Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година

Промените за кредитите минаха на първо четене в НС
Обновена: 7 мар 2014 11:53 | 7 мар 2014 09:36, Камелия Цветанова
51
Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година
Снимка: Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене поправките в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент -  SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR.

Друга промяна предвижда възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В регулацията на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде стига са ни пробутвали тия скапани еврейски кредити..
44
0
 
4
 
! Отговори
вяв преди 10 години
Като чета кои са вносители на закона ми е ясна каква са я свършили. Единия е неграмотно крупие, а другия престъпник защитаващ и работещ за българската мафия.
43
0
 
6
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Ей сега братя ще се видим в пари вече...Егати промените,на оня *** Данчо ментата му отне около 5 месеца да го измисли,внесе и гласува в парламента това гениално решение.Може да вземе и да си го завре той си знае къде.
42
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Трябва ли да съм благодарен?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе стига взимахте кредити!!
40
0
 
12
 
! Отговори
соколов преди 10 години
Откакто другарите се грижат за моето благоденствие станах доста по -беден. Те другарите толкова обичат бедните че гледат да станат повече докато управляват. Справка - цените по магазините . Откакто увеличиха пенсии и заплати всичко отиде доста нагоре.
39
0
 
4
 
! Отговори
mishuga преди 10 години
отново гръмко заглавие, но всъщност истината е"Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година "... ако имаме пари да го направим
38
0
 
3
 
! Отговори
мунчо преди 10 години
До 32: Питай др. Гечев, той все говори как е във Франция.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГОЛЯМИ ТАРКАТИ. МИ ТО ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА СЕ ИЗПЛАЩАТ САМО ЛИХВИТЕ.*** БАНКЕРСКА ***!
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига козметика.Банките трябва да престанат да имат статут на държавна институция.В противен случай кредитополучателите ще бъдат винаги в унизителна поза спрямо банките
35
2
 
2
 
! Отговори
от бранша преди 10 години
До другара Тодар ЖивковДрОгарю, си дай парите на депозит във франция тогава. Да се видиш у лихви :)
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е знам как е в Европа и останалия свят, но като чукам по калкулаторите на сайтовете на банките доста солени ми се виждат ипотечните кредити. Ми то ако вземеш 60-70 000 за жилище и ги връщаш 20 30 - години, ти излиза че връщаш 120-150 хиляди...? Тъй като имам работа в София, а къща на село, то по - добре да живея под наем до пенсия и да си се прибера на село.. А да не говорим колко евтини имоти има по българските села.
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетиха се кога, след като всички наизтеглиха кредити ...Да не говорим за абсурдните такси - междубанкове превод, ВЪТРЕШНОбанков превод (ДСК), такса за управление на кредит, теглене от банкомат - тази простотия само в БГ я има.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се ,че новините са добри за всички.Колегата (#8) е прав.Самите банки ще се натискат да предоговарят по-добри условия за СТАРИТЕ клиенти,които 100% ще им бъдат "отраднати" от конкуренцията в противен случай.Няма да се очудя,ако човек със стар кредит предоговори по-добри условия от нов клиент........За разлика от новия,стария клиент все пак има някаква "кредитна история",дори и с "полупрозрачни" доходи.Както и да е,желая "безаварийно" на всички!
31
0
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
И благодаря , че сте отбелязали моето голямо НО от предната ви статия.Така е доста по коректно и информативно.Да не се внасят лъжливи надежди , че нещо се е подобрило за заробените с кредити
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tova e pak porednata koministocheska izmishliotina:) Koi normalen, srednostatistichen Bulgarian, koito vzeme ipotechen kredit ot 100000 lv naprimer, ste tragne da go pogasiava na 100% sled pyrvata godina, che da se vazpolzva ot tova "oblekchenie" da ne plasta taksi??!! Smeshnitzi. Nai-mnogo ot tova da se vyzpolzvat samite banki, koito ste gledat da zaribiat niakoi za re-finansirane na kredita I da otkradnat klienti ot druga banka...
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До другара Тодар Живков Във Франция лихвата по влогове е 1,5-1,8 % другарю Живков. Също така във франция 99% от заплатите които са 10 пъти по високи от тукашните се плащат по банков път. Плащанията при покупки също над 90% са по банков път. Като стане и тука така - ще имаме и техните лихви по кредитите.
28
3
 
20
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 10 години
Пак ще повдигна един "досаден " въпрос.Във Франция лихвата по жилищен кредит и 3,3%.Тук лихвата започва от 6,5%.Как я мислят господа банкерите?
27
1
 
16
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Има пакет от седем мерки ,които са предложени за разглеждани от фин.комисия в парламента,но от тяхна страна има оглушително мълчание,защото не им е изгодно.Те мислят само за собствените си благини,а че малкия бизнес загива и хора остават без домове и препитание -НЕ.Пак ни излъгаха .
26
1
 
16
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Тези промени са недостатъчни и кознетични . Те не решават проблема на досега изтеглените кредити,които вече почти не се обслужват. Там е разковничето трябва да се премахне ''и банките'' от чл.417 отГПК,които приривнява банките с държавата и общините и члена които не позволява на кредитополуч.да обгалва оценката на ЧСИ