България за нас е и приятелска, и съюзническа страна!

Давутоглу е на посещение у нас, пред МС го чакаше "Атака"
Обновена: 27 фев 2014 17:18 | 27 фев 2014 16:20, Анисия Иванова
86
България за нас е и приятелска, и съюзническа страна!
Външните министри Ахмет Давутоглу и Кристиан Вигенин след срещата си. Снимка БТА

България за нас е и приятелска, и съюзническа страна, а също така съседска, каза на брифинг министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, който е на официално посещение в София.

Много малко са страните, които имат толкова близки отношения като България и Турция, смята Давутоглу и добави, че напоследък тези отношения се развиват още по-интензивно. Беше създаден Съветът за сътрудничество, с което отношенията ни придобиха ново измерение, и благодарение на работата му, имаме интензивни контакти, каза Давутоглу, като определи отношенията с България като приоритетни, предаде БТА.

Имаме общо бъдеще, перспектива, равноправни и суверенни съседни държави сме, които се уважават взаимно и трябва да развиват своята обща международна перспектива, каза Давутоглу. Той очерта енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма, земеделието като области с потенциал за сътрудничество, който трябва да бъде реализиран в интерес на двете страни. Турският външен министър отбеляза предстоящото през март подписване на споразумението за интерконекторната газова връзка.

Давутоглу смята, че Турция е врата към Азия за България, а страната ни - към Европа за Турция. Затова проблемите в областта на транспорта ще бъдат разрешени, посочи Давутоглу. В отговор на въпрос за превозвачите, турският министър коментира, че транспортните министри са имали детайлна среща и е отбелязан  напредък по проблема. Министърът засегна също въздушния и морския транспорт, като отбеляза, че трябва да се създаде общо транспортно пространство.

Турските инвестиции в България нарастват, искаме да ги увеличим още повече, каза външният министър. По думите му в областта на туризма и културата също има голям неоползотворен общ потенциал. Смятаме, че трябва да има споразумение за създаване на културни центрове, посочи Давутоглу. Относно нападение срещу джамията в Пловдив на 14 февруари той заяви, че то е създало голямо огорчение. Давутоглу благодари на българските власти за взетите мерки. Турският външен министър каза още, че за българското наследство в Турция се работи съвместно и би трябвало по същия начин да се работи и в България.

Министър Кристиан Вигенин посочи, че до дни се очаква подписването на споразумението за тристранния граничен център. В София ще дойде турският вътрешен министър, предстои уточняване на датата. Продължават преговорите по споразумението за съвместно наблюдение на границата. България и Турция развиват отлични двустранни отношения на сътрудничество между добри съседи и партньори и съюзници в НАТО, каза министър Вигенин.

Той добави, че България като страна - член на ЕС подпомага процеса на реформи и преговорите на Турция за членство в ЕС. Вигенин отбеляза добрия двустранен политически диалог, като добави, че последните месеци доказват, че добронамереността, партньорските отношения водят до положителни резултати. Външният министър даде пример със заседавалата през декември миналата година съвместна комисия по нерешените въпроси, както и със заседанието на Централната смесена комисия по граничните въпроси. Макар и след някои трудности, когато се намери възможността за сериозен политически диалог, беше в голяма степен решен и въпросът с товарните превози между Турция и България, отбеляза Вигенин.

Той посочи, че предстои подготовката и провеждането на Съвета на високо равнище, т.нар. междуправителствени заседания, който ще се състои в София вероятно преди средата на настоящата година. Имаме много открит, откровен диалог с турската страна, каза Вигенин, който е на мнение, че това ще помогне по-лесно да се решават възникващите проблемни моменти в отношенията, преди те да са се превърнали в прекалено големи или "представени за прекалено големи".

Турският министър е на официално посещение в страната ни днес. След срещата си с колегата си Кристиан Вигенин Давутоглу пристигна в Министерски съвет за срещата си с премиера Пламен Орешарски. Пред сградата на МС има засилено полицейски присъствие, отпред са и депутати от "Атака", които са разпънали плакати с надписи „Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид” и  „Не на Турция в ЕС”.  В програмата му е включена и среща с президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
С такива приятели врагове не ти трябват!Винаги зад теб,готови да ти го нахлузят.То не бяха карти,то не бяха изявления за експанзия!Спасение от тях като че ли няма?Има,има-ядрено оръжие и подходящи съюзници.
65
0
 
3
 
! Отговори
Дюнме преди 10 години
До Мартин - 63, Мартине, ти късно живееш, Какво направиха твоето НАТО и ЕС с нашествениците сегашни турци в исонния гръцки Кипъар- потвърдиха нашествието, разделиха острова,признаха отделената час за принадлежаща на Турция , А на гърците- на тях сложиха големият си среден пръст в ***, Това се крои и на България с отделяне на родопския и черноморски регион с името ***,
64
0
 
1
 
! Отговори
radostina.koleva.35 преди 10 години
Хайде като сте толкова "добри комшии" да вземем да видим какво сте направили вие неоосманците по въпросите с българските имоти в Турция- черно на бяло искам да го видя обаче...???Какви турски имоти сънува този ***, че имат в България! Нагъл лицемер и ще говори за партньорство! Редовна турска омразна армия срещу беззащитни жени, деца, стари хора, а мъжете избихте с подла измама гадове! НЕ, НА ТУРЦИЯ В ЕС!!! БРАВО НА АТАКА, ЧЕ КАЗА НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ И НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ЯВНО СА ВЕЧЕ ТУРЦИ...
63
0
 
