Няма да има референдум с евровота през май

Вчера е бил последният срок, когато можеше да се вземе такова решение
26 мар 2014 09:58,
35
Няма да има референдум с евровота през май
Снимка: Булфото, архив

Няма да има референдум за промяна на изборните правила заедно с евроизборите на 25 май, заяви в ефира на БНТ проф. Георги Близнашки, който е председател на Инициативния комитет, събиращ подписите в подкрепа на допитването. Той обясни, че вчера е бил последният ден, в който можеше да се вземе решение за провежндането на референдума, като според закона срокът е два месеца преди датата на самия вот.

"Ние направихме всичко възможно да внесем подписката по-бързо, направихме го на 10 март. Имаше ентусиазъм и очакване, че ще се реагира по-бързо от страна на Народното събрание, но проверката на администрацията продължи цяла една седмица", коментира Близнашки, отбелязвайки, че сверяването на подписите в ГРАО също се е забавило.

Още миналата седмица той призова институцията да работи, ако трябва и денонощно, за да може референдумът да бъде на 25 май. 

Още по темата
Допитване за изборните правила все пак ще има, увери председателят на Инициативния комитет. Събраните подписи са малко над 570 хиляди, което ще наложи провеждането на референдума, колкото и да се бави проверката на ГРАО. По думите на проф. Близнашки на въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев, ще можем да отговорим през есента.

"Президентът не е сам, има гражданска енергия, а подписите показват, че една значителна част от българските граждани подкрепя референдума", каза още професорът.

Предложението на държавния глава е за три въпроса - за задължително гласуване, за вот по електронен път и мажоритарен елемент. "Очакванията са много големи, всеки един от въпросите сам по себе си е пробив", смята Близнашки. Той посочи, че със забавянето на проверките мнозинството в парламента е показало, че не е готово да се съобрази с хората, но има нагласи за промяна.

По думите му нагласите в обществото спрямо допитването са положителни - 45% от симпатизантите на левицата също подкрепят идеята на президента.

Професорът призна обаче, че след като няма да има възможност допитването да стане на 25 май, то ще струва скъпо на държавата. "От 14-15 до 20 млн. лева ще ни струва", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nito evrovot nito priemane na evroto nishto e za kvo e toia evrozauz da hodim da im rabotim li ,za kvo e nato i amerika da im slygyvame li na tiah i nashite oligarsi lakei...po dobre aneksiranwe i kam rysia imashe pazari vsichko spokoistvie .
31
0
 
0
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
няма референдум няма мажоритарен вот няма електронно гласуване заради *** но си имаме ДПС БСП и АТАКА и безброй лъжи
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдум за какво - ако е за излизане от НАТО и гейския съюз , аз съм "ЗА" .
29
2
 
0
 
! Отговори
bob77 преди 10 години
Предложеният от псевдо президента референдум съдържаше противоконституционни въпроси, ако наистина той се осъществи Плевнелиев трябва да бъде отстранен от президентския си пост, посредством импийчмънт като нарушител на Конституцията.
28
1
 
0
 
! Отговори
+ преди 10 години
a, evrovot v bg nyama da ima.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
narodno sabranie ,az ne sam glasyval za fashagite prevratadjii.
26
0
 
4
 
! Отговори
лумпен преди 10 години
Умишлено не си направиха труда да спазят някакъв срок,а защо трябва след това да се дават 20 милиона за провеждането му.Защото господата от БСП незнаят какво е работа ,как се плащат данъци ,какво си мислят ,че ще ни откажат от демократичното ни право да си кажем мнението си ли?Вместо тезе 20 милиона да отидат за страдащи и болни сега ей така ще се харчат допълнително за отделно гласуване.Това са разсипническа партия в която не мислят за последиците .Немога да ги гледам,пък и вече не ги гледам
25
0
 
3
 
! Отговори
изкуфяла преди 10 години
Гражданите на тази държава са тези които ще я променят.Не чакайте и не се надявайте управниците да се размърдат вместо нас.Сега са по-тихи от водата и по-ниски от тревата до Европейските избори за да постигнат целта си,после е ясно Станишев става евродепутат или комисар ,взема голямата заплата и шапка на тояга.България да потъва пука му на оная работа.
24
0
 
