Президентът назначи членовете на ЦИК по сметките на ГЕРБ

ГЕРБ ще има шестима, БСП - 5, по 1 от ДПС и "Атака"
Обновена: 20 мар 2014 17:46 | 20 мар 2014 13:19, Анисия Иванова
141
Президентът назначи членовете на ЦИК по сметките на ГЕРБ
Росен Плевнелиев. Снимка БТА

Президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия. Държавният глава е спазил принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи шестима, номинирани от ГЕРБ, петима, номинирани от Коалиция за България, по един член, номиниран от „Атака“ и ДПС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция.

Още по темата
За същото разпределение настояваха от ГЕРБ. Основният спор между БСП и ГЕРБ е за едно място в ЦИК – от левицата настояват местата за двете партии да са по 5. ГЕРБ обаче настояват да получат 6 места, а БСП – 5.

Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът, смята обаче държавният глава.

Както Dnes.bg писа, днес в парламента депутатите обсъждат проекторешението на Народното събрание, с което се предлага на президента Росен Плевнелиев как да разпредели местата за партиите в ЦИК. Обсъждането е съпътствано с бурни спорове, а междувременно президентът съобщи, че вече е издал указа за членовете на Комисията.

Вчера президентът отправи призив към парламентарно представените партии да се обединят около консенсусно решение и да предложат кандидат за спорното място, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа. Това би гарантирало конституиране на ЦИК, която да се ползва с високо обществено доверие, смята държавният глава.

Той е убеден, че сред номинираните от неправителствените организации има повече от една личност, която с експертизата си и с публичното си поведение може да получи подкрепата на всички парламентарно представени партии. Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание, посочи Плевнелиев.
 
От прессекретариата на президента днес напомнят, че ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член.
 
"Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание."
 
В съобщението се казва още, че принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди – районни, общински, секционни избирателни комисии.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
гошо преди 7 години
За Роско трябва да се казва и повтаря само една дума и тя е ИМПИЙЧМЪНТ
110
0
 
3
 
! Отговори
тото преди 7 години
Да кажеш браво на Плевньо, или нямаш капка мозък и достойнство или си луд, или си платен.
109
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
brawo na prezidenta!!!
108
3
 
16
 
! Отговори
писна ми преди 7 години
Плевнелиев, срам си за държавата ни и за нас като нейни граждани! Слизай от удобния си стол, където те назначиха ГЕРБаджии с чувалите, мъкнати на гръб и се разкарай, че ме е срам от теб!
107
5
 
8
 
! Отговори
Konduktora преди 7 години
Росенчо,сякаш е представител на "Балкан турист",доста поприпка на държавни издръжки!
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази смешка,тази кукла на конци е срам за нацията.Най-добре е да се кротне и да не излиза извън страната за да не ни излага повече.
105
9
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Господин Президент, Поздравления от мен, .На зло куче зъл прът.....
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли изненадани????
103
4
 
4
 
! Отговори
55 преди 7 години
Ха,Ха каквото и да пишете това са изборните резултати. Няма нужда да се прави на държавник...
102
6
 
7
 
! Отговори
оставка преди 7 години
Антон Тодоров, политолог:Плевнелиев е част от комунистическата номенклатураПрекалено много кадри на военното разузнаване, ДС и БКП са се се впримчили около президента politika.bg/article?id=36188Антон Тодоров: Политическият мошеник Плевнелиев няма да довърши мандата си!vsekiden/148754
101
4
 
14
 
! Отговори
Maskarad преди 7 години
Това е държавния глава- роб на ГЕРБ.
100
4
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 7 години
За пореден път се вижда слугинажа на президента.
99
0
 
7
 
! Отговори
Крис преди 7 години
До НеуспешенТрябва да призная,че си много прав.
98
5
 
14
 
! Отговори
Неуспешен преди 7 години
Колкото и да се опитва президента да се прави на държавник, никак не му се получава.
97
6
 
10
 
! Отговори
ЕМИЛ ПЕТКОВ преди 7 години
Нека Плевнелиев си спомни за клетвата, която е положил като президент и се замисли за своите действия, особено когато стане дума за избори и ЦИК. Ясно е, че е избран с гласовете на ГЕРБ, но сега е надпартиен и не трябва да се опитва всячески да помага на ГЕРБ.
96
6
 
10
 
! Отговори
Vladimirov преди 7 години
Роско се отблагодарява на тиквата с това решение за ЦИК.
95
5
 
10
 
! Отговори
bezpartien преди 7 години
Реално погледнато нямаме нужда от такъв президент като него. Ако подаде оставка, ще направи услуга на много хора. Публична тайна са връзките му с енергийния мафиот Иво Прокопиев. По-точно жена му, която дълги години е работила в негова медия.
94
7
 
12
 
! Отговори
Shisho Bakshisho преди 7 години
Няма как да разочарова хората, които му осигуриха този пост. Плевнелиев продължава да бъде удобната патерица на ГЕРБ в НС, където с действията си не обединява, а разединява. Да не говорим, че отново не спази закона и не се съобрази с приетия нов ИК! Пълен цирк! Ама пък БСП и ДПС си оплетоха кошниците със заместниците в ЦИК, където ГЕРБ останаха с празни ръце.
93
4
 
9
 
! Отговори
didoo преди 7 години
Росен Плевнелиев е виновен за много неща ако питате мен. Крайно време е някой да му потърси сметка на него, защото това което прави до този момент е меко казано скандално. Забърква се в много сериозни скандали и това никак не се харесва на хората.
92
3
 
5
 
! Отговори
Ниа преди 7 години
Дали е по Конституция или не Плевнелиев си е сложен от Бойко,за да си го слуша. Така че какво по-нормално основните фигури в ЦИК да са на ГЕРБ? Аз лично не желая президент,който да е *** на някого!