Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним

Евроизборите ще са на 25 май, Плевнелиев очаква тежка кампания
Обновена: 14 мар 2014 14:09 | 14 мар 2014 10:48, Веселина Йорданова
101
Президентът зове: Нека обещаем това, което можем да изпълним
Росен Плевнелиев в НС Снимка: БТА

Евроизборите ще се проведат на 25 май, стана ясно от обръщението на президента Росен Плевнелив от парламентарната трибуна, в което той обобщи темите от проведения от него „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените партии.

Президентът очаква „тежка и изострена кампания“, но посочи, че така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Недоверието към институциите е симптом на силна ерозия към политическата система, това състояние все още е преодолимо, каза президентът, според когото предстоящият евровот е шанс за това.

Нека партиите да проведат европейска кампания, флашките и СРС-тата да отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред, призова президентът.

Държавният глава призова още политиците към реализъм и честност. „Нека обещаем само това, което можем да изпълним“, апелира Росен Плевнелиев.

2013 година бе година на извънредна нестабилност и липса на реформи, надявам се наближаващите избори да не станат причина за допълнително забавяне на важни реформи, защото избори е имало и ще има, посочи президентът.

Популизмът, агресията и използването на езика на омразата са най-сигурният път към бедността. Нито туристите, нито инвеститорите ще дойдат, убеден е той.

Плевнелиев отново напомни идеята си да има референдуми заедно с всеки следващ вот. Пряката демокрация има смисъл, подчерта той.

По думите му шеста година българската икономика буксува и не може да постигне прогрес.

Плевнелиев акцентира на това, че са необходими решения за икономически растеж, заетост и повишаване на доходите, трябва да се решават демографските проблеми и тези в здравеопазването.

Според него тези проблеми изкушават политиците за популистки обещания, които, неизпълнени, водят до намаляване на доверието към институциите.

Светът не бива да се връща към годините на Студената война. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори, категоричен беше Плевнелиев в обръщението си. Ако се стигне до ескалация, ще свикам КСНС, уточни държавният глава, след като напомни за предстоящия референдум в Крим.

ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия обаче вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици, заяви президентът, като допълни, че се надяваме на „разум и отговорно отношение, базирано на международното право“.

Той изтъкна още, че е важно политиците у нас да гарантират независимост на българските магистрати, които да работят „по съвест и по закон“. Президентът призова за промяна на подхода при избор на главен съдебен инспектор и председател на ВКС. Няма да подкрепя подхода за законотворчество „на тъмно“ в сектор „Сигурност“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че данъчната политика трябва да бъде прогнозируема и допълни, че са необходими мерки за повишаване на инвестициите. Той изтъкна обаче, че трябва да има сигурност, че законодателството не се променя от днес за утре и че това става прозрачно.

Шеста година потреблението и инвестициите са ниски, като износът е единственият двигател на растежа, каза президентът. Необходимо е да подпомогнем малките и средни предприятия, за да могат да продават по света, допълни още той.

Президентът благодари на парламентарните групи, че са се отнесли отговорно към инициативата за месец на политическите консултации.

Държавният глава посочи, че въпреки тежката конфронтация парламентарно представените политически сили са създали надпартиен консенсус по някои теми и посочи стратегията „България 2020“, Споразумението за партньорство с ЕК.

Можем да кажем, че България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, определени с политически консенсус, изтъкна той.

В изказването си президентът засегна още електронното управление, реформата в образованието, темата за монополите, за диверсификацията на газовите доставки, стратегическите инфраструктурни проекти и др. Най-бедните български региони са тези, които са изолирани, напомни президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 10 години
Граждани не се карайте за мен като мома на сглед.Аз съм комсомолец а татко беше партиен секретар по време на омразния за мен Комунизъм.Тогава заклеймявах пак така напевно гадния империализъм.След 1990 станах разбира се Демократ защото там са кинтите за разлика от вас простолюдието с вирнатите пръстчета с викове Демооокрациия.Граждани най голямата заслуга на нас Политиците за 25 години преход е че ви скопихме умствено както и това че имате къса памет.Аз имам много пари в офшорки.Не ме мислете!
50
2
 
4
 
! Отговори
sofia88 преди 10 години
Поредните празнословия на държавния ни глава, хората вече не вярват на думите му, рейтингът му главоломно падна и много скоро ще бъде принуден от народа сам да си подаде оставката, защото е недостоен за поста на държавен глава, който заема.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bob77Остави се, нито ще ги изпълни. Той гледа само интересите на определен кръг от хора.
48
1
 
2
 
! Отговори
krokodil преди 10 години
до дългото Ехоооо :Сакскобурготския "вервайте ми",е елемент от масонската сглобка,в която бе въведе3н Борисов,както и Плевнелиев.Кръгът "Агнешките главички" в които е Цветелина Бориславова,Росен Плевнелиеви др. от схемата "Прехода".Информирай се за да разбереш какви ги мъти Офшорний! Относно магистралите -остаряло клишев.Факт е ,че по времето на бившата "тройна коалиция" се построиха повече пътища.
47
3
 