4
 
! Отговори
Лилия преди 10 години
Условия ,срокове всичко е направено да не се случват нещата в България , защото промяната ще е огромна ,а интерес от шепата управници няма и логично.Какво ще правят след като бъдат изметени.Но аз вярвам ,че референдум ще има но БСП нямат интерес да е 2 в 1.Много са хитри и лукави.Защо в др.държавеи нещата се случват бързо ,защото гражданите им си отстояват всички искания и права и мърдане няма.
23
0
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Тук забелязвам нетърпимост към демокрацията от комунистите. Нищо ново. За един от тях ще отбележа, че три пъти ходих да търся пункт за подписи и накрая намерих. Който иска винаги намира. Бъдете сигурни "другари", че за разлика от вашите насила събрани по селата подписи, нашите са наистина с желание за Референдум - наи-прекият път към демокрацията. Дано този път ви изметем от хоризонта. Стига сте затривали България.
22
0
 
5
 
! Отговори
Бела преди 10 години
БСП убива всяко желание ,всяка надежда,всяко усилие от страна на гражданите да се промени държавата,защото искат дълго време да сме последната дупка на кавала в света.И ние сме ,защото нищо съществено не се променя в държавата.Само се карат в Парламента от сутрин до вечер за едни и същи неща ,а насреща няма нищо .Никакъв напредък.Как пък нямаме един умен,морален ,отговорен и не мислещ само за себе си човек който да застане начело и да промени тази държава за добро.Няма нежда от жесток човек
21
0
 
5
 
! Отговори
смотаняк преди 10 години
От кога говорим ,че когато БСП е на власт неможе да се чака промяна,прогрес или развитие за каквото и да било.Това са хора консуматори а не създатели,творци или променящи условия,начина на работа или да се чувства някакво развитие в каквото и да се захванат.Просто немогат и незнам кой още гласува за тези хора ,които не желаят и не искат ,защото немогат да се справят,затова и не си правят труда.С некадърници,калпазани илешояди промяна няма да виздим в България.Едно решение немогат да вземат.
20
8
 
4
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Гадна работа е ,че няма да има референдум,защото гейберастката *** и роско ****у щяха да проумеят ,че НАРОДА няма да им върви на каишка,то да не е да печаташ бюлетин в Костинброд и да казваш че твиоте "опорни точки" са на другите
19
2
 
12
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Абе какви са тия срокове! Нали видяхме как на бърза ръка в Крим организираха референдум. Цинизъм е да не се уважи искането на над половин милион за провеждане на референдум. Червените глави отстъпват само когато видят оръжие срещу себе си. Те от мирни протести не разбират, даже ги приветстват.
18
0
 
0
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До Анонименmykaaamykamykamyka pocqqqqqldeeeeenreeewaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от призиви за "спасение" и "оправяне на нацията"......егати *** български.Все реват като магарета ,некой да ги храни освобождава и спасява!Прав е бил Султана--некадърните под ятагана.Така се прави здрава нация!Я , погледнете Япония....и с ядрени удари ги мориха ---и пак са първи в света!
16
1
 
3
 
! Отговори
художника преди 10 години
Как ми се иска България да обяви фалит. Тогава да видим, кои партии ще искат да управляват, като няма да има нищо за крадене:):):)
15
10
 
9
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Близнашки се натяга като ученичка само и само някой да го направи конституционен съдия.Понеже БСП го разбраха каква е брънтия, сега се гъзи на Роско и на Герб белким мине номера.Подозирам, че ще го ползват по предназначение и после шут в ***.
14
12
 
8
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Сега БСП са виновни,че тия не могли да си огранизират референдума.. ами това нещо не се прави от днес за утре, прочетете закона преди да говорите глупости ***.. референдума за АЕЦ Белене е подготвян 8 месеца като 4 месеца само са събирани подписи.. а тия днеска им скимва и за 10 дена са ,,събрали'' подписите и искат да ги проверят за 5 дена,че да се получи референдума когато са си го наумили.. еми няма как да стане как се проверяват 600 000 подписа имате ли си на идея ***
13
14
 
8
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
А как събраха подписите никой не знае.. гражданска инициатива било.. абе кажете си го поне,че това е референдум на ГЕРБ каква гражданска инициатива.. на 80% от местата където трябваше да се събират подписи нямаше нищо. АЗ съм от София и съм видял единствено на Сердика пред БулБанк да се събират такива и то нямаше никакви опашки по 1,2 човека на час се изреждаха.. имам познати, които искаха да се подпишат, но не знаеха къде.. Може би трябваше да отскочат до партийната централа на ГЕРБ