Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас

По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии
1 мар 2014 10:02, Петя Славова
58
Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас
По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии. Снимка: Булфото

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България расте на фона на всички политики, стратегии и планове за създаване на равнопоставеност на половете, пише в. “Сега”. А в Европа промяна няма. Това показват данни на Европейската комисия, публикувани по повод на Европейския ден на равното заплащане.

Жените в Европа все още работят 59 дни "безплатно", като се има предвид по-ниските им възнаграждения спрямо мъжете. Разликата в заплащането между половете почти не се е променила през последните години и се задържа на около 16.2% и през 2013 г.

Различно е положението в някои страни като България, Унгария, Португалия, Естония, Ирландия и Испания. Там разликата в заплащането дори се увеличава с годините, отчитат от ЕК. През 2008 г. жените у нас са получавали с 12.3% по-малко от мъжете, докато през 2012 г., за когато са последните данни на НСИ по пол, разликата вече е 14.7%. В сума това означава 9784 лв. средна годишна заплата за мъжете и 7772 лв. - за жените. Трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чехия, Австрия, Холандия и Кипър.

Според експерти, големите разлики в заплащането, се дължи предимно на това, че жените работят основно в по-нископлатените сектори - като образование, медицински сестри, социални дейности, администрация. Докато голяма част от мъжете работят тежък труд, който е значително по-платен.

Изданието уточнява, че по-ниските заплати води и до по-ниски пенсии. За 2013 г. например средната пенсия на жените за трудова дейност е била 252 лв. при 363 лв. за мъжете. Средният осигурителен доход пък е бил 611 срещу 685.50 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 10 години
Някои жени си пращат мъжете по Гръцко и Испания да поработят да изкарат някой лев, докато в БГ се нормализират нещата и оцеляват. Някои жени си мислят ,че когато им направят едно дете и вече мъжа им е станал баща,майка ,брат и сестра в тоя живот!Процента е 80-90 на това мислене ,а то си върви и с някаква пресметлива сиромашка алчност.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
26, каква сигурност на старини ще има тази майка, която е осигурила здраво и щастливо семейство? Много бързо се забравят грижите на майките.
24
2
 
5
 
! Отговори
буба преди 10 години
Тей, тей...пишете пак глупости :)Утре да чакаме ли статия колко са онеправдани *** и как вземали много по малко от българите?Стига сте насаждали интриги - всеки получава според заслугите си. това е
23
0
 
6
 
! Отговори
Педро преди 10 години
Копаем един канал 20метра на ръка.Ако аз го изкопая по бързо и захвана друга работа взимам повече пари,ако жената го изкопае по бързо тя взима повече пари.Всичко друго е пълна глупост.
22
8
 
3
 
! Отговори
Кондом преди 10 години
Според мен идеалната ситуация е когато жената поставя на първо място семейството си. Само майката може да направи едно семейство здраво и сплотено. Никой не им пречи да работят да стават професори и войници, но това безкрайно ламтене за пари просто затрива семейството и децата.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С малки изключения мъжете заслужават повече пари от жените. Работят повече и по-усърдно, по-можещи са просто, по-образовани, по-любознателни. Жените са предназначени за възпроизвеждане, в това ги бива най-добре. Напоследък и за това не стават обаче много много.
20
4
 
7
 
! Отговори
1 - продължение преди 10 години
Днешните жени изневеряват повече, искат повече пари, искат да работят по-малко. Развеждат се и искат пари от мъжете си, да се грижиш за дома е "унижение", децата ги гледат 2039 други човека, но не и родителите им.
19
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
Спокойно скоро и нас ще направят подобна на Швеция феминизирана еднополова страна. На там се е запътил светът. Жените не се борят за равноправие, а чисто и просто за повече привилегии, защото са ненаситни и злобни. Емоционално нестабилни, по-слабо физически и психически стабилни, че и големи отпуски по майчинство - е нормално е. Само идете на село и вижте как се прави - дядовците си вършат работата, бабата гледа къщата и манджата и растенията. Резултат-здрава като стомана фамилия.
18
1
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Не знаех ,че когато си платиш магистратурата в някои регионален ВУЗ и вече те търсят да ти подаряват едни 1500 лв."Ами щпм пишеш 'мускОлна треска' е ясно"Аз пък не знаех ,че щом не можеш да пишеш "щПм"
17
3
 
