ДПС иска да атакува уседналостта пред КС, БСП няма да удря рамо

На партията на Местан й трябват 12 гласа, за да сезира съда
Обновена: 21 фев 2014 17:33 | 21 фев 2014 12:58, Камелия Цветанова
172
ДПС иска да атакува уседналостта пред КС, БСП няма да удря рамо
Лютви Местан Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че партията му ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с разпоредбите от новия Изборен кодекс за уседналостта. 

Вчера Народното събрание отхвърли предложението на движението да отпадне изискването гражданите да са живели през последните три месеца у нас или в друга държава от ЕС, за да могат да участват във вота. Според Местан това е лишаване от право на гласуване и е противоконституционно.

„В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме, ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, призова Местан.

Още по темата
Въпросът към КС ще бъде „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?". 

БСП обаче обяви, че няма да застане зад предложението на ДПС нито за прегласуване на текста за пропорционалния вот, нито за събирането на подписи за сезирането на Конституционния съд заради заложената уседналост в новия Изборен кодекс.

„Не виждам основание в момента нашата парламентарна група да подкрепи прегласуването на вече приети текстове”, обяви от името на своите червеният Петър Курумбашев.

Спорният текст беше предложен вчера от Мустафа Карадайъ от ДПС като редакционна поправка и според него, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. 

Заради внушения, че с този текст се обслужват партийни интереси на ДПС, лидерът на партията Лютви Местан предложи днес на БСП и ГЕРБ да го гласуват отново. Курумбашев обаче увери, че всъщност в кодекса е въведен елементът на пропорционалност, а така и мажоритарност в пропорционалната система. 

„1000 или 1400 гласа са достатъчни, за да може да се пренареди листата и последният да стане втори”, настоя социалистът.  Той беше категоричен, че няма и основания да се отправят питания към КС по които и да е въпроси от кодекса, нито „основание депутати от БСП да участват в подписки за такова нещо”. Според него най-важното е кодексът да стигне до президента и бързо да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, той КС обслужва ДПС и винаги всички решения на КС са били в полза на ДПС и в разрез с действащата конституция. То на пръв поглед тази партия трябва да се забрани, защото е етническа и противоконституционна, а в действащата конституция етнически партии не могат да се образуват. За справка четете член 11, алинея 4 от конституцията на България. Въпреки това КС отдавна реши, че ДПС не е етническа партия. Тези конституционни съдии са антибългари!
116
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До а-113; Лъжеш, клали сте се като съседи и вечно воювате. Вечният мир идва с нас ТУРЦИТЕ и до средата на 19 век тук нищо не е имало. След френската революция се усилват националистическите течения и това води до кръв и сълзи. Всъщност вижте се колко ``мирно ``си живеете от 135 години от 1912 до 1945 година две Световни войни и една Балканска..Много сте миролюбиви нямма защо...
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Който не плаща данъци в тая държава не трябва да има право да гласува.Щом някой с нищо не допринася за икономиката на държавата логично е да няма право да определя какво става в нея."Подкрепям :)
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е,зад кулисите БСП ще удари едно рамо !
113
1
 
14
 
! Отговори
Партизанин преди 10 години
Искам българска парития в турския парламент! Искам да съм областен управител на някоя община в турция. Още малко ще ги почакам тея турци мръсните да наглеят и няма да ми дреме да си дам живота за България!
112
1
 
14
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Ало, форума! Влезте в час! Докато се сочим с пръст и се плюем, наглия , циничен и горделив Наместан си плете кошницата! Да не би да вярвате, че на ДПС лидерите им пука за електората им или за когото и да е? Осъзнайте се!!! Самозабравили се властолюбци, които яздят БСП и се гоят! А кой гласува за БСП? Нека сега не реват! А кой не гласува въобще? Нека се освести, а не да обвинява! Избран е Наместан и ще ни го намества...щото га се гласуваше не ревахте, а сега ревете! Идват Евроизбори- събудете се
111
1
 
22
 
! Отговори
Партизанин преди 10 години
Турска партия в интерес на България? Турски областни оправители, които работят за българите? Усещам просперитета от управлението на турците! Ще страдате!
110
0
 
2
 
! Отговори
а преди 10 години
До 107 имах предвид
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС да напусне парламента - LAFKA в знак на протест !!!Местане стига си ги търпял тия ! СТИГА !!!!
108
1
 
4
 
! Отговори
а преди 10 години
До 108Това с демографската криза е вярно, но е подобно в цяла Европа, въпреки, че сме на последно място реално. Факт е и си го знаем, че е проблем и няма нужда друг особено от Турция да ни го решава. Преди да се появят турците, тук сме живеели прекрасно, българи, славяни и траки в демокрация, турците са тези, които не знаят що е демокрация.
107
1
 
4
 
! Отговори
Немедлена оставка преди 10 години
Понятно?!?БКП си плете кошницата.Немедлена оставка!Пенсионери и *** ще гласуват за БКП.
106
3
 
18
 
! Отговори
Сбогом преди 10 години
Никой не е накаран на сила да живее в българия. На който не му харесва кеф ти Турция, кеф ти Индия. Сбогом!
105
1
 
20
 
! Отговори
... преди 10 години
ДПС не е нито салфетка, нито нечия носна кърпичка, а ползвана тоалетна хартия...
104
1
 
16
 
! Отговори
македонски преди 10 години
Представяте ли си що за *** трябва да си, за да знаеш, че когато гласуваш за БСП, всъщност гласуваш за ДПС. И въпреки това да го правиш.
103
7
 
5
 
! Отговори
Решение!! преди 10 години
Решението е едно- дърпаме плета в Добруджа,Делиормана и Родопите.Правим си наша конституция,наш парламент и министерски съвет. Сключваме нужните договори с турция,Македония,Косово,Босно и Херциговина,Азербайджан, Тюркменистан,Къргъзистан, Юзбекистан, Арабската лига и т.н. Тези региони са предимно селскостопански а посочените страни имат нужда от такава продукция. Като развием и малко хранително-вкусовата промишленност, подобрим производството на електричество, отворим напоителни канали и е ОК.
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 98Грешиш като използваш термина "ПРИСЪСТВИЕ".Турците не са присъствали ,а са владяли тези земи в продължение на 5-века.Всичко е било Турско,като например администрация,съд ,училища,официална религия и др учреждения.Ти за какво присъствие говориш.Понеже само от век сте вие и още не можете да забравите тези времена и ви е страх да не се повторят.А със тази демографска криза на българите не е никак невъзможно.Продалжавайте да не правите деца,другото го оставете на нас.
101
1
 
12
 
! Отговори
демократ преди 10 години
Ами уседналите са само хора на ДС и пенсионерите.Пак ни изработиха.Талантливите деца на българия са репресирани в чужбина от БКП.
100
2
 
7
 
! Отговори
а преди 10 години
101 ами и аз не бих казала, че българите са идеални, най-вече тези с власт, но държавата си е тяхна, не е турска и никога няма да бъде, така че проблемите ще си ги решават българите, а турците да си решават техните си проблеми в Турция, където имат много такива, например с демокрацията.
99
0
 
5
 
! Отговори
ОСМАН АГА преди 10 години
До до ОСМАН АГАНе ги търся. Те се открояват тутакси. Сигурно за това са толкова омразни.
98
0
 
14
 
! Отговори
сгт преди 10 години
Решението е премахване на двойното гражданство и турците увисват.