Ултиматимът на властта към ЕРП-тата - челно срещу закона!

Според Румен Овчаров целта е да се задържи цената на тока до изборите
Обновена: 23 мар 2014 14:11 | 23 мар 2014 10:04,
167
Ултиматимът на властта към ЕРП-тата - челно срещу закона!
Снимка: архив, Булфото

Властта на практика отправи ултиматум на ЕРП-тата, което е неправилно и "челно срещу закона". Това каза в предаването "Събуди се" по Нова тв бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Министърът и ДКЕВР не са едно цяло, те са два субекта от един уж абсолютно независим процес.  ДКЕВР трябва да е независим орган, да балансира държавния, частния и интереса на обществото. Когато започне да изпълнява указанията на едната от страните, влизаме в хипотеза, че имаме не независим  орган, а орган, който изпълнява заповедите на едната от страните", заяви Овчаров.

Още по темата
"Една от причините за дефицита в сектор "Енергетика" са разходите, които НЕК правеше дълги години по проекта "Белене”. Ако АЕЦ "Белене” работеше, сега щяхме да имаме работещ блок, който щеше сам да изплаща заемите, които НЕК е взела за неговото построяване. Тъй като тя не бе построена поради глупостта на ГЕРБ, сега ние трябва да платим този заем”, обясни още бившият енергиен министър.

Втората причина според него са дефиците, които се трупат ежеминутно в следствие на 1000-та мегавата фотоволтаици плюс още 400 мегавата вятърни, био и водни електроцентрални, въведени в експлоатация 2011-2012 г .

"ЕРП-тата изкупуват енергията от възобновяемите източници и продават същата енергия на същата цена на НЕК. Тоест те са просто един посредник. НЕК вече две години не ги компенсира за тази енергия. ЕРП-тата от своя страна започват да удържат парите, за да закърпят положението. Това, че ДКЕВР не е създала условия НЕК да събере необходимия ресурс и да се разплати с ЕРП-тата, не е вина на ЕРП-тата”, посочи Овчаров.

Тази цена на тока в момента за мен е измислена, може да издържи още известен период от време, но държавата трябва да е наясно с това. Ако държавата си бръкне в джоба и извади 500 милиона, които да даде НЕК и тя започне да се разплаща, това ще се случи, коментира Овчаров.

Според него целта е да се издържи до изборите.

До момента дефицитите в енергийния сектор се покриваха от заеми, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) даваше на НЕК. Те вече достигнаха над милиард и 200-300 милиона. Самата електрическа компания вече е задлъжняла за над 4 милиарда и БЕХ не може да върви по тази линия. Затова се опитват да изтупат чувала на ЕРП-тата - да ги принудят те да покрият част от дефицитите за сметка на собствен ресурс. Това е процес, който ще приключи до 2-3 месеца и трябва да се мисли за ново решение”, изтъкна бившият енергиен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: ценатоклицензиЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за 25години колко милиарда се окрадоха от бех я кажи овчаров налиси специалист по енергетика и така и неведяхме на когоса вей
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тока ще поевтинее щом БСП е обещала и ще плащаме на месец по 10 лв ток . Вервайте й .
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бабичките дето гласуват за БСП ще плащат скъпия ток .
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП се чуди как да заръжи власта в ръцете си .
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
я кажи колко милиарда окрадохте от нек за 25 години
8
6
 
10
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Разбрахте ли, защо плащаме с мизерия откъсването си от Русия, защото НЕ СЕ ОТКЪСВАМЕ от енергийната си зависимост !!! Всяка година България плаща на путиновите дружки МИЛИАРДИ, а дружките се хилят мазно и казват - "видяхте ли, какво е демокрация" :(((( България е енергиен роб на Русия !!! За това е виновен и този мазен "другар" на снимката !!! Не ви ли е гнус, другари путинови дружки ???? Седемдесет години живеете от съветско оръжие и петролни комисионни !!! ГНУС !!!!!!!!!!!!!!!!!
7
11
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Ако нямаше Герберопитеки, щяхме да имаме Белене, нямаше да имаме 1400 мвт перки и нямаше да енергетиката да е в колапс. Ас симпъл ас.
6
2
 
13
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
Драги сънародници знаете ли каква е разликата между Частни и Държавни ЕРП. В единия случай крадат частници , а в другия продажни Държавни чиновници такива като Дългия инкасатор , който стана милионер от кражби в енергетиката. Много се заблуждавате, ако смятате, че ще поевтинее тока. Сега защо не е поевтинял, нали правителството всеки ден писка и нищо, но от сърце. В икономиката има реални закони за разлика от политиката.
5
1
 
18
 
! Отговори
доли преди 10 години
На този милионер изобщо не му пука за обикновения човек. Той и подобните му се интересуват само и единствено от собствените си игрички. Ако недай боже му се даде някаква власт, ще усетим силата на голямите му вълчи зъби. Името, името му е сбъркано, Вълчов трябва да е!
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тока е ефтен гласувайти за БСП
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 3Как ще бъдат изгонени? Миналата година февруари се запали един варненец, излязоха 50 000 варненци след това на протест, в София също толкова и к'во стана накрая- Кирчо алкажа се махна от кметския пост за да дойде още по голям *** Портних начело на Варна. Да не мислиш че нещо друго може да стане? Ония австрийски *** не можеш ги изрита от ЕРП-тата защото имат договори с неустойки. Не, ние можем да ги изритаме, но ония продажници на жълтите павета не искат да им бият шута.
2
6
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Благодаря ти партиьо любима. При бай Тошо родителите ни взимаха по около 80-100 лв. пенсии , а сега 150-200 лв на месец. Така, че и при БКП и при БСП все тая за пенсионерите. Всичко останало са едни празни приказки за ниски цени, великденски добавки и пр. глупости. Добре бяха армията от партийни, профсъюзни и комсомолски щатни активисти. Сега е същото само, че е демокрация.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчов, ще ти откъсна мръсната нагла мазна тиква. Ти сключи договор с Газпром за доставки на газ 2006-та ,който ощети България с 2 милиарда лева! И сега ми се изказваш по енергийни въпроси след това? Мръсен ***!