Енергиен съюз на Европа - шанс за ниски цени на газ и парно у нас

Реформаторите настояват България да бъде сред инициаторите на Съюза
Обновена: 3 апр 2014 21:17 | 3 апр 2014 20:45, Веселина Йорданова
22
Енергиен съюз на Европа - шанс за ниски цени на газ и парно у нас
Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Меглена Кунева. Снимка: РБ

България трябва да бъде сред инициаторите за създаването на Енергиен съюз на Европа, смятат от Реформаторския блок.

Ако има такъв съюз, цената на енергията в България може да падне поне с 30 процента, каза Меглена Кунева, водач на листата на Блока за евроизборите. Темата през последните дни е повдигната от полския премиер Доналд Туск и според представителите на Реформаторския блок страните от Източна Европа трябва да бъдат сред основните инициатори за създаването му.

Вчера Кунева е изпратила писмо до Доналд Туск, с което изразява становището на Реформаторския блок, че ще бъдат сред инициаторите на Енергийния съюз на Европа. Наред с Шенген, еврозоната и банковия съюз, това е стратегически определящо за България, смята Кунева.

Когато се водят преговори от една малка държава като България с Русия, цените за природния газ са едни, но ако се водят преговори от