25% от сградите може да са енергийно ефективни до 2020 г.

За това са предвидени 262 млн. евро по новата ОП "Региони в растеж"
4
25% от сградите може да са енергийно ефективни до 2020 г.
Десислава Терзиева. Снимка: БТА

За енергийна ефективност са предвидени 262 млн. евро по новата Оперативна програма „Региони в растеж“, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на форум за стратегическата инфраструктура. За административните сгради безвъзмездното финансиране ще е 100%, а за жилищните сгради 75 на сто.

По думите й, ако страната ни успее да усвои средствата за енергийна ефективност по новия програмен период, има възможност да постигне заложената цел 25 на сто от сградите в България да са енергийно ефективни към 2020 г.

За образователна инфраструктура по новата програма са предвидени 220 млн. евро, близо 84 млн. евро са за здравна инфраструктура, като по-голямата част от тези средства ще са реализиране на политиката за спешна помощ, за социална инфраструктура - около 214 млн. евро, за превенция на риска от свлачища - около 19,700 млн.евро, за развитие на туризма – 127 млн. евро.

За подкрепа за регионална пътна инфраструктура ще има 194,5 млн. евро за подобряване на пътища от 1, 2 и 3 клас, предаде БТА.

Министърът съобщи още, че следващата седмица се очаква Стратегията за ВиК-сектора да бъде приета от правителството. Във връзка с програмата за борба с безводието в населени места с хронични проблеми Терзиева уточни, че тя ще бъде насочена към селища с над 200 000 души.

Тя информира още, че са осигурени средства за укрепване на бреговете в района на Поморие и Силистра. Предвижда се също да се разработи специална програма с приоритизирани подобни обекти, за които да се търсят източници на финансиране.

Сред приоритетите на министерството в пътния сектор е успешното завършване на големите пътни проекти и подготовка на новия програмен период, подобряване на второ и третокласната пътна мрежа, въвеждане на интелигенти транспорти системи и засилен контрол върху качеството на строителството.

Министърът съобщи, че тази година ще бъдат обявени тръжни процедури за строително-монтажни работи на индикативна стойност от близо 770 млн. лева. За новия програмен период се подготвят проекти за рехабилитация на близо 700 километра пътища 1, 2 и 3 клас, като по новата оперативна програма "Региони в растеж" се очаква да бъдат отделени близо 200 млн. евро и част от тях ще бъдат предназначени и за изграждането на нови шосета.

По новата програма индикативните суми за развитие на градската среда с националното съфинансиране възлизат на близо 270 млн. евро. Към момента е предвидено тази помощ да се насочи към 67 градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Харо преди 10 години
Айде е е , и тази задъвка темата енергийна ефективност!!! Развийте някаква промишленост, селско стопанство а не да се опитвате да вземете и последния залък от народа!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Предлагам *** да са с предимство.Една разходка пеш из някоя махала да отрезви,приземи или там както се казва тая кукумявка.То бива наглост ама и въпроса с гетата не може да се отлага вечно.Като начало булдозерите трябва да подкарат всяка незаконна колиба и после да ги правим ефективни енергиино нали.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ ТОГАВА ЛАПАЧИТЕ ОТ ВЕИ,НЕК,БЕХ,ЕРП,ДКВР,АЕЦ,ТЕЦ,ВЕЦ,НС...