Глоба за оцет менте гласуваха депутатите

НС прие промени в Закона за виното и спиртните напитки
35
Глоба за оцет менте гласуваха депутатите
Снимка: flickr

Глоба от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци заплашва всеки, които продава оцет менте. Това решиха депутатите като окончателно приеха промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Парламентът записа,  че "оцет“ е продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Още по темата
Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен. Не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина. По време на обсъждането опозицията се противопостави на промените в закона.
 
Щом ще има закон за оцета, да има закон за салама, закон за кашкавала, закон за маргарина, закон за кренвирша, мотивира тогава позицията си Владимир Иванов от ГЕРБ. Той настоя, че оцетът е храна и не е на специален режим, така че вместо да се описват детайлно характеристиките му в закон, може да бъде приет стандарт.
 
Според Павел Шопов от „Атака” обаче законът е много важен и дори е трябвало да се приеме преди години, защото на пазара има много оцет, който е фалшив. "На всеки се е случвало и на мен ми се случи преди две години. Направих си кисели краставички, стерилизирах ги за указаното време и какво се случи - бомбаж. Купих си оцет, ама то не било оцет, евтино го купих за 60 и няколко стотинки, ама това не било оцет”, призна той.

"Баби, всякакви хора правят консерви, това е в българската психология, не знам в другите страни как е, но тук си имаме традиция, през повечето време хората от това живеят, събират си от градините, от дворове и правят консерви”, добави националистът.

Според него от години хората страдат от това, че им се продава не оцет, ами някакви продукти, които не са натурални, а "са чисти химия и заради това струват малко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: НСоцет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
Браво на Атака и на господин Шопов...
32
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Що бъркате Християнството с идолопоклонничеството на православието? Този нечист бесовски дух описан в Писанията като "Гръцкия козел",който мутира и сега е "Звяра".Учреден-"Гръцкия козел" по времето на Римската империя от Пилат Понтийски-грък,после канонизиран от Константин(византиец) в Константинопол(днешен Истанбул) и днешното актуално състояние на "Двата агнешки рога"-римокатолическия и православния.Според вас мерзавеца "Въртоломей",защо се подвизава в Истанбул и Пръц-Хорхето във Ватикана ?
31
1
 
4
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
А шкембе чорба няма ли да я погнат за менте? така и така сме цъфнали и вързали, всичко е наред, само с оцет и шкембе чорба да се занимават в парламента. Очаквайте скандала със чесъна, да бъде забранен под причина че имал ГМО, за да не плаши вампирите, пиещи народна кръв. Баси подигравкат, оцета им е бил на дневния ред, не войната с Украйна, не наплива от тарамбуки през Турция, оцетя, моля ти ви се. Страхотно правителство, целящо смърта на собствения си народ.
30
5
 
2
 
! Отговори
POLICIA преди 10 години
А варенето на ракия и правенето на вино по селата е също незаконно , така ще спрат престъпленията , по малко пияни Българи по малко престъпления особенно по селата
29
1
 
8
 
! Отговори
от народа преди 10 години
Ах, народе,народе, много ще има да патиш още покрай тези,***,осъзнай се, народе!То бива, бива мазало, ама тия се оливат, срама нямате ли бе!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Щом ще има закон за оцета, да има закон за салама, закон за кашкавала, закон за маргарина, закон за кренвирша," И защо за всяка една храна и или съставките и трябва да има отделни закони. Върнете БДС - то, което важеше до 1990 и някоя година. Ако за всичките храни действате, както за оцета, ще ви стигне ли един цял живот? Закони, закони....
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е най важното!Стандарт за кисельоч от БКП към електоралния *** на територията.... Да не ви се услажда много, много мижавото съществувате...Гениални са! Терористичната комунистическа хунта, никой не може да ги догони...
26
0
 
13
 
! Отговори
ЕЛИ преди 10 години
Възмутена съм,всичко са оправили и остана оцета,Това е гавра с народа кой го е грижа за това.Какво смислено направиха до сега ,къде им са законите за за6тита на потребителя от банкови злоуптреби и монополи.Аз не виждам ни6то направено за благото на народа и бизнеса,те само се обвиват все повече жласт и богатство ,а ние гладуваме.Господи какво чудо ,каква наглост.БЪЛГАРОУБЙЦИ
25
0
 
