Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите

"Атака" внесе предложение за възстановяване на работата на завода за стомана
Обновена: 5 мар 2014 11:55 | 5 мар 2014 11:25, Камелия Цветанова
147
Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите
Народното събрание. Снимка, архив: Булфото

Искането на "Атака” парламентът да приеме решение, с което да задължи правителството да предприеме незабавни мерки за възстановяването на работата на завода за непрекъснато леене на стомана в „Кремиковци”, скара депутатите.
 
Националистите защитиха идеята си с необходимостта от създаване на заетост, която в момента по думите на Николай Александров от "Атака" е бичът за хората в момента. Те подчертаха и обещанието на правителството за реиндустриализация. ДПС, БПС и ГЕРБ мотивираха отказа си с факта, че за да се възстанови работата на завода, трябва да се налеят милиони в него, а те няма откъде да дойдат. Освен това заводът отдавна е частна собственост.
 
"Кремиковци” доставяше нужните продукти за строителството, със спирането на работата му загубите на БДЖ се увеличиха с над 30 на сто. От друга страна обаче, не е работа на парламента да взима решения от компетенцията на изпълнителната власт”, заяви социалистът Румен Гечев. Той подчерта, че заводът е частна собственост и единственото, което може да направи държавата, е да изкупи активи, но за това ще трябват пари от бюджета.

Според Станислав Станилов от „Атака” заводът за непрекъснато леене на стомана е единственият, който е непокътнат, и държавата няма защо да се намесва, след като си има Банка за развитие, откъдето могат да дойдат нужните средства.
 
Националистът Венцислав Лаков коментира, че депутатите трябва да покажат политическа воля, че искат да има работещо предприятие, а изпълнителната власт ще направи нужните анализи след това.
 
Алиосман Имамов от ДПС обаче припомни, че дружеството е обявено в несъстоятелност с решение на СГС от 31 май 2010 г., а след това заводът за непрекъснато леене на стомана е продаден от синдика на частна търговска компания.

„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш”, цитира в заключение Имамов част от разказа „Мъжки времена” на Николай Хайтов.

Според Методи Теохаров от БСП въпросът за спирането на работата на „Кремиковци” е бил и екологичен. „Преди това беше най-замърсеният район, сега въздухът е чист, а и ако отидете сега там ще видите, че нищо не е останало, „Кремиковци” от една индустриална империя сега е гробница”, заяви той. Теохаров  смята, че ако преди десет години е било взето решение за възстановяване на производството, то тогава е можело и да стане, но сега вече е късно.

Според Рамадан Аталай от ДПС цялата инфраструктура на "Кремиковци” е взривена и няма как да се възстанови работата там.

Стефан Господинов от ГЕРБ мотивира отказа си да подкрепи искането на „Атака” с факта, че от работата на завода ще последва отново екологична катастрофа и огромни дългове.
 
В отговор Красимир Янков от БСП напомни, че заедно със свързаните дейности около 50 000 семейства разчитаха на производство от „Кремиковци”.
 
"Никой в това предложения няма и в главата си и молекула, че ще бъде производство, което замърсява, Вие правите едно популистко изказване за период, в който можеше да има замърсяване, когато България не беше член на ЕС и не спазваше договора от Киото”, обърна се към Господинов той.
 
Социалистът Борислав Гуцанов постави въпроса кои са виновниците да се закрие „Кремиковци” и според него компетентните органи трябва да работят по темата защо се стигна до това положение. Според него кабинетът „Орешарски” е този, който трябва да внесе програма за цялата реиндустриализация и възстановяването на икономиката на държавата.

