Аз спазих Конституцията, спя спокойно!

Като президент свърших добре работата си за ЦИК, отчете Плевнелиев
Обновена: 1 апр 2014 18:25 | 1 апр 2014 14:01, Красимир Ангелов
222
Аз спазих Конституцията, спя спокойно!
Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория по лазерна физика във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Снимка: БТА

"Като държавен глава аз свърших добре работата си - спазих и Конституцията, и закона", обяви президентът Росен Плевнелиев по повод намерението на БСП и ДПС да внесат жалба до Конституционния съд (КС) заради указа, с който бяха назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както Dnes.bg съобщи, двете управляващи партии смятат, че документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията. БСП и ДПС се ядосаха на президента заради указа, с който  назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

"Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон", категоричен бе държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че в ЦИК трябва да има баланс. "Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс“, посочи държавният глава.

Той допълни, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година.

"Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори "3 в 1" през 2014 г.?", попита Плевнелиев, който продължи:

"Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамарна ЦИК? Да или не? Тя двукамарна ли е или еднокамарна? Кога е била двукамарна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира".

Плевнелиев подчерта, че от политическите партии зависи дали споровете около ЦИК ще се отразят върху провеждането на европейските избори.

"Надявам се в парламента най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси, тъй като вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазването на Конституцията и закона", заключи президентът.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. "Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни", посочи Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
6
 
! Отговори
костов преди 10 години
Как може така да лъже президента, направо не е за вярване това .
115
2
 
6
 
! Отговори
nnnn преди 10 години
Чехълче, едно едноклетъчно,дето го учихме едно време по биология..
114
2
 
5
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Президентът Росен Плевнелиев заподозря във вторник Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна."Кой има интерес от това българските самолети постоянно да излитат извънредно, може би, за да не могат да бъдат повече технически годни."E кажете ми сега това нормално ли е ? Това сериозно ли е ? На това сигурно и в Африка ще ни се смеят
113
7
 
5
 
! Отговори
бсп преди 10 години
Червената смрад бълва огън и жупел.Защо?Защото презедента им го начука без презерватив.
112
1
 
7
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
Импийчмънт на този е вече крайно необходим, преди да ни натресе някоя голяма беля над главите и държавата! Протести трябват срещу съдебната система и изобщо правораздавателната система, които оставят такива като него и други политически индивиди на свобода да безчинстват и да се чувстват над всякакви закони! Това е!
111
0
 
3
 
! Отговори
баи Ганю преди 10 години
Този на кого говори?Като че ли на деца от първи и втори клас?Пак повтарям:От сега на татък когато се издигат мъже за кандидат президанти първо трябва да се съгласува въпроса с жените им.Да каже женицата аджеба мъжът и става ли за тази работа и чак тогава да се взема окончателно решение.Вижте го нашият гравнокомандващ на част от въоръжените сили на НАТО!
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През годините на прехода до сега не познавам президент с по-нисък рейтинг от този на Плевнелиев.Този никога няма да стане президент на всички българи -обединител на нацията.Този само ще разделя народа ни .По-добре да си ходи!!
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълен Шут!
108
2
 
13
 
! Отговори
222 преди 10 години
Спасил си само себе си и то до някъде най скоро време историята ще те забрави и ще бъдеш споменаван само като мишока на Иво и Бойко
107
1
 
12
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Това ми било президент...не знам коя конституция е чел и спазил,но и в този случай действа под режисура...
106
1
 
8
 
! Отговори
Анкета преди 10 години
Василев е:Xoмoceкcyaлиcт гербер - палец нагоре (+)Гeй реформатор - палец надолу (-)
105
1
 
15
 
! Отговори
Мани мани преди 10 години
Този е толкова смешен че няма на къде. Само го вижте на снимката - пълен льольо, но пък заел стойка на голям мъж - смяях
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този мишок е срам за нацията ни.Някакъв алчен ***-офшорник се прави на президент и ни излага с визията и глупостта си.Да отива да мие чиниите и да пере гащите на жена си.*** с ***.
103
0
 
8
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
иначе тоя Василев си измисля някакви имена агент от ЦРУ еди какъв си и сигурно си мисли,че това е върха на изобретателността.. ахахахах *** смешния гербер. Не може да си гербер и да нямаш изгода или да не си *** като ***. Пак ти казвам не си оригинален,а си смешен. Патриот, защитаваш президент който открито си лобира за неговите фирми и приятели.. та тоя *** е против това да се вземат 20% от стотиците милиони печалба на ЕРП-тата за сметка на обикновения човек.. ОБЯСНИ МИ ТОВА ВАСИЛЕВ
102
1
 
7
 
! Отговори
Не ми е президент преди 10 години
Сержант Плевнелиев, Бъдете великодушен! Нека Конституционният съд реши дали сте спазили и Конституцията, и закона.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do Vasilev: Ako toq Плевнелиев ne ti e rodnina ili pone ne ti lapa p.sk...ta vecher, spri da habish vuzduha i hodi se grumni nekude!!!!!!!!!!!!
100
1
 
10
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
Спинкай си спокойно сега, ***, щот' у кауша ще си на разположение на бай Ставри по всяко време!
99
0
 
7
 
! Отговори
az преди 10 години
не мишо, не спиш спокойно и това се вижда
98
2
 
8
 
! Отговори
asen.stoyanov.735 преди 10 години
Плевнелиев е толкова нагъл, че каквото и да направи, все ще си спи спокойно!
97
3
 
8
 
! Отговори
Президеншата преди 10 години
Росенчооо бегай да миеш чиниите, а не ми се занимавай с мъжки работи бееее шушумиго ниедна