11
 
! Отговори
отчаян преди 10 години
Всички знаят - навремето имаше БДС. Това беше строг стандарт, който контролираше и храните. Пак по това време млякото се разнасяше в стъклени буркани. Нямаше пластмаса. Контрола се извършваше комплексно, а не така на парче. А сега само гледаме по американските филми как хората там си получават истинското мляко в стъклени бутилки.За да имаме здраво и работоспособно население трябват не отделни закони за хляба, салама и т.н. а комплексни мерки. Винаги сме отхвърляли старото, без да мислим!
24
1
 
9
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Един депутат от Атака си купил менте оцет (не му се получила туршията) - и ето вече имаме закон за менте оцет. Можеше да е закон за "менте сирене", "менте салам", "менте мляко" или някой по-важен хранителен продукт, ама не - за оцет ще е.Сега след като си имат един закон - ще могат да приемат закони и за всички останали хранителни продукти. Създават си работа за целия мандат, ще се возят на новите си служебни коли, ще си оправят апартаментите.Абе нямам думи - или само една - ОСТАВКА
23
2
 
0
 
! Отговори
do 16 преди 10 години
ами, след третата кана, не се различава какво пиеш.... епа ного слабо бре я отсабалето пийнах къде 3-4 кани по кило горе доле едната а докат приберем офцете ке ойдат още 5-6 а довечера съм поканил комшията на по ракийка
22
1
 
1
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До АнонименТи луд ли си бе! Да забраниш кърканицата! Как може! Възмутен съм! Амааааа!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха ха нали щяхме да бием монополите и закони да приемаме
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пък бих забранил производството на алкохолни напитки със спирт,вместо чрез естествена ферментация на грозде,плодове.Бих забранил и продажба на алкохолни напитки в пластмасови бутилки,особено патрончетата" савоя клуб"
19
0
 
11
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Консервирането на хран.продукти е станало всенародна мъка след Първата война в Германия.Вече стотина години България е в перманентно следвоенно положение и затова консервирането е станало "традиция" гн Шопов.По села и градове природонаселението вместо да отиде на море като български депутатин, започва да дрънка бурканите. Есента е същата работа!Малко са хората у нас, които да си гледат професията и от нея да се препитават! Трябват ни консерви ,за да изпролетим !, гн Шопов!!!!!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСИЧКО МАРА ВТАСАЛА И СЕГА С ОЦЕТА СЕ ЗАНИМАВА.КАКТО ЦСКА И ЛЕВСКИ СА НАЙ/ВРЕДНИТЕ КЛУБОВЕ НЕ ФУТБОЛА У НАС/РАЗБИВАТ РОВИНЦИАЛНИТЕ ОТБОРИ/ ТАКА И ОВЕЧЕТО ДЕПУТАТИ В НС,КОТО СИ ОАРАВЯТ ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ ,А НЕ ДЪРЖАВНИТЕ.ЦЯЛОТО ЦК НА БСП ,ДПС СА МНОГО БОГАТИ ХОРА/ИМАТ КЪЩИ ПАЛАТИ ПОСТРОЕНИ ОТ ОТКАЗА НА ЗАКУСКИТЕ ИМ.В ДРУГИТЕ ПАРТИИ ИМАИНО СА МНОГО ПО МАЛКО
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
върнете БДС бе защо ни харчите парите за глупости
16
0
 
2
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До макето....ами, след третата кана, не се различава какво пиеш....
15
1
 
7
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До оцета опряха, киселчока им крив
14
1
 
9
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Какъв смислен ден в парламента. Полуидиотът Шопов сега спокойно може да си ходи на село, откъдето и изпълзял и да прави краставичките с истински оцет. Предлагам също и закон за истинската педофилия - та да не се правят нелепи грешки, както с колегата му Кузов. Ще бъде и и в стил на атака- ако са *** чавета може, български -не. Може и закон за олигофренията- с определение на термина и депутатски имунитет, за да не попадат под него народните трибуни от Хатака.