Първанов зове за нов политически модел – солидна коалиция

Хората се умориха от очакване на чудеса, заяви лидерът на АБВ
28 фев 2014 18:35,
130
Първанов зове за нов политически модел – солидна коалиция
Георги Първанов. Снимка: архив, Булфото

Георги Първанов прогнозира, че евроизборите през май ще са предмостие към следващите избори. Той изрази убеденост, че те ще покажат, че АБВ са най-перспективният политически проект.

Президентът (2002-2012 г.) смята, че сега има компрометиране на идеята за парламентаризма и се обяви за нов политически модел, "при който да е ясна отговорността".

По думите му у нас "става дума за тежка, непримирима война между институциите".

"Хората се умориха от очакване на чудеса, а ние искаме България да има по-добро управление, което означава максимално политическо съгласие - солидна коалиция", посочи Първанов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че са за реален мажоритарен вот и смесена избирателна система "50 на 50".

"Моя е идеята президентът да получи право да свиква и да обявява пряко референдум, което да стане с промяна на конституцията", допълни той.

На въпрос за листата на АБВ лидерът на движението заяви, че тя "няма да излъчва агресия".

По думите му новият Изборен кодекс не изглеждал по-различно от предишния и промените в него били незначителни.

Според него се залага на политическото начало при формиране на Централната избирателна комисия, при което нарастват рисковете за опорочаване на изборите.

"Заложената преференциална бариера няма да проработи", прогнозира той.

В Плевен Георги Първанов пресметна, че сумата за изграждане на един нов ядрен реактор в Козлодуй е горе-долу или малко повече от тази за изграждане на два реактора в Белене.

Според него, след като "Белене" е "с две обиколки напред, това доказва, че правителството, управлението е заложник на външни геостратегически интереси, които не съответстват на националните".

По думите му трябва да се работи успоредно по двата проекта, "но да не се спира изкуствено "Белене".

Първанов посочи, че от АБВ ще настояват за ускорено изграждане на "Белене" и за залагане на подготовка на кадри за него в сферата на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоце все си е бил долен, ама пропадна чак да стане *** бандата на Тиквата. Баси, какво правят парите!
47
5
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Георги, удари по масата и измети келеметата с "европейски" морал от Партията!Напред, другари, смело!Велико е нашето дело!
46
0
 
2
 
! Отговори
Чудо ще направим, преди 10 години
ако решите още една година да се ебав...те с народа! И ГЕРБ, и БСП , и ДПС, и всичките налични политически субекти знаят само да крадат от обществени фондове, да пишат лобистки поправки в закони срещу солидни комисионни и да търгуват с влияние. Ама кво да прайш-*** матрял, все същите лъжци си избира. Гоце не прави изключение.
45
2
 
3
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@Социалист,наистина ми е трудно да разбера,нормален човек да е социалист,явно Вие не сте от нормалните...това не е въпрос,не ми отговаряйте!!!
44
2
 
2
 
! Отговори
Валери преди 10 години
До СОЦИАЛИСТГлупости пишеш ти, поинтересувай се как Тодор Живков ни предлагаше за република защото бяхме фалирали. Сега не ни предлагат за република а за вилает или както се казва на азиатски. И няма значение на кой ни предават, по важно е, че на такива като Гоце и компания никога не им е пукало за страната ми, загрижени са единствено за собствените си ***.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първанов,ако смачкаш безродника сергей,ще те черпя бира и мезе.а дано.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласуваш за Гоце хващаш трипер...
41
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Доносник Гоце и Морал в политиката! Две понятия взаимно изключващи се. Да се скрие в гардероба със скелетите от неговото минало. Достатъчно шанс му дадоха бабичките и пенсионерите. Стига!
40
1
 
3
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@СОЦИАЛИСТ,ставаш смешен....в политиката и сделките,щом са за добруването на България, няма морал-дадох ти пример в предния пост!Стига популизъм и утопии,вече е 21-ви век!!!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП или АБВ са оригиналната издънка na БКП/дс,кгбГЕРБ е мутро-милиционерската издънка на БКП /дс,кгб! ДПС е етно-доносническата издънка на БКП/дс,кгбАтака е псевдо-националистическата ,а всъщност проруската издънка на БКП/дс,кгб България без цензура-ПОРЕДНИЯ ПРОЕКТ НА ДС,КГБ=БСП/бкп
38
3
 
4
 
! Отговори
Саладин преди 10 години
Българи! Всичко това става точно преди празниците, когато хората плануват почивки и празненства с цел да няма време за обществена реакция! Сега разбирате ли как властта освобождава верните си мафиоти - авери!!! Нямам думи! ГЕРБ е единственото спасение за България!! Боже пази ни!
37
2
 
5
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@45,КОГА ще проумеете,че Путин и Благодетелите ни от Запад не им пука за нас-"Няма вечни приятели има вечни интереси" Проумейте го това и тогава плямпайте дивотии!!!Изгодно ли е за България няма значение с кого ще работим!!!За жалост политиците ни са путк* и голяма част от населението ни е с промит мозък,щом не проумяват тази максима!!!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина, докато няма лустрация 20+20 за целия този комуно- ченгесарски ***, и превръщането на закритите училища в затвори, *** ще си ходи все в потури (модел 1879 г.)
35
1
 
5
 
! Отговори
Саладин преди 10 години
Специализираният наказателен съд прекрати делото "Големия Октопод". Разпореждането за това е на съдия Биляна Вранчева.Така близо четири години след акцията срещу Алексей Петров и още няколко души прокуратурата не успя да внесе в съда обвинителният акт по главното от трите дела.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да прав си гоце но всички стари муцуни вън
33
2
 
4
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Това човече го мразя съвсем еднакво със СерГей и Боко Кратуня,дори царо ми е безразличен пред тях!!!
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гласуваш за Гоце/дс получаваш путина /кгб!
31
0
 
5
 
! Отговори
Саладин преди 10 години
Варненският апелативен съд отмени присъдите на Шуменския окръжен съд по делото Килърите. Преди малко съставът с председател Илия Пачолов постанови три доживотни наказания, но с право на замяна.С по-леки присъди се отърваха Янко Попов и Райчо Стойнев, съответно първият ще лежи зад решетките не 17, а 15 години, а вторият 7. Петър Стоянов направи изявление, че не се смята за осъден. Това е така, предвид намеренията на Килърите да обжалват наложените им наказания пред Върховния касационен съд
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГОЦЕ,КОЙ СИ ТИ....И ЗА КАКВО СЕ БОРИШ ?!
29
5
 
2
 
! Отговори
Не съм трол преди 10 години
За пръв път от много време, виждам човек, вярно вън от политиката сега, да мисли държавнически и да предлага разумни идеи. (не съм ***)