БОРКОР: Политиците да декларират любовниците си

Правосъдното министерство обаче се дърпа от препоръките
Обновена: 9 мар 2014 09:34 | 9 мар 2014 08:11,
33
БОРКОР: Политиците да декларират любовниците си
Снимка: архив, Булфото

Политици и висши чиновници да декларират своите любовници и приятели и техните интереси и да могат да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с обществени пари.

Такова становище за промени в закона за конфликт на интереси е изпратил до правителството Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

Емоционалната обвързаност е включена в европейските регламенти за конфликта на интереси и трябва да влезе и в нашия закон, препоръчва оглавяваната от бившия ляв депутат Бойко Великов институция.

"В житейската практика това са най-често срещаните хипотези, които пораждат корупционни практики, оставащи обаче ненаказуеми, тъй като не са част от приложното поле на закона за противодействие на конфликта на интереси", гласи становището на БОРКОР.

Правосъдният министър Зинаида Златанова обаче не се е съобразила с искането на БОРКОР. Мотивите са, че доказването на емоционална близост било невъзможно, според писмени отговори на ведомството й до в. "24 часа".

Проблеми с доказването вече имало с понятието "фактическо съжителство", когато мъж и жена живеят като семейство, но без брак.

Емоционалната обвързаност е не само положителна, но и отрицателна и включването би означавало, че политици и чиновници ще трябва да казват и кого мразят. Освен това според правосъдното министерство било спорно дали омразата можела да породи конфликт на интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
0
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Защо не трябва да се гласува?Нека да започнем отговора на въпроса - защо не трябва да се гласува- с разсъждения на тема-дали сме доволни от управляващата класа в БГ, дали смятаме, че промяната,или по точно смяната на една с друга партия подобрява положението---Ако отговорът на тези два въпроса е НЕ и ако смятаме, че като гласуваме за когото и да е било няма да има съществена промяна- то следва въпросът какво да се прави?Някой казват---ако не гласуваме управляващата класа ще си избере когото реши, защото нейния твърд електорат ще гласува и така ще ни управляват до безкрайност. Други казват,
3
2
 
29
 
! Отговори
fago преди 10 години
Поредната глупост.Поредната шумотевица за балъци.Поредната порция прах в очите.
2
1
 
10
 
! Отговори
baba pena преди 10 години
A Miroslav Najdenov s Kristinkata Spasovs?
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да му мисли Станишев , палавника той