България и Румъния подкрепят Сърбия за членство в ЕС

Орешарски се срещна с Понта и Дачич в Русе
Обновена: 7 мар 2014 14:29 | 7 мар 2014 14:11,
33
България и Румъния подкрепят Сърбия за членство в ЕС
Снимка: БТА

България и Румъния са заинтересовани от членството на Сърбия в Европейския съюз и ще подкрепят страната за успешни преговори и по-скорошно присъединяване. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Русе след срещата си с премиерите на Румъния и Събрия Виктор Понта и Ивица Дачич. На срещата са обсъдени редица въпроси от взаимен интерес, засягащ и трите страни.

По думите на Орешарски, както България, така и Румъния са заинтересовани от това всички страни в Западните Балкани, в частност Сърбия, да стане по-скоро член на ЕС, за да може и през инструментите на ЕК да се задълбочава сътрудничеството.

Българският премиер каза още, че по време на срещата са били коментирани и възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти с оглед на ускореното развитие.

Тримата премиери са обсъдили накратко и кризата в Украйна и неблагоприятното й отражение върху целия регион.  "Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни", заяви Орешарски.

По време на срещата е била одобрена и декларация, която, по думите на премиера на България, визира насоките на сътрудничество между трите страни и дава добра рамка на състоялите се разговори, както и на бъдещите намерения за още по-тясно сътрудничество.

От своя страна премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че най-напред има много голяма необходимост от общи проекти в сферата на икономиката, инфраструктурата, енергетиката и транспорта. "Ресурсите за това развитие могат да дойдат най-напред от по-тесни икономически отношения между трите страни и аз съм подпомагал и ще подпомагам румънските компании, които ще искат да инвестират в региона - България и Сърбия, на второ място чрез привличане на европейски фондове, особено тези предвидени в Дунавската стратегия, и на трето място - чрез нашето съвместно участие в големи инвестиционни проекти от рамките на Икономическия форум и на икономическото споразумение между Китай и страните от Централна и Източна Европа", заяви Понта.

Той каза още, че е отправил официална покана към двете правителства - "да се институционализира нашето сътрудничество, нещо подобно като на Вишеградската група".

"Трябва да покажем, че никога в ЕС Румъния няма да спечели, ако загуби България, или обратно. Още повече, когато сме трима членове в това партньорство”, заяви Понта и допълни, че според него трите правителства могат да се срещнат през тази година в Крайова, тъй като градът е на еднакво разстояние от трите столици. "Убеден съм, че този начин да вървим напред с нашите взаимоотношения ще бъде полезен за България, Румъния и Сърбия и за нашите народи", заяви румънският премиер.

Министър-председателят на Сърбия Ивица Дачич благодари на Румъния и на България, че подкрепят страната за интеграцията в ЕС. "Това е много важно, защото Сърбия е минала през един много труден период, много трудно начало. Дълги години имахме като цел започването на преговори с ЕС и най-сетне го направихме. Трябва да завършим тези преговори колкото е възможно по-рано. Искаме Сърбия да стане следващата членка на ЕС", заяви Дачич и допълни, че очаква подкрепата на България и на Румъния.

Сръбският премиер каза още, че Румъния и България са много важни партньори за Сърбия - не само политически, но и икономически. Той информира, че стокообменът на Сърбия с Румъния е над милиард евро, а с България - повече от половин милиард евро. По думите му трябва да се търсят инвеститори за общи проекти, да се работи по Дунавската стратегия, по Южен поток, като за Сърбия е много важен въпросът за транспортен коридор 11, и завършването на коридор 10, както и коридор 7 - река Дунав, който почти не е използван от Сърбия.

