Защо Плевнелиев избра за жертва ДПС?

БСП и ДПС скочиха на президента, искат отмяна на указа за ЦИК
Обновена: 21 мар 2014 11:30 | 21 мар 2014 10:11, Камелия Цветанова
88
Защо Плевнелиев избра за жертва ДПС?
Снимка: архив, БТА

Управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения, че търсят служебна победа на предстоящите евроизбори. В основата на спора пак се оказа съставът на ЦИК.

Вчера мнозинството в парламента остави ГЕРБ не само без председател, но и без заместник-председател в комисията, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на номинираната от партията Маргарита Златарева.

БСП и ДПС се ядосаха на президента Росен Плевнелив заради указа, с който назначи състава на ЦИК, докато депутатите обсъждаха решение, с което да му предложат как да разпредели броя на членовете между отделните партии.

В крайна сметка държавният глава ги изпревари и назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

Още по темата
Заради това днес лидерът на движението Лютви Местан обвини президента, че е дискриминирал ДПС.
„Единствено уважението ни към президентската институция ни предпазва да изразим по-крайни политически позиции, защото още не е късно президентът да промени указа си. Ако той го направи, ще подкрепим до един предложения от ГЕРБ”, обяви той.
 
Според него през цялата демократична история на България и тримата президенти преди Плевнелиев по някакъв начин са успявали на надмогнат партийните интереси на политическите си сили, но явно настоящият държавен глава не го е направил.

„Уви, той показа, че не е обединител на нацията, а разединява не само по политически признак. Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия налагате една напълно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от член на ръководството, но бъдете коректни да кажете, че това е следствие от противозаконния  указ на вашия президент”, обвини Местан.
 
Той добави, че депутатите от неговата партия ще подкрепят кандидата на опозицията, когато президентът промени указа си.
 
„Иначе се изправяме през изключително опасен прецедент, защото по същество президентът казва, че не е съгласен със закона, утре всеки гражданин може да наруши закона като каже, че не е съгласен с него”, предупреди лидерът на ДПС.

Според него това, че Плевнелиев е лишил движението от един член в ЦИК, е преднамерен дискриминационен акт и въпросът е защо държавният глава „избира за жертва ДПС”.
 
„Има един отговор, той няма да го даде, но ние го знаем, прави го заради анти-ДПС настроенията, очаква анти-ДПС публиката да му ръкопляска, именно това е опасната игра”, обобщи Местан.
 
Според Мая Манолова подготовката на евроизобрите започна с „брутално действие на президента”. Тя настоя, че указът противоречи на Изборния кодекс и на Конституцията.
 
„За пореден път показа, че за него партийните интереси на партията, която го направи президент, са над всичко, той показа, че не е обединители на нацията, а продължава да действа за разделение на обществото. Той даде служебно предимство на партията, чиито разпореждания изпълнява, като даде един член повече на ГЕРБ и ощети ДПС”, обвини социалистката.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева от своя страна обвини, че сме свидетели на поредния опит на ДПС и БСП да подменят вота на избирателите.
 
Според нея мнозинството с процедурни хватки е лишило най-голямата парламентарна група от член в ръководството на ЦИК.

„В последните месеци сме свидетели на системно нарушаване на конституционния принцип – партиите, които не получиха гласовете на повечето хора, днес управляват в съглашателство и взимат решения на тъмно. Понеже знаят, че няма как да спечелят народното доверие, се канят и да получат служебна победа на евроизборите. Заради това подготвиха състава на ЦИК така, че той да стане оръжие за защита на техните партийни схеми”, нападна още Цачева. 

За първи път в 25-годишната ни демократична история е на лице парадоксът най-голямата група в парламента да няма член в ръководството на ЦИК.
 
Очевидно е, че БСП и ДПС се страхуват от изборите, те добре знаят колко пъти са купували гласове и заради това искат сега и за в бъдеще никой да не им пречи да продължат с тези практика, добави тя.
 
