Режат правомощията на шефа на комисията за конфликт на интереси

Преписките вече ще се разпределят на случаен принцип
Обновена: 19 мар 2014 14:00 | 19 мар 2014 12:46, Камелия Цветанова
3
Режат правомощията на шефа на комисията за конфликт на интереси
Снимка: архив, Reuters

Преписките в Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси вече ще се разпределят на случаен принцип сред членовете й. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, внесени от правителството. Досега преписките се разпределяха еднолично от шефа на комисията.

С измененията се ограничават и правомощията на председателя. Една от причините за това стана скандалът с бившия шеф на комисията Филип Златанов, който си бе водил записки с абревиатури на имена, а срещу много от тях бяха разписани и инструкции за действие.

Заканите от намерения тефтер бяха "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо” и други.

Още по темата
За да не управлява еднолично, шефът на комисията вече ще си има заместник, който ще изземе част от функциите му. Целта на промените е комисията да работи като колективен орган.

Разширява се и обхватът на лицата, които попадат в обхвата на закона. Той вече се отнася и до заместник-председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на заместниците на главния прокурор, на кметските наместници, на обществените посредници и на членовете на консултативния съвет на Сметната палата.

С измененията на закона се дава възможност за достъп до данни, представляващи данъчна и осигурителна информация, когато е необходимо при установяването на конфликт на интереси и, по специално, за доказването на материална облага.

Освен това се опростяват административните и съдебни процедури по установяване на конфликт на интереси и в едно производство комисията ще се произнася и по това дали е налице конфликт на интереси, и по вида и размера на санкцията.

Парламентът одобри и промени в закона, внесени от Мая Манолова и Кирил Добрев от Коалиция за България. В голямата си част те са същите като тези на Министерски съвет.

Разликата беше в идеята на депутатите комисията да се самосезира по медийни публикации, но след критиките на опозицията, че преди избори винаги се появят всякакви обвинения, Манолова обяви, че текстът няма да бъде включен в закона при окончателното му приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
gost преди 10 години
тия комисии за6то изоб6то са саздадани след като никои не спазва ни6то пита6 някои за конфликт на интереси те мал4ат като панове тая даржава ред трябва да има не анархия таи 4е това са напално базмислени
2
1
 
7
 
! Отговори
да преди 10 години
да му режат фуя!!! тия комисии и без това нищо неправят само се ХРАНЯТ ОТ НАЩЕ ДАНЪЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
1
3
 
2
 
! Отговори
ъъъъъ..... преди 10 години
Ич не ми е на....&%$&&$