В крайна сметка парламентът отложи взимането на решението по предложението, докато не се произнесе икономическата комисия в НС, след което дебатът ще продължи отново в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дпсАтакапарламентГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
12
 
! Отговори
foreigner преди 10 години
На 70 километра от Берлин все още работи металургичен завод правен от руснаци почти близнак на Кремоковци.Казва се ''еизен хюте щат".Но се подържа и функционира,докато нашият отдавна е мъртъв!!!
25
3
 
12
 
! Отговори
не е истина преди 10 години
Абе какво стана със замразяването на заплатите им. Тихомълком си вдигнаха заплатите с 350 лева и всичко се потули , както и с хулиганстващите депутати начело с Болен на летище Варна . Не психотест , ами да преместят парламента в Карлуково.След последните действия на кандидат премиера Бареков , който ходи с бронежелетка , след газовия атентатттт срещу него.О неее , не е истина
24
1
 
9
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
"ВЕЛИКИТЕ СТРОЕЖИ"....СА САМО НАЧИН ,ЗА ПРЕЛИВАНЕ НА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА --КЪМ ЧАСТНИ И ПОДСТАВЕНИ ФИРМИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПАРТИЙНИ КРЪГОВЕ!!!ПОГЛЕДНЕТЕ САМО ОТ КОГО СЕ ПРЕДЛАГА ТАЗИ ИДЕЯ :-ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОПУЛИСТ И КРЪЧМАРСКИ ХАЛГЪЗНИК НА ДЪРЖАВАТА ...КОЙТО ВИ ОСИГУРИ ЦЕЛИ 500-лв.ПЕНСИЯ И 1000-ЛВ,ЗАПЛАТА.....ХА,ХА,ХААААААААААААААА....
23
13
 
4
 
! Отговори
Бяла Злати преди 10 години
Ще мине ли Атака 1% на изборите!? Да или не... гласувайте!
22
2
 
7
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Тия депутати вече ни се подиграват. Вместо да направят това, за което са там - да управляват добре, те се карат като кучета. Единия се сърдел на управляващите, втория па нарежда опозицията. Навсякъде в цивилизованите държави между управляващи и опозиция има диалог, затова държавите им са наред. А тук - див балкански манталитет. Да живей, живей труда!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 13 Викаш ако беше държавен - щеше да печели, да плаща по 1000 Е МРЗ, и намяше да замърсява. Търси кой преди 60 години фалшифицира данните за залежите на желязна руда в кремиковци. Защото на базата на тях се построи завода, а после се оказа че трябва суровината да се внася, защото вместо 30% желязо в кремиковската руда то беше под 5%... Кремиковци работеше на печалба когато не плащаше еко-глоби и такси, БДЖ му возеше без пари товарите от Лом и до Бургас, а НЕК даваше ток без пари
20
5
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Колкото и популистки предложения да направи АТАКА , с нея е свършено, Злобата и омразата ги изяде, Народа разбра че сте протурска партия, СБОГОМ,
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от 12 коментара един няма за свяст всичко *** ти му казваш че този завод може да носи печалби то отива да пише глупости за загуби и кражби ,*** и деграданти 700 евро заплата са възможно още утре но нали богаташчетата трябва да си намалите печалбите ах долни престъпници и лъжси ,колко сте долни.
18
7
 
8
 
! Отговори
ВОЛЕН ПОБЕДА преди 10 години
еее.... нали ще си върнем златото от америка, ще има пари за кремиковци, космическа програма, до 2020 сме завзели 9 галактики, оттам златото взимаме, ще направят мин. работна заплата 9 трилиона на ден, обаче няма да се работи ще я дават ей така, с тоя пари и злато ще се открие безсмъртието, и пенсионери ще станат пак на 20. Що да не стане? 23 години тия ***, фашисти мачкат българина, само ВОЛЕН ПОБЕДА ВОЛЕН ПОБЕДА!!! БЪЛГАРИИИИИ гласувайте за великия
17
10
 
15
 
! Отговори
БЕЗ ДУМИ преди 10 години
ГЕРБ е цвете , спрямо сегашната клика в управлението.Хвани единия , удари другия е положението в момента.Вчера ДПС , Батака,БСП и тримата независими на Бареков гласуваха като един . Не искат референдуми , а искат национализация , та това вече и в Куба не е на мода , а уж ходиха да обненят опит по плажовете на Варадеро.Ще купят една съборетина за стотици милиони и после ще е продадат пак за един долар.Нямам думи
16
7
 
