
 
! Отговори
nemipukazavas преди 10 години
Spokoino, spokoino.. Dobroto shte pobedi. Demek - GERB shte pobedi.
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6% за ДПС хоп веднага "етническо напрежение".Как не ви писна едно и също 20 години.
97
2
 
0
 
! Отговори
Giunai преди 10 години
Az haresvam Chukolov ot Ataka iskam da mu lija bradata
96
9
 
1
 
! Отговори
Aydin преди 10 години
Dolen narod e bulgarinat. Vinagi se mrazet edin drugi.A nie Turcite vinagi sme bili hitri I ostroumni.Mestan I Dogan sa naste lideri.
95
10
 
1
 
! Отговори
Ali преди 10 години
Stiga ste pisali gluposti be smatki.DPS pak ste pobedi kakto vinagi.
94
9
 
1
 
! Отговори
Adem преди 10 години
DPS e nay velikata I nay spravedliva partia v bulgaristan
93
5
 
1
 
! Отговори
Ahmed преди 10 години
Nie TURCITE v bilgaria I TURCIA edinstveno glasuvame za DPS. Nikakvi drugi partii ne ni interesuvat.
92
1
 
2
 
! Отговори
ПАРЕНСОВ преди 10 години
КОМОНИСТИ И АНТИКОМОНИСТИ У БЕЛЕНЕ; МИРЧО СТАВАЙ
91
4
 
8
 
! Отговори
Изглежда!!! преди 10 години
Вижте какво става в Киев!Рано или късно, нещо подобно ще стане и в България -- натам вървят нещата.Може би не с толкова жертви, но е ясно, че тези управляващи ще паднат, а това което ги чака след това е ЗАТВОР.Представям си тройката Станишев, Местан, Орешарски и Волен в райрани дрешки. Единствено което ме притеснява е, че за Станишев в затвора може и да му хареса и така няма да получи истинско наказание!
90
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
ДО: St. John Red Свиквам нямам избор, а да се бориш срещу дивашките физиономии, които се движат по улиците, в банките, в администрациятаси е загубена кауза отвсякъде. Срам ме е, като застана някъде в някоя си институция и виждам че говедата около мен не могат да си напишат името и по погледите им личи, че хал хабер си нямат на идея за какво иде реч. Лошото е че такива хора спират развитието на по-грамотните от тях.
89
2
 
6
 
! Отговори
Прост народ!!! преди 10 години
Не разбраха *** в тая държавица, че конците ги дърпат едни и същи хора от години. всичко останало е игра пред медиите,които са собственост на тези кукловоди. А народа като е *** и беден се манипулира лесно. За скандала със Сидеров в самолета и 3-токласниците знаеха,ама малко разбраха,че докато се тръбеше около Сидеров БСП си теглиха 3 МЛРД. евро от европа в същата тая седмица. Затва и не гласувам,че простотията няма диагноза.
88
1
 
4
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
До ГражданинТова е положението.... свиквай...България днес: чалгари, дрогари, *** и римляни.
87
13
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Изравнил се с баба ми! Тоя некадърник съсипа цялата държава, заедно с 2-та си колеги - гении! Цветанов и Дянков! единия е факир в това как се съсипва икономика, бизнес, обиране на парите на хората до последната стотинка, а другия си играе на октоподи, килъри 1 ,2 ,3, 4, 5 и т.н.. А голямата куха глава реже ленти на пешеходни пътеки. Но явно на народа му се яде асфалт.
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо сме толкова долни ***? Защото сме българи. То ни идва от вътре.