5
 
! Отговори
mimi преди 10 години
Поредните заучени фрази. Сега той мисли само за референдум.
46
2
 
2
 
! Отговори
bob77 преди 10 години
Точно Плевнелиев да не ни говори за обещания, защото има много такива дадени от него, които си стоят в пространството и чакат да бъдат изпълнени.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До krokodilА ТИ ИМАШ ЛИ?
44
2
 
2
 
! Отговори
krokodil преди 10 години
до ДИДИ : Имаш ли представа кой е Росен Плевнелиев ?
43
5
 
2
 
! Отговори
ЕХОООО преди 10 години
До Анонимен45 дА БЕШЕ МИНИСТЪР И ТО НАЙ-РЕЙТИНГОВИЯ,ЗАЩОТО ВЪПРЕКИ КРИЗАТА СЕ НАМЕРИХА ПАРИ ЗА СТРОЕЖ НА МАГИСТРАЛИ И ПЪТИЩА-САМО ДА ПРИПОМНЯ НА ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ БЕЗ ДА МИСЛЯТ! НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ,ЩОТО КОБУРГА ВИ ОБЕЩА(НА КОИТО МУ СЕ ВЪРЗАХА ДЕ),ЧЕ ШЕ ВИ ОПРАИ ЗА 800 ДНИ,А ТОЗИ БЕЗ ДА ОБЕЩАЕ СИ ВЪРШИШЕ РАБОТАТА КАТО МИНИСТЪР И ПОСЛЕ ПРЕЗИДЕНТ!
42
2
 
3
 
! Отговори
krokodil преди 10 години
Росене Плевнелиев,каквито процеси се развиваха у нас чрез такива "*** елементи" като тебе и още много други,такива сега се развиха и в Украйна чрез "Яценюк демокрацията"
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...шеста година българската икономика буксува и не може да постигне прогрес."Нали в тези години и ти беше министър в правителството,което направило толкова, колкото другите не са направили за 20 г.Тогава защо буксува икономиката?Абе тези гербаджии съвсем взеха хората за мезе.Този бие рекорда на Кобурга по некомпетентност.Надали има някой в д-вата,който да взима на сериозно думите на Росенчо.Искам референдум за мръсотията и запрашеността в градовете,защото по-важно от здравето няма.
40
5
 
2
 
! Отговори
Диди преди 10 години
За, троловете дето плюят платено президента: Вие, не сте българи, за жълти стотинки плюете единствения човек в държавата,който има смелостта да се опълчи на олигарсите /БСП и ДПС/, и взима решения само в полза на народа. Жалки сте!
39
2
 
1
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
"Нека обещаем само това, което можем да изпълним, призова президентът"Ахаха да, този явно живее в някаква паралелна вселена, ако си мисли че някой нормален човек ще му повярва на това, че политиците могат да обещават само това, което могат да изпълнят
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев участва в дискусия "Истината за комунизма" ! Искам ясно и категорично, той да каже, бил ли е член на БКП и дали е участвал в отстраняване на свои колеги за поведение несъвместимо с комунистическия идеал. Ако не го направи /защото има документи за това/ за мен , а може би за много хора имаме президент- абсолютен комунист и морално деградирал човек.
37
6
 
1
 
! Отговори
супер е преди 10 години
Страхотен президент! Н.... та им го на некадърниците, на няколко ката! СТРАХОТЕН!
36
4
 
2
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ОПОРНОТОЧКОВЦИТЕ ПИШАТ ЛИ ПИШАТ! БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА,ЗАЩОТО КАЗА И ПОСОЧИ ПРОБЛЕМИТЕ И В ЕНЕРГЕТИКАТА,И В ИКОНОМИКАТА,И В ЗАДКУЛИСИЕТО,И В ЖУРНАЛИСТИКАТА,И В ПОЛИТИКАТА-КОРУМПИРАНА И ДЕСТРУКТИВНА! ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ АТАКА ДА СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСНА И ДА РАЗИГРАВА СПЕКТАКЛИ-ДА СИ ГИ ПРАВИ В ПАРТИЙНАТА ТВ.,А НЕ В ПАРЛАМЕНТА!
35
1
 
1
 
! Отговори
Теоритично преди 10 години
Можем да обещаем клизма.
34
2
 
6
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Офшорко пак говори глупости.Ако заплахите от санкции е дипломация, Юсеин Болт е бял. Щом Росица и правителството са на една позиция, значи САЩ плащат яко.
33
2
 
7
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 10 години
Граждани отново се вълнувате по форумите какво съм казал или защо мило се усмихвам с благ тон.Ето днес в Народно Събрание близо час говорих безмислици-интелигентни за Народ от който нищо независи спрямо нас вашите Политици.Това ми го написа секретарката а на нея го казал Цецо от Герб.Толкова много говорих за неща(които дори неразбирам)че за днес много се изморих.Отивам на обяд сега и чакам да стане 17.30 когато ми свършва работния ден защото ме чака готвене в нас(мойта иска манджа)и пералня!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА !!!!