КСНС с обща позиция: Не признаваме референдума в Крим!

Само "Атака" се отцепи и не я подкрепи
Обновена: 24 мар 2014 16:35 | 24 мар 2014 15:09, Камелия Цветанова
482
КСНС с обща позиция: Не признаваме референдума в Крим!
Снимка: БТА

С общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна излязоха членовете на Консултативния съвет по национална сигурност. Те се обединиха около консолидирана позиция, която не срещна подкрепата само на „Атака”.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, който напусна по средата заседанието на КСНС, продължило четири часа и половина, определи проекта на становището като "категорично неприемлив".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

Още по темата
„България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава”, прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Членовете на КСНС призовават всички страни, които участват в настоящата криза да преустановят всякакви провокации и да се съобразяват с международното право.

България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и на икономическата част след провеждане на честни и демократични избори за президент.

Консултативният съвет за национална сигурност настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, в т. ч. и на лицата, принадлежащи към различните етнорелигиозни общности, сред които е и близо 300-хилядната българска общност. Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание и икономическата, и енергийна сигурност на страната.

Кризата в отношенията между Русия и Украйна поставя под заплаха и доставките на газ за България, предупредиха още членовете на КСНС.

Заради това в становището е посочено, че диверсификацията  и разработването на газовите находища в Черноморския шелф са безалтернативни.

КСНС препоръчва на Съвета за сигурност към Министерски съвет и на Националния щаб за мониторинг да следят и анализират процесите, свързани с кризата, а на изпълнителната власт да предприеме действия за недопускането на нарушаването на енергийните доставки и да осигури нужния резерв, което да позволи България да преодолее евентуална енергийна криза.

В становището е посочено, че българските институции трябва да подържат диалог с българската общност в Украйна и да им оказват съдействие.

В заключение в позицията се препоръчва на правителството да защитава становището при провеждане на разговори по темата в ЕС, както и да излага рисковете пред страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


482
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
3
 
1
 
! Отговори
ели преди 10 години
КСНС как ли ще реагира на 25 май - ако украинците изберат пак проруски настроен президент!? Нови фашистки метежи ли ще има? И после пак ли тях ще подкрепят нашите "управници"?
347
1
 
0
 
! Отговори
еми преди 10 години
За тебе кой е по-важен
346
5
 
1
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Как кримския референдум е толкова лош, а този на Плевнелиев много хубав.
345
4
 
0
 
! Отговори
тони преди 10 години
Е НАПРАВЕНО НАПУК НА РУСИЯ ДОКАТО ТОВА В КРИМ Е НАХЛУВАНЕ НА РУСКИ ВОЙСКИ В НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА!
344
2
 
4
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Всяка година на 6 септември цялата ни власт е в Пловдив и празнува Съединението и се гордее с него.Защо не признаваме волята на 97% от населението на Крим?Референдума беше честен и това го призна целият свят.
343
2
 
3
 
! Отговори
12321 преди 10 години
ще е денят когат за винаги се разделим с предателя Плевнелиев.
342
2
 
2
 
! Отговори
куби преди 10 години
Още Вазов е описал дискусията русофили-русофоби, но водена на приятелска седянка между съграждани. До истерични изстъпления и ирационални действия не се стига в романа. Не видях рационално разсъждение "какво ще спечелим, ако..." и "какво ще загубим, ако", само лозунги за Членството ни в ЕС. Имаме си безплатна американска база, харизана от Соломон Паси за не знам колко години, спряхме износа на оръжия и САЩ веднага се намърдаха в нишата, давахме въздушно пространство за Косово ( за разлика от Гър
341
1
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
Така е!!Това показва историята, за съжаление!
340
2
 
3
 
! Отговори
ели преди 10 години
Характерна черта на българските елити е сервилността, на времето пред Високата порта, после пред Москва, сега пред Брюксел. Жалко само, че тези елити не са дошли от Марс, а директно произхождат от българския народ.
339
2
 
3
 
! Отговори
еми преди 10 години
Руснаците са взели решение. БЕРКУТ ВЛИЗА В ТЕХНИЯ СЪСТАВ.
338
2
 
2
 
! Отговори
пешо преди 10 години
нямат нищо общо с реалната ситуация в Крим и с настроенията на Българите.
337
3
 
11
 
! Отговори
Кубрат преди 10 години
Вместо да си пишете само коментари по форумите,гласувайте за АТАКА !Поне това можете.Иначе още 25 години ще ни "управляват" такива продажници като тези на снимката
336
2
 
11
 
! Отговори
алф преди 10 години
На снимката липсва само американският посланник,пред когото тези васали да козируват
335
3
 
9
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
НА СНИМКАТА ВИЖДАМ НЕГРАМОТНИ И НЕДЪЛНОВИДНИ ТИПОВЕ.ВИЕ НЕ ИЗРАЗЯВАТЕ ПОЗИЦИЯТА НА БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ.ВИЕ СТЕ НЕЛИГИТИМНИ.
334
7
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Абе тоя Воленчо като все се цепи, защо не вземете да му го нацепите?! Ааа???Една откачалка ви направи на маймуни бе, смешници!
333
3
 
12
 
! Отговори
Рос преди 10 години
Аз признавам резултатите от референдума , проведен на 16.3.2014 в Крим
332
4
 
11
 
! Отговори
Удри! преди 10 години
Дупедавци и *** са почти всички бг полицици, това си е аксиома. Но нищо, сега като вдигнат рязко горивата и газта, от там и цените на всички стоки и услуги, и без това сдуханият от бедност "европейски" народ ще ги изгони с камъни.
331
7
 
17
 
! Отговори
поздравления преди 10 години
vbox7/play:8f55735ca8-Браво, АТАКА!
330
5
 
21
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Не е вярно, че никой не се интересува от позицията на България. Попитайте произволно избрана туристическа агенция и ще ви кажат - хванали сме се за главите и се чудим какво да правим. Руснаците масово отказват резервации за това лято у нас...нали би е ясно какво озанчава това - ФАЛИТИ на български фирми, много фалити...а от целия този цирк пак се възползва много хитро само Волен и пак на изборите ще има изненади...еми разбира си човека от работата не може да му се отрече...
329
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пука му на някой какво не признавала малка и незначителна страна като България. Вместо да си гледаме интересите и да си траем заради многото руски туристи и инвестиции, разни орешарчета и плевни излизат с гръмки послания... Това управление ли е?