3
 
! Отговори
до първия анонимник преди 10 години
Ами щпм пишеш 'мускОлна треска' е ясно, че освен за физическа работа, едва ли ставаш за нещо друго...
16
4
 
10
 
! Отговори
salsin преди 10 години
Една еманципирана, уважаваща себе си жена, която работи и получава заплата ще раздели сметката с мъжа....Доходите на жената са без значение - и да получава два бона чисто, ще си търси някой с пет, че да може да трали. Иначе за сметката, вярно, може и да си плати някое кафенце
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато жените започнат да работят същата работа като мъжете и със същото работно време като мъжете, тогава ще получават колкото тях. Тези статистики, които изнасят са абсолютно манипулативни. Примерно - казват ни, че жените получавали по-ниски заплати, но не ни казват, че най-тежните професии винаги се изпълняват почти само от мъже. Над 15 пъти повече мъже от жени умират на работното място. Това защо ли не го пише в статията? Дали двете неща не са свързани?
14
0
 
15
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До Анонимен Това, че ти не си вземал по4-500лв, не означава,че няма такива!И за жалост,това е масова практика, дори в някои региони 500 се води престижна заплата,дотам сме стигнали! И даже и в София има много хора,квалифицирани,работещи за тия пари! А пък за другото,дето си писал,само ще кажа,че си завършен комплексар,ама кво друго да очаквам от някой,работещ за мошениците от М-тел...
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Често мнението ми,че за жената е женската работа среща гневен отпор.Но кариеристката е досадно и пречещо на семейният живот същество с неизяснен пол.Патриархалният начин на живот прави хората по- щастливи.Не е работа на жената да печели пари."Мъжът е в най-голямата си сила,когато е от слабост победен"Времената са други,но хората са все същите и във физически и духовен план,от едни и същи химически елементи.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Според експерти, големите разлики в заплащането, се дължи предимно на това, че жените работят основно в по-нископлатените сектори - като образование, медицински сестри, социални дейности, администрация."И ако тези данни са верни, кое е странното?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 10 години
До Анонимене Като не ти се плаща и си скръндза, не плащай. Ако смяташ ще "жена" са кифлите с напомпани устни и екстеншън в косата, чиято професия е да "краси" принц като теб, то си сбъркал жестоко вижданията си за живота и за истинските жени. Една еманципирана, уважаваща себе си жена, която работи и получава заплата ще раздели сметката с мъжа или просто ще му направи едни спагети в къщи, за да не харчат пари. Иначе ти си ходи с кифлите, скоро няма да се промени финансовото ти положение.....
10
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малии,Тука пишат хора от лъв на горе.......аз 400-500 лв никога не съм вземал...В София вземах в магазин на Мтел...минимум 800 до 1000 .....Ето просто такъв като го чуя на улицата дето говори в стил....Кво ти дават в България...500 лв..? Му слагам един хикс и тоя човек не искам да го слушам...За какво ми е такъв човек? Оплаквачи много...Искам да комуникирам с умни хора,добре платени....
9
1
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Аз те питам защо тук тои не е засадил 20 декара Ябълки ,а ходи да бере маслини в Гърция?Отговорите ги знам до един и точно за това ги задвам тея риторични въпроси,да подсетя някои п.... заспали.
8
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Годината е 12 месеца !800-900 след одръжките - 600.
7
3
 
11
 
! Отговори
Мордехай Вануну преди 10 години
Ама когато жена взема повече пари от мъже на същата позиция тогава всичко е наред нали братя ***,масони и всичката *** на света ? И откога вие сте загрижени за доходите на който и да било в България ? Откакто се намесвате активно в политиката тук само измами,лъжи и нищета,бедност, престъпност и смърт.И не ме интересува дали това сте искали!