12
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
...ТИЯ ЩЕ ПОСТРОЯТ КРЕМИКОВЦИ.....КОЛКОТО ПОСТРОИХА , АЕЦ-БЕЛЕНЕ....ХА,ХА,ХАААААА.....САМО ЯМИ , ГЬОЛОВЕ И КАЛ ПО ГЪРБА!!!!!ИГРИЧКАТА Е МНОГО ПРОСТА:Преди избори --трябват "пари и велики идеи"!!!!МНОООООООООГО ПАРИ ----ЗА ПАРТИИТЕ И ДРУГАРИТЕ!!!!КОМУНИСТИТЕ СА СИ ИЗБРАЛИ "НОВА ЯМА ЗА ДЪРЖАВНИ ПАРИ"---ТОВА Е КРЕМИКОВЦИ!ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ...СЕ ПОХАРЧИХА 2-млрд.э.-САМО ЗА ЕДИН ГЬОЛ!!!СЕГА ЗА КРЕМИКОВЦИ , ЩЕ СЕ ИСКА МНОГО ПОВЕЧЕ--ЗА ДА СЕ ИЗХРАНЯТ, ВСИЧКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФИРМИ!
15
5
 
4
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Скръбна вест:Радославов умрял на поп Грую на ую.
14
7
 
11
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Какво искате да стане в нашата Държава. В момента управляват превратаджиите БСП-ДПС-Атака-ДС. Единственото, което мислят е каква далавера да направят. Какъв Кремиковци какви пет лв. Това което е останало там е куп старо желязо, а сега уж да произвеждаме търсят начин да похарчат стотици милиони за техни фирми. Вижте им троловете на БСП-ДС колко са ***. Неграмотния *** на Кутев копи-пейства цяла година глупости за любимия му ЧАД. С такива хора нищо не може да стане.
13
1
 
5
 
! Отговори
hes преди 10 години
Единстреният дерутат, който е с меродавно мнение по въпроса е Рамадан Аталай - той е работил в Кремиковци и е бил директор там (под името Радослав Маринов, ако не ме лъже паметта).
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой сложи Кремиковци на тезгяха за продажба и по този начин го обрече на гибел ?????Трябва да си понесе отговорността.
11
7
 
21
 
! Отговори
bobo преди 10 години
Лошо,Сидера пак не си е пил хапчетата тази сутрин!! Аман!!
10
4
 
13
 
! Отговори
Пародия преди 10 години
Тези коментиращите със заучените фрази да замълчат.От Кремиковци е останало името му само.Всичко е разрушено и разграбено , машините които работят са на по половин век , не случайно напоследък се снимаха няколко филма там , като го използваха за заснемане на сцени след апокалипсис.Но другарите от Батака , заедно с останалите коалиционни партньори , искат да се изкупи отново за няколко стотици милиона от държавата. Да изхарчат чували с пари за да го преведат в готовност да работи , да изхарчат един млрд , за да се похвалят , че отворили 5000 работни места и за да може след няколко години
9
5
 
18
 
! Отговори
пффф преди 10 години
кой ще ходи да им работи в кремиковци , като вчера цирка от атака направи минималната заплата 700 евро .До изборите ще се наслушаме на глупостите им , докато заедно с ДПС , БСП и уж независимите трима депутати на Бареков гласуват като един.Не им слушайте приказките , а им гледайте действията.На приказки големи патриоти , а иначе ходят в Париж да спят за по 2000 лева на нощ.
8
7
 
12
 
! Отговори
CS преди 10 години
Komunetata ot Ataka pak poludqha .Iksat da naleqt nqkoi drug miliard i pak da go falirat sld tova .Puk posle Kostov e vinoven :)
7
7
 
16
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Да бе, Кремиковци се източваше десетки години и накрая фалира, дай сега пак да наливаме наши пари и други да го точат! Няма будали да стане тая!