1
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
БРАВО НА АТАКА.Тук трябва да покажем достойнство като българи, а не да се крием зад криворазбрана толерантност, защото турцизмът настъпва в голяма част от България....И В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ СТРАДА БЪЛГАРИЯ!!! НИЕ, БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ С ХОРА КАТО ДАВУТОГЛУ, КОИТО ЯСНО И ТОЧНО ОПИСВАТ КАК ИСКАТ ДА ВЪЗВЪРНАТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ- КЪДЕТО СА НИ КЛАЛИ, БЕСИЛИ И УБИВАЛИ ДЕЦАТА НИ....А НА УПРАВНИЦИТЕ НИ МОГА ДА КАЖА, ЧЕ СА ПРЕДАТЕЛИ- В НАВЕЧЕРИЕТО НА ТОЗИ СВЯТ ЗА НАС ПРАЗНИК СРЕЩИ ПРАВЯТ..
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do BG koy, kakwi, koy, ne si e nauchil urocite po Balgarstina a se pische za Balgarin- NOMADI koi sa bilii koi ne sa bili naprawo gospod da ni pazi ot takiwa sas waschto saznanie ,,KRADECA VIKA DRAJTE KRADECA''Komentari ot roda genezis na myusulmansko turskoto obschtestwo izopachawate poweche ot nenujnotoPogledni si rogata ta posle se mey na chujdite WELIKI PRIDLYO
61
9
 
3
 
! Отговори
левски преди 10 години
И българите не са българи мешена скара сме *** румънци турци сърби араби немци гърци направо сме меглена скара
60
2
 
9
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До BGВ КУБРАТОВА СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯСа живели само българи! Тя се дели на Волжка (Русия), Киевска (Украйна и Полша) и Дунавска (България), а тангризма е заменен с трите писани религии...- От Дунавска се отделят Панония, Влахия, Молдова, Хърватска, Албания и Сърбия и днес се състои от географските области:- Мизия, Македония и ТракияТракия се дели на:Северна (християнска), Източна (ислямо-христ.) и Южна (христ.-ислям.)В ТЯХ, според ДНК, от 9800 г. ЖИВЕЯТ САМО БИОЛОГИЧНИ БЪЛГАРИ независимо кой е събирал данъци(по ДНК, българи са дори и нашите турци).
59
7
 
2
 
! Отговори
BG преди 10 години
В допълнение на написаното от Румен221, аз мога да кажа че днешните турци въобще не са тюрки както те твърдят. Понятието тюрк е въведето от Ататюрк и въобще няма никакво отношение с техния етнос. Ако бяха тюрки, турците трябваше да имат монголоидни черти! Съвременните учени смятат че са индо-европейски народ, но подчертано номадски и чергарски народ, за разлика от българите !
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мартинто и гърция и турция бяха в нато 1975та ама уви.....
57
4
 
9
 
! Отговори
фффф преди 10 години
Те и със гърците сигурно са били приятели преди да изселят половин кипър и да го заселят с турци.
56
4
 
9
 
! Отговори
монархист преди 10 години
Този Сидер вече ми омръзна. Крайно време е да сформираме митинг на всички които са против Атака, предполагам че и симпатизантите на БСП ги е срам от тях, нищо че се душат сега...
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tia nasrani politici koga ste popitat NARODA KAKVO ISKA
54
11
 
7
 
! Отговори
атака преди 10 години
АТАКА - ПОБЕДА!
53
4
 
12
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Турция не е единствен наследник на Османската държава... А от нея са се освободили точно 51 днешни държави...!!!Защото, ако има... Първо трябва да плати на България, чакайте да го сметна...:- Бюджета ни е 20 милиарда долара..., по 500 години, това прави - 1 трилион долара обещетение..., само за откраднатите данъци... и още толкова за пропуснатите ползи...!!!- Та кой ще ни плати този дълг...???.
52
6
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Само дето забравяш, че сме в ЕС и НАТО и никой няма да позволи да се възкресява педераската османска империя Дюнме!
51
1
 
12
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Цитирам: - Заплаха произтича и от турците, които говорят зле за османците - Ердоган. ПРАВИ СА КОМШИИТЕ ДНЕШНИТЕ ТУРЦИ НЕ СА ОСМАНЦИ!!!- Турция е основана 1923 година и след като в Османския бейлик, по някое време е имало 51 националности и над 100 други етноса,.- Време е всеки мюсулманин в България ДА СИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА: ОТ КОЙ ОТ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ОБЩО 150 ЕТНОСА ПРОИЗХОЖДА???.
50
6
 
8
 
! Отговори
Дюнме преди 10 години
Сега е най- благоприятната международна ,вътрешна,политическа и технически благоприятна обстановката Турция да си възстанови отнетите и насилствено от руснаците османски територии на Балканите, Тя има потенциал и защита за това от Запада и и ако го извърши сега, няма кой да и противостои, а ЗАПАДА ще е приветства, както това направи за навлизането в Кипър,Това е дошъл да види ОГЛУ,както ходи и в Сараево, а не за черните ни очи
49
4
 
7
 
! Отговори
SNN преди 10 години
Официално Волен Сидеров е кандидат за главен мюфтия.Утре от 10.00ч в зала 1 на НДК ще се изпълни сюнета(обрязване) вход свободен.
48
7
 
17
 
! Отговори
mm преди 10 години
Абе все едно ще се промени нещо особено ако ни превземе Турция. Те не че си умират да ни превземат :) Само ще им съсипем икономическите показатели, няма и кой знае какви ресурси в България, само 1 милион ***. Изобщо писнало ми е да слушам за турция, пет пари не давам кой ще ни превземе, кой иска да ни превземе, пороби, да ни *** жените вместо нас и т.н Те в момента доброволно се *** с турци, оправниците ни са пионки на САЩ или Русия, за какво се борим изобщо и си съсипваме нервите.
47
3
 
11
 
! Отговори
хъм преди 10 години
Абе, Турция нали и със Сирия беше приятел едно време?