Не делим подписите по партийни цветове, увери Близнашки

Всеки един подпис е на свободен гражданин, гарантира професорът
Обновена: 11 мар 2014 10:22 | 11 мар 2014 10:20,
55
Не делим подписите по партийни цветове, увери Близнашки
Снимка: Булфото

Събраните 560 хиляди подписа в подкрепа на провеждането на референдум за промяна в изборните правила не се делят партийно. В това увери председателят на Инициативния комитет, който събра подписите, проф. Георги Близнашки.

"Ние не делим подписите по партийни цветове, защото всеки подпис е на свободен български гражданин, който открито заявява своята позиция", заяви пред БНР професорът. Той подчерта отново, че ролята на ГЕРБ при събирането на подписите е била от голямо значение, но активно са участвали и от Реформаторския блок, Протестна мрежа и Ранобудните студенти. "Няма нищо странно, не можеш да събереш подписи без подкрепата на основните политически сили в страната. Никой не интригантства по тази тема. Това са опити да се компрометира подписката с късна дата, но няма как да стане", отсече Близнашки.

Във връзка със съмненията за истинността на подписите, които управляващите от БСП изразиха, председателят на Инициативния комитет бе лаконичен: "Като има съмнения, да дадат доказателства". Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която оглави и парламентарната комисия, която изкова новите изборни правила, призова подписите в подкрепа да бъдат качени в интернет, за да могат гражданите да проверят дали някой не ги е вкарал в списъците. Близнашки изрази възмущение относно такова искане. "Не знам какъв юридически техникум трябва да си завършил, за да кажеш такова нещо", коментира той.

Още по темата
Според него това, заедно с всички спекулации около подписите за референдум, са "опит да се насъскват институциите".

Думите му са и по повод констатация, на ЦИК, че е невъзможно провеждането на референдум в деня на изборите за ЕП през май т.г. "Опитът да се насъскат институциите, да им се внушава, че има едва ли не някаква мистерия около тези подписи, е нещо абсолютно неприемливо. ГРАО ще си извърши проверката, както винаги досега", сигурен е Близнашки. Все пак от Инициативния комитет са наясно, че вероятността за провеждане на избори и референдум ведно, е малка.

"Не е необходимо някакви там екземпляри, назначени от не знам кого си, да ми обясняват на мен – професора по конституционно право, за какво става дума. Събрахме тази подписка в изключително кратки срокове, за да дадем възможност на Народното събрание да се съобрази с желанията и очакванията на българските граждани. Ние апелираме към здравия разум. А иначе глупостта в България е вездесъща. Най-вероятно ще отклонят, но ние бяхме длъжни да го направим", каза в заключение професорът.

Подписите бяха внесени вчера в парламента, след като бяха донесени от граждани и членове на инициативния комитет. Предстои ГРАО да провери списъците.

Относно прекратеното членство в БСП на Близнашки, той коментира, че не е напуснал сам, защото през годините се е "борил за преобразуването на партията", но столетницата е станала "партия на олигархията и това е факт". Той остана извън "Позитано" 20 наред със "самоизключилите" се Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Емил Константинов,  Ивета Станкова, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези подписи са една измама, една фалшификация! Какво друго да очакваш от герберугите...
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
110 папки с фалшиви самоличности и фалшиви подписи. Затвор за всички герберасти!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво ще постигнете с този референдум, дори да се стигне до такъв? Какво искате да покажете и докажете? Че сте ЗА манипулиране на избори и купуване на гласове - това го знаем!
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано не ги брои Боко, ще той и това не може. Както не знае и чужди езици, но иначе се слага пак за премиер, ***!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не виждам причини за делене. Референдум трябва да има и то не само един. Нали не искаме да правят каквото си искат с нас, без да ни питат. Избираме едно, а ни се поднася съвсем друго. Искаме да ни питат не само веднъж на 4 години, а после да се правят на независими защитници на народните интереси и да продължават да ни лъжат и ограбват. Само в България няма демократични промени. От написаното на книга се ползуват през целия преход само управляващите, а те са си едни и същи. Да променим нещата!
30
2
 
2
 
! Отговори
info. преди 10 години
Не си давайте личните данни под какъвто и да е предлог-без значение за коя партия!Това е 100% измама и на избори тези лични данни се използват за гласуване.Запомнете че властта определя коя партия да бъде и коя да не бъде
29
4
 
3
 
! Отговори
Тризнашки преди 10 години
Х, не си достатъчно интелигентен да ме коментираш. Айде, чао.
28
2
 