Според нея провеждането на евроизборите вече е опорочено, те стартират с компрометирана ЦИК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
18
 
6
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Президента е голяма карикатура,служи само и единствено на Герб.
60
2
 
14
 
! Отговори
FEN преди 10 години
То ясно, че Майчето се самодресира до малоумие да повтаря "ГЕРБ и президента са виновни",но вече плочата се поизтърка...Тя нали направи перфектен Изборен кодекс, какво толкова се плаши от някакви си членове в ЦИК?
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е 56 че ДПС не са българи. Ами БСП и техните симпатизанти какви са? Ръкопляскаха и извикаха задружно ,,ура,, , че Русия окупира Кримският полуостров.А през 1968г. под кой натиск България участва в потушаването на Пражката пролет като страначленка на Варшавския договор?Тогава и нас българите ни нарекоха ,,окупатори,,.
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия не щат ли по 9 места за бсп и дпс?
57
0
 
2
 
! Отговори
sramota преди 10 години
bg ne e darjava,a et na mutri, poglednete hrvatska-prisadi za bivs premier i kradzi, niamat problem s zi gani i muslimani,za smiah i jal sme v ziala evropa,govorim za ukraina,rusia,a nasiat dvor mrasen,kade,koga e nasiat meidan,samo bla-bla-.prost narod-takava darjava...........
56
4
 
18
 
! Отговори
Шах и мат преди 10 години
Стъпка 1: Президента я направи.Стъпка 2: На изборите през май вместо за гъби-пред урните. На следващите избори пак !И тогава Д(П)С и компания ( Бюрекофф ) - аут.Ох, как ще ги болят зъбките, дето ще им се доизвадят! Ох, ох, ох !
55
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента избра правото. Сетила се коалицията за справедливостта, когато видя, че създадените от нея сателити /ДПС и Атака/ работа вече не вършат. Барековия кьорфишек също изгърмя фалшиво. Ами сега. Пак се почва с манипулациите. Не дават властта, защото им е ясно, че губят от раз. В движение крещят нагло и упорито лъжи, които ги устройват. Цялата власт е в тях и искат да отнемат правата на опозицията изцяло, нарушавайки закона. Страх ги гони, че губят и това е истинския им край. Дойде Видовден
54
14
 
7
 
! Отговори
костов преди 10 години
Той просто иска винаги да е в услуга на Герб, без значение кой ще ощети за целта !
53
1
 
13
 
! Отговори
Насо преди 10 години
Отговорът: щото не са българи!
52
15
 
5
 
! Отговори
ПУМАК преди 10 години
ПЛЕВНИО И ТОИ
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пумата
50
4
 
19
 
! Отговори
БГ преди 10 години
И ние гражданите не сме доволни от вас, *** агенти от ДС. Аман-вървете в Анадола да ги просвещавате, ние не ИСКАМЕ фес да но обяснява как и какво е редно!!!! Българи излесте на избори да изметем *** от властта!
49
18
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Плевнелиев - човек на народа?! Вие луди ли сте? ДПС трябва да си ходят, ...обаче под ръчичка с това посмешище-президент!
48
9
 
22
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Защо Плевнелиев избра за жертва ДПС?Защото е човек на народа, а не на мафията, чийто са по-голямата част от останалите политици.
47
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО ПЛЕВНАЛИЕВ - ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО
46
6
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
АНТИБЪЛГАРСКАТА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ТУРСКА ТЕРОРИСТИЧНА БАНДА ДПС - ИЗВЪН ЗАКОНА!РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНАТА НА ДПС!
45
5
 
24
 
! Отговори
защото преди 10 години
Президента "удря" ДПС, защото понеже са едно цяло с БСП-финансово и политически-БСП и Гея ще ги боли много!
44
0
 
23
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Днес.бг, пишете защо се крият решенията за делата относно джамиите, на 14-ти трябваше да има решение за Карлово, защо се отлагат във времето и кой ще ги използва като бъдещ коз?! Или искат народа пак да полудее?!
43
15
 
7
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Днес целият свят си спомня за Аертон Сена. Аз пък се сещам, че при предното управление имах чувството, че шофирам неговия болид и всеки момент ще ме застигне неговата съдба... Добре, че сменихме марката!!!
42
2
 
15
 
! Отговори
Бранко преди 10 години
Бяхме позабравили през зимата за Мая, но благодарение на тази снимка в Днес виждаме как в началото на пролетта нарциса мая отново разцъфва с нова енергия и си търси поредното огледало да се огледа