Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас

По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии
1 мар 2014 10:02, Петя Славова
58
Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас
По-ниските заплати водят и до по-ниски пенсии. Снимка: Булфото

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България расте на фона на всички политики, стратегии и планове за създаване на равнопоставеност на половете, пише в. “Сега”. А в Европа промяна няма. Това показват данни на Европейската комисия, публикувани по повод на Европейския ден на равното заплащане.

Жените в Европа все още работят 59 дни "безплатно", като се има предвид по-ниските им възнаграждения спрямо мъжете. Разликата в заплащането между половете почти не се е променила през последните години и се задържа на около 16.2% и през 2013 г.

Различно е положението в някои страни като България, Унгария, Португалия, Естония, Ирландия и Испания. Там разликата в заплащането дори се увеличава с годините, отчитат от ЕК. През 2008 г. жените у нас са получавали с 12.3% по-малко от мъжете, докато през 2012 г., за когато са последните данни на НСИ по пол, разликата вече е 14.7%. В сума това означава 9784 лв. средна годишна заплата за мъжете и 7772 лв. - за жените. Трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чехия, Австрия, Холандия и Кипър.

Според експерти, големите разлики в заплащането, се дължи предимно на това, че жените работят основно в по-нископлатените сектори - като образование, медицински сестри, социални дейности, администрация. Докато голяма част от мъжете работят тежък труд, който е значително по-платен.

Изданието уточнява, че по-ниските заплати води и до по-ниски пенсии. За 2013 г. например средната пенсия на жените за трудова дейност е била 252 лв. при 363 лв. за мъжете. Средният осигурителен доход пък е бил 611 срещу 685.50 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
11
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Кви са тия глупости, за средно 10 000 годишна заплата? За 400 - 500 на месец, каквато е реалността, да не прави 10000 на година, как става тоя фокус? Или е поредното активно мероприятие, целящо да ни обясни, колко сме добре, как процъфтяваме, връзваме и изкласяваме...
5
0
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
А защо в България да не бере Ябълки на своята си земя?
4
0
 
23
 
! Отговори
от 1 преди 10 години
Големите пари на мъжките професии са от типа на пренеси тея 2 тона до 8 етаж на ръце докато си почиваш ,че асансъора не работи ,а после се захващаи сериозно със задачите.Можем ли да вдигнем тая тежест да не хабим горивото на мотокара.Даи да изкопаем едно каналче от 2 км ,че багера взима много на час...В България разликата между полу-хамалин с 22 дена в месеца и 12 часов и продавач-консултант дето си клати краката са точно 150-200 лв!
3
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато жените започнат да си плащат сметките във кафета, дискотеки, ресторанти, когато започнат да купуват скъпи подараци за мъжете си, тогаво може да имат претенции да взимат по-високи заплати!!!!
2
0
 
25
 
! Отговори
иван преди 10 години
Докога ще търпим да се гаврят с нас. Нито заплати имаме, нито работа, нито пенсии.Една прослойка е заграбила всичко и се изживява като паши и бейове.Вкарани сме в капана на мизерията.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нищо общо с половете!Въпроса е ,че парите се дават единствено когато те прегърбят от физическа работа.Е затова са "мъжките" по -високи ,оценява се единствено грубата сила ,то за това сме и на това положение.То и аз в момента почвам да бягам от гърча ,за 100-300 лв повече не си струва да се тресеш от мусколна треска.