Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан

Проучване: 47% от запитаните искат предсрочни парламентарни избори
18 фев 2014 21:15, Анисия Иванова
236
Борисов дръпна на Станишев, Бареков изравни Местан
Архив: Булфото

ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%, ако евроизборите бяха днес. Това сочи национално представително изследване на Exacta Research Group за периода 5 - 11 февруари т.г., направено по поръчка на „Фокус“. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6%, Реформаторският блок - 5,6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1,8%, друга партия или коалиция - 5,1%. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

За провеждане на предсрочни парламентарни избори са се обявили 47% от запитаните в изследването. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си докрай. Това са 34% от респондентите, които са предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Според проучването Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик през февруари - с 51%. След нея е президентът Росен Плевнелиев  с 43%, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети е Георги Първанов с 37% одобрение, като той е и най-одобряван ляв политик. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Подкрепа за него са дали 55% от симпатизантите на БСП, а половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%.  Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат - одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ.

След него са Ивайло Калфин, одобряван от 32% и от 56% от симпатизантите на БСП, премиерът Пламен Орешарски с 30% одобрение, Лиляна Павлова е харесвана от 29%. Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение). 

По отношение на институциите - за последните два месеца парламентът губи 4% от доверието си, а правителството - 2%. С по 4% се покачва и неодобрение към работата на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Според изследването кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите - 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата му.

Добри оценки дават отново привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС. В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
12
 
12
 
! Отговори
Радане, Радане... преди 10 години
Ако изследването е коректно, големите губещи са партиите от Реформаторският блок, които се вързаха на обещанията на Тиквата и си загубиха половината избиратели. Заигравките с мутри-милиционерите от ГЕРБ ще им излязат през ушите.
64
3
 
2
 
! Отговори
До 73 преди 10 години
Обикновенно се интервюират около 1000 човека. Ако 5 милоина могат да гласуват, тогава шанса да си в извадка е 1/5000. Доста малко. Аритметика. Мен са ме питали.
63
7
 
10
 
! Отговори
а-така преди 10 години
аз пък се слушам и на предните избори как Атака няма да влезе в парламента а пък тя си взема от раз 8 процента и от горе, на тия избори пак ще е същото.Дано госпожа Иес да не влезе в парламента.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са ме питали никога, не съм чувал позна, или познат на познат да бъде питан.Тези проучвания са пълна лъжа.
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе от 20 години слушам за социологически проучвания, а как един път аз или някой мой познат не попаднахме сред тях.
60
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко-***"срамът на БЪЛГАРИЯ",който и да е на власт поне един мандат,ще му чисти усерията. Бре той за селки кмет не струва,мнозинството го назначи министър председател,срам,срам,но явно в родината на неграмотните и прочелия само "Винету"е цар(извинявам се на негласувалите за него,но явно сме малцинство,срам срам)
59
1
 
8
 
! Отговори
Цонев преди 10 години
Проценти ,проценти ,проценти.Тоз народ проценти не яде бе.Тоя народ иска работа ,заплата,условия за живот заедно със семейството.А не да се делят като бежанци из Европа.Искат да си виждат децата и внуците на живо а не по скайпа.Няма нация която да изпадне така за 25 години.Със земеделие и туризъм можем да нахраним половин Европа,а сме гладни като църковни мишки.Всички парламенти и правителства след 1990 в затвора.Или в Сибир.
58
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички, които на последните избори гласуваха за ГЕРБ, пак ще гласуват за тях. Плюс още малко, на които акъла им е дошъл с малко закъснение. Това е толкоз просто и логично. Гласовете, които получи ГЕРБ бяха абсолютния минимум, при тази изборна фалшификация.
57
11
 
20
 
! Отговори
no comment преди 10 години
Агенция Екзакта е на бившата шефка на НЦИОМ, Лидия Йорданова , уволнена от сегашния парламент заради пристрастия... Така, че - без коментар за обективността на това "проучване" :)
56
15
 
14
 
! Отговори
Старото преди 10 години
ХАХАХАХАХА!!!Тия са изперкали !!!ХАХАХА!Че Бойко е паталогичен лъжец не значи , че и всички край него трябва да лъжат бре , я се вземете в ръце!ГЕРБ водили на БСП , а ДПС и АБВ били равни с по 6 % .....много тъпо бе социолога???
55
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да е жив и здрав д-р Борисов, пак за него ще гласувам, защото е истински честен човек, уравновесен и възпитан джентълмен и българин. А не инфантил като Сатанишев. Този, дето го замеряха с л.Й.а, изобщо ме е гнус да му спомена името.
54
9
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 15И днес има изказване на банкер избяга в чужбина, как е рекетерян от ББ...---------- Ахаххаа! Този трябва да е бил единственият честен банкер, нали? Да вийбъ мамата тролска, да вийбъ...клоуни...
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И нека да позная - фашистите са навън и бият "роми" и за тва няма кой да вдигне телефона и да каже, че ще гласува за Болен.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи нищо ново под слънцето-ще си ни управляват същите, съответно с помощна на 2-те турски ***. Да живее *** и в парламента да има 2 турски партии.
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Борисов дръпна на Станишев" - ми звучи като - ако ще магаре да е щом е антиБСП е ОК. Той българина от край време гласува за нещо -анти и никога за нещо креативно и НЕкритикарско. Колко малки партийки имаше дето не хулеха по никой и спазваха добрия тон - ама не бяха ви интересни.
50
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя "статист" който прави статистика за 7 милиона души на базата на 1000 анкетирани... трябва да го изстрелят с ракета в слънцето... Дори не е нужно да разбираш много от статистика да знаеш че тия данни са крайно недостатъчни.
49
11
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
19,2 % за БСП и 6 % за АБВ=25,2 % и 21,7 % за ГРОБ.Проста аритметика.
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОРИСОВ ДРЪПНА НА СТАНИШЕВ ЛЕВИЯТ ТА.АК. УТРЕ СУТРИНТА ПРЕДИ ЗАЗОРЯВАНЕ ЩЕ МУ ДРЪПНЕ И ДЕСНИЯТ.И НАКРАЯТ У СРЕДАТА БРАДАТИЯТ С ЕДНОТО ОКО. САМО ДА ВНИМАВАТ И ДВАМАТА ДА НЕ СТАНЕ НЯКОЯ САКАТЛЪК!!!!
47
1
 
11
 
! Отговори
до CVETA преди 10 години
като свалиш шалварите може и да намериш за кой да гласуваш
46
23
 
12
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
МУТРАТА МОЖЕ ДА ДЪРПА ЕДИНСТВЕНО КЪМ ЗАТВОРА НА ВЛАСТ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ПРОТЕСТИТЕ АКО СЕ ОПИТА ЩЕ БЪДАТ СМАЗВАЩИ !!!