Глоба за оцет менте гласуваха депутатите

НС прие промени в Закона за виното и спиртните напитки
35
Глоба за оцет менте гласуваха депутатите
Снимка: flickr

Глоба от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци заплашва всеки, които продава оцет менте. Това решиха депутатите като окончателно приеха промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Парламентът записа,  че "оцет“ е продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Още по темата
Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен. Не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина. По време на обсъждането опозицията се противопостави на промените в закона.
 
Щом ще има закон за оцета, да има закон за салама, закон за кашкавала, закон за маргарина, закон за кренвирша, мотивира тогава позицията си Владимир Иванов от ГЕРБ. Той настоя, че оцетът е храна и не е на специален режим, така че вместо да се описват детайлно характеристиките му в закон, може да бъде приет стандарт.
 
Според Павел Шопов от „Атака” обаче законът е много важен и дори е трябвало да се приеме преди години, защото на пазара има много оцет, който е фалшив. "На всеки се е случвало и на мен ми се случи преди две години. Направих си кисели краставички, стерилизирах ги за указаното време и какво се случи - бомбаж. Купих си оцет, ама то не било оцет, евтино го купих за 60 и няколко стотинки, ама това не било оцет”, призна той.

"Баби, всякакви хора правят консерви, това е в българската психология, не знам в другите страни как е, но тук си имаме традиция, през повечето време хората от това живеят, събират си от градините, от дворове и правят консерви”, добави националистът.

Според него от години хората страдат от това, че им се продава не оцет, ами някакви продукти, които не са натурални, а "са чисти химия и заради това струват малко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: НСоцет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за депутат менте кога ще сложат глоба. Щом не служи на народа е менте.
12
0
 
14
 
! Отговори
www преди 10 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ГОЛЯМА ДАРБА ДА ИЗМИСЛЯТ ПРОСТОТИИ...
11
1
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
На този краставичките може от захарта да са бомбирали,че на мен компотите се скапаха.Я да видим по рецепта още от какво може да е и да приемем още закони и да защитим консервите на депутатите!За такива ли неща сте там,когато на южната граница една тел навивате няколко месеца,когато на североизток става страшно,ние обсъждаме рецептата за оцета !И пилеем пари за коли и ремонти !
10
1
 
15
 
! Отговори
Оцетов преди 10 години
Много са се изпотили от работа днес,време е за почивка.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Днес.бг, не ви ли е срам да публикувате, без изменения статия, която публикувахте преди няма и седмица, по време на обсъждането?! Българската журналистика падна много низко.
8
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Ей ***,само за оцета ли?Щото и всичко останало е менте,то не че някой ще се глоби де.Всички знаем как се правят проверки и т.н......Бг!
7
4
 
22
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Оцета ли ви е приоритета бре? Ще спирате фишове от камерите за привешена скорост, нека се трепят младежите, а за оцета ще глобявате? Мухахахах!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Закони имаме колкото искаш, но да се спазват и контролират е друг въпрос. Ако хранителната промишленост продължава да произвежда буклуци, в скоро време хората ще си правят каквото могат сами и ще намалее консумацията на продуктите в магазините. Оцет се прави много лесно, аз си го правя сам.
5
2
 
10
 
! Отговори
макето преди 10 години
некой пие ли оцет
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за партии ментета /барековата/ кога ще има закон , Бареков ще се окаже новия Бисеров
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧАКАМ ПО-ВАЖЕН ЗАКОН - ЗА БЕЛИТЕ И ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРВЕИ, ЧЕ НЕ МОГА ДА ХОДЯ ЗА РИБА...
2
3
 
12
 
! Отговори
Ал Кохо Ликът преди 10 години
Ако ми вдигнат отново алкохоля, всичките ще ги ....
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе ние чакаме други закони бе