1
 
! Отговори
Сиганин преди 10 години
Кога ще е ? Кебапшетата от кой ще са тоя път ?
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на *** като им текна за белене.кво стана а.тогава подписите кви бяха.как не ви е срам.но комунист и срам.две противоположности
26
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Тъпо е да кажеш: ама щото е на ГЕРБ , значи не трябва да се питат хората. Това е слабоумно твърдение на хора, които смятат , че врагът на партията трябва да се мачка по всякакъв начин,независимо от това какво мисли обикновеният Българин
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Деленето в този момент е не по-малко вредно от популизма, както на тройната коалиция и Бареков, така и на всички, редящи се около държавната трапеза с нечисти помисли и намерения. Бог да пази България и можещите морални хора. Промяната зависи от тях. Всеки глас е важен. Трябва да положим усилия, за да променим фасадната демокрация на тези, дето ни управляват повече от 20 години, водени от егоизма си. Доста са оялите се крадци, но ние сме повече. Вярвам, че ще го покажем на изборите!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зададох културен въпрос към анонимно другарче. Отговорът беше, че го изтриха! После виете на умряло за свобода на словото. Ама за вашата, не за тази на читателите ви!Нещастници! Просто попиитах един от активистите ви дали не е самият гекон Близнашки. Нещо против асоциативното мислене? Благодаря!
23
2
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 10 години
Ти май не четеш това, което ти пиша. Аз нямам проблем с това, че 3 милиона ще са против, въпреки, че идея си нямам кой-как би гласувал. Даже към момента не знам и аз как ще гласувам, защото не съм си отговорил на много въпроси, но ИСКАМ да има референдуми по-често и това да е практика, а не някой да ми обяснява, как няма нужда от референдуми, щото всичко е розово. Щото е розово - затова имаме 25 години нерешени, неизказани и недискутирани проблеми, които ни давят всеки ден без решение.
22
1
 
4
 
! Отговори
Тризнашки преди 10 години
Нормални хора, не се принизявайте да се занимавате с този Х-й сплескан. Вижте как се издаде, че пише като скандинавско джудже, защото има един и същ коментар от Х и от анонимен.
21
3
 
7
 
! Отговори
ДонДон преди 10 години
До маринаМен няма нужда някой да ме води насила до урната, защото от както съм пълнолетен не съм пропуснал нито един вот, но искам такива мрънкащи темерути като теб някой да ги довлече за да си кажат тежката дума. Така всеки пълнолетен ще е отговорен за избора на управниците ни и няма да има основание да мрънка и да се оплаква, че власта е нелегитимна.
20
4
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 10 години
"Вашите" - "Нашите"!? В каква полоса забичи?! Има "НИЕ" що не го осъзнаете най-после? И ние ще решим, кое, какво и как е добре за НАС. Гласуваме ВСИЧКИ и решаваме. Това е! Ако народа каже не на задължителното гласуване - така ще е. Ако го приеме - пак ще е така. Разберете най-после, че НИЕ е по-силно от всичко останало. Това не искат да проумеем маститите политици. Защото, ако референдумите и гласът на НИЕ-то стане практика - те увисват! Що не можете да го разберете!?
19
4
 
10
 
! Отговори
Ха ха... преди 10 години
Ха,що за глупост и истерия за едно нормално допитване?За всички долу изказали се против референдума мога да препоръчам просто като са против питанията в него да идат и да гласуват с "НЕ" и готово.Ако мнозинството е против ще бъдат отхвърлени.Кво толкова се плашите и дрънкате глупости не разбирам? Или проблема е че предложенията ще се приемат,а това не изгодно за мнозина управляващи?
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откровен ***! Още докато ми преподаваше в СУ ми направи впечатление, че е вманиачен в собственото си величие и въобще не може да осъзнае колко смешно изглежда докато обяснява как е писал Конституцията! Едно селско момче от с.Скравена, на което БСП е дало път да се развива, останал с незадоволени амбиции сега е един прероден поп Кръстьо! Общеща ли са му да го направят конституционен съдия и е готов и майка си да продаде!
17
5
 
7
 
! Отговори
До Марина преди 10 години
Глупашко изказване! На референдум човек казва Да или Не - но има правото да го направи. Какво Ви притеснява, че повечето хора ще кажат Да!? Заявете своето Не на този референдум, а не го принизявайте. Повече референдуми, относно повече въпроси - това е пътят към пряка демокрация заявена от самият НАРОД. Думата "народ" говори ли Ви нещо?
16
9
 
8
 
! Отговори
марина преди 10 години
Искам да видя списъци с трите имена на подписалите се!Само тогава ще повярвам, че има реални овце, които искат да ги водят насила до изборните урни! Аз лично не вярвам на костинбродски шашарми!