"Има много възможности за общи действия. Трябва да се работи на ниво правителства, на министерства, да има срещи", заяви Дачич и допълни, че "в историята винаги сме били по-добре, когато сме заедно, отколкото, когато сме били един срещу друг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Rodolubez преди 10 години
Ивица Дачич в момента на посещението си в Русе, не е легитимен министър председател на Сърбия, понеже правителството му е в оставка и след седмица - на 16 март в Сърбия има избори! Т.е. Дачич е само гражданин на Сърбия и не може да приема ангажименти!
21
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
Оставете тези смехурковци. Защо я няма новината за бруталната изцепка на атакистчето Димитър Димов? Да обвиняваш като цитираш базикилийкс от трибуната на НС си е нещо ново по нашите земи :D
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** подкрепят ***-какво ново....
19
5
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Бойко го интересуваха само Маастрихските критерии/въпреки че не можеше дапроизнася тази дума/ и да го потупат по рамото западните му "партньори", а нас кучета ни яли.....да садим картофи ни съветваше......
18
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвам се че се разкара Бойко, при него бяхме умряли сега има раздвижване колкото и да не ви изнася скъпи фенове на пожарникаря....
17
4
 
16
 
! Отговори
do 2 преди 10 години
За какво са ти западните покрайни?!?! Картофи ли ще сееш там. На такива тикви като теб винаги съм се чудил, защо продължават да живеят във военно време. Ако Сърбия влезне в ЕС, на никой няма да и пука за Западни или каквито и да са покрайнини. Само малоумщини и комплекси на този Балкански полуоствор. Влизането на Сърбия в ЕС е само в наша полза. Във взаимна полза! България трябва да си опича акъла, ако иска да стане конкурентноспособна в каквато и да е област. Териториален конфликт не ни трябва!
16
15
 
4
 
! Отговори
никога в EU преди 10 години
Сърбия никога в EU , касапи дето режат глави не ни треа в Европа , да се даде 50 годишен период за Интегриране на Сърбия
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На сърбите са им казали: или в ес или още една част от сърби ще дадем на албанците, страх ги е хората или както обикновенно са се продали за 30 сребърника.
14
2
 
16
 
! Отговори
Боже, боже преди 10 години
На Орешарски неудачието му е изписано както в очите, така и на лицето, стойката и осанката. Управлява ни един пълен неудачник.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Влизането на Сърбия в шенген и изгражнето на липсващата магистрална връзка ще ни доближи с 3 часа до Западна Европа.
12
0
 
8
 
! Отговори
Ivo преди 10 години
12, от кога няма граница с Гърция? Явно съм проспал влизането ни в шенген или ти сънуваш разни глупости :)))
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kaкво ще дирим със Сърби, Румънци и Гърци?! На още един фронт ли да сме наеб*ни?! Стигат ни Балканските войни!
10
1
 
10
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Ако искаме да се оправим ни трябва икономически и военен съюз със Сърбия, Румъния и Гърция. А тия тримата горе като добавим и гръцкия премиер да разпишат каквото трябва. Тогава и македонците ще се вържат с нас. А после нека ни е лошо. Бенелюкс са с по-лоша природа, по-малко население и територия, а се много по-добре. Но те са загърбели враждите и си сътрудничат във всичко. В Бенелюкс са безработни само мързеливците, които точат социални.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ... *** ... "Не народ, а ***"! Продажен ***! Продажен на "Европейци", Американци, Турци и Руснаци! Подаряващ и отказващ се от Историята Си (З.Покрайнини)! Срам си ***, срам си, че дори същестуваш! Нека бъда "***" хах !
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
баси унижението на сърбите, да искат да са заедно с тези които им отнеха косово. пълни мазохисти..
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БГTe понеже на Западните покрайнини са умрели да бъдат част от *** ни. Ти ли ще плащаш от джоба си увеличените данъци които ще ти плескат заедно с новите територии? Едва ли, но важното е да има псевдо-националистически рев за безмислени каузи. Богата и цъфнала България тръгва да "анексира". Хахахаха. Предлагам и на Германия да върне на Полша територия, Русия да върне на половин Европа територия и американците да върнат Тексас на мексиканците.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
явно на сърбите са им казали че ако не влезнат в ес и останалите органи ше им продадат:))
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!! И .... ОСТАВКА!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йод, ***, Спирт ...........
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo se sumnqvam dali e stanalo vupros za EC.