Засилваме граничния контрол заради кризата в Украйна

Правим и план за реагиране, ако има бежанска вълна, обясни Йовчев
Обновена: 5 мар 2014 13:49 | 5 мар 2014 13:15, Веселина Йорданова
80
Засилваме граничния контрол заради кризата в Украйна
Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

България засилва мерките за граничен контрол във връзка с кризата в Украйна. Вицепремиерът Цветлин Йовчев изтъкна, че към момента службите в Украйна не работят достатъчно ефективно и това създава възможности за достъп на организирани престъпни групи и лица с престъпни намерения до оръжия и боеприпаси.

Ще създадем готовност да посрещнем и да минимизираме рисковете, които произтичат от кризата в Украйна, заяви Йовчев, който посочи, че тази криза е изключително сериозна и много тежка.

МВР шефът каза още, че не сме в състояние да повлияем на причините, които я пораждат, както и на факторите, които влияят за нейното развитие.

Още по темата
Той напомни, че национален щаб ще извършва непрекъснато наблюдение на случващото се в ключовите региони, за да бъде локализирано възникването на нова заплаха или промяна на обстановката. Вероятно утре ще се проведе първото заседание на щаба.

Оценяват се запасите от природен газ, от нефт и възможностите за реакция при краткосрочно спиране на доставките им от Русия през Украйна.

Започваме разработване на национален план за реагиране, ако наистина имаме засилен миграционен натиск или бежанска вълна. Към момента този риск не е голям, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения, такава заплаха може да стане реална, уточни Йовчев.

Планиран е преглед и актуализация на мерките и на готовността за действие, ако се получи радиационна опасност. Към момента такава вероятност е малка, посочи МВР шефът, но уточни, че и в тази посока трябва да имаме готовност при ескалация на напрежението. Ще бъде направен преглед на плановете за извозване на отработено ядрено гориво.

Той акцентира и на провеждането на активна външна политика. „Мисля, че министър Вигенин вече има първите резултати в тази посока и гаранции за българския език в Украйна“, каза Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Пенка преди 10 години
За какво ви е ограда с Турция ? И това ли да плащаме!
22
2
 
12
 
! Отговори
Мира преди 10 години
Какво ли не правят тия башибозуци само и само да не построят оградата с Турция. Съд за тях няма ли?
21
1
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 10 години
Абе разбирачев те ако можеха не мислиш ли че нямаше да го направят само че май не им стиска те могат да нападнат някоя арабска или африканска държава за Русия на се сртят как хитлер се пробва.
20
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ ако нагъне Русия ще я изяде като мечка гризли .. Путин да не се отваря пред най-голяма военна мощ .. и няма да има проблеми за границата на България .
19
1
 
6
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Комунизмът не позволява да се бяга от него. Спиране на границата и недопускане да се ходи в по-цивилизовани страни. Защо ли тези хора ще "бягат" към западните държави? Защо руснаци си купуват жилища в България - нали при тях е всичко перфектно. Това е най-смотаната тройна (или вече четворна с Барека) коалиция.
18
1
 
8
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Те да не са ненормални да дойдат тук, пак схеми за кражби кроят ДПС
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
емигранти, ти май въобще не знаеш какво се случва в Украина. Там военен комфликт няма! Няма и да има!Ама по добре построй оградата с Турция и сложи военни там че пролет пукна!
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АААААААА, не! Отваряте границата за българи, руснаци, украинци и други православни и отивате да охранявате с жива верига турската граница! *** *** продажен!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офчеф се повече заприличва на Гаргамел. Девизът на носа му е "расте и гърбавее".
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аве гредай оградата ! Защо ги пуснахте тия талибани и африканци, кой знае какво са правили в тяхната страна...
13
1
 
17
 
! Отговори
ХА, ХА преди 10 години
КАКВИ СА ТЕЗИ СМЕШКИ ОТ СЕЛСКИ ВЕЧЕРИНКИ, КОИТО ТОЯ ГИ РАЗКАЗВА...КАКВИ ЕМИГРАНТИ ОТ УКРАЙНА, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА, БЕ ???ТЕ ХОРАТА СИ ИМАТ ЖИЛИЩА ТУК ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ, ВЕЧЕ...(дайте му на тоя да прочете малко статистически данни за закупените жилища от украинци и руснаци, особено по черноморието, пък и не само там)
12
1
 
38
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
Овчев, разбирам сега, че достъпа на *** през южната граница е бил умишлено допуснат от вас продажни червени ***. Украинци, руснаци и бесарабски българи не ни застрашават, ние сме братя. Но вие противни политици ни унищожавате умишлено и системно. ОСТАВКА !!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Россия объявила лидера Правого сектора в международный розыск Дмитрию ЯрошуТОЗ ЯКО ШЕ ГО *** САМО НА МАСКИРАН ШЕ СТАНЕ И ЩЕ ПЛАТИ ЗА УБИЙСТВАТА КОИТО ИЗВЪРШИ.ФАШИСТА ГНУСЕН.ПРОТЕЖЕТО НА АМЕРИКАНЦИТЕ.ПРИЯТНО ЩЕ УМРЕ ОТ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ .
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мой роден край, райска градино ,тежка е със тебе нашта разделба.
9
3
 
37
 
! Отговори
атакист преди 10 години
Значи пуснахе 15 000 африканци да влезат в България, ама 10 руснака не искате!!Мръсни демагози от ГЕРБ и БСП!Позор, ПОЗОР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
3
 
24
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До bgfrтакае брат защото нашите политици *** американския дебел ***
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пък щял да засилва контрола.***!До 4Недей да казваш голяма дума.Може в даден момент да се окаже, че е по-добре арабски бежанци, отколкото украински.
6
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Моля, уточнете по коя граница!Защото докато чакате бежанци от източната граница, то идва пролетта и със сигурност ще нахлуят многобройни нелегални от южната граница! А там май все още си е разграден двор.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Започваме разработване на национален план за реагиране, ако наистина имаме засилен миграционен натиск или бежанска вълна. Към момента този риск не е голям, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения, такава заплаха може да стане реална, уточни Йовчев."Само пропусна, че тези ксенофобски настроения са в следствие на сегашното правителство на Украйна.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре Украински бежанци, отколкото тея маймуни, които не спират да прииждат.