До две седмици в "Напоителни системи" вземат пари

Работници протестираха в Благоевградско, утре на ред е Пловдив
Обновена: 13 мар 2014 15:47 | 13 мар 2014 15:16, Веселина Йорданова
4
До две седмици в "Напоителни системи" вземат пари
Протестът в Благоевградско. Снимка: БулФото

До две седмици работниците от „Напоителни системи“ трябва да получат заплатите си. Според земеделския министър Димитър Греков възнагражденията им трябва да могат да бъдат преведени в този срок.

Още по темата
Законова промяна предвижда дружеството да бъде ангажирано с изпълнението на държавни функции, свързани с отводняване, като ще му бъдат преведени около 15 млн. лв., каза той пред журналисти в Кърджали, цитиран от БТА.

Министър Греков обясни, че промените вече са приети от НС, като се чака разписване от президента.

След като бъде публикуван този закон, имаме уверението на министъра на финансите, че ще бъдат преведени към дружеството около 15 млн. лв., уточни той.

Както Dnes.bg писа, работещите в дружеството заплашиха с протестни действия след ескалацията на социално напрежение, породено от неизплащането на заплати на приблизително 1800 души.

Първият от поредицата протести се състоя в Благоевград днес. Стотици хора се събраха на входа на града с намерението да пресекат главния път Е-79, с което, макар и за кратко, да блокират движението. Плътен кордон от полицаи обаче не позволи това, съобщи БНР. 

Всички около 300 души, работещи в най-големия клон на държавното дружество "Струма-Места" от Перник, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Сандански и Гоце Делчев са били на протеста, подкрепени и от колегите си, дошли от Стара Загора, Пловдив и София.

Писна ни да получаваме заплати чрез протест. Искаме си мизерните пари за последните три месеца, заявиха протестиращите.

В дружеството повечето хора работят на минимални заплати - между 350 и 400 лева. Работещи от Плевен вече обявиха, че са в гладна стачка. Кредити с неизгодни условия, разграбване на активи и работещи съоръжения са поставили дружеството на колене, казаха синдикалистите.

Протестиращите поискаха незабавни действия от всички държавни институции, за да се приведе по най-бързия начин в действие поправката в закона, приета миналата седмица в пленарна зала, така че да се гарантират свежи пари за дружеството. Иначе под въпрос е националната сигурност на страната, казаха те. Утре протестът продължава в Пловдив.

В Кърджали Греков заяви още, че "Напоителни системи" са в тежко финансово положение и само това, което трябва да се разплати, възлиза на 24 млн. лв.

Големи задължения имало и към НАП. По думите на министъра от 2011 г. дружеството не е получавало нито лев от държавата, въпреки че съвестно си е изпълнявало задълженията.

Заплатите на служителите не са плащани за последните 3 месеца. Само за месец те възлизали на повече от 1,6 млн. лв. Хората трябва да са уверени в това, че е направено всичко, което трябва да се направи, но трябва да се изчака и този законов срок, коментира проф. Греков.

Към края на протеста в Благоевград бе съобщено, че ръководителят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев е разговарял с държавния глава Росен Плевнелиев, който го е уверил, че няма да се забави подписването на указа за влизане в действие на поправките в Закона за водите.

Те дават възможност за финансиране от страна на държавата на дейностите на дружеството, свързани с опазването от вредното въздействие на водите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
tonnga преди 10 години
grekov da si hodi
3
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ЛУДОГОРЕЦ ОЛЕ!
2
1
 
10
 
! Отговори
ssasssssss преди 10 години
а лихвите ? или те отиват за нечии джоб
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До две седмици и колко дена, след нея? Нинова, нали казва, че има налични икономисани, а главоча още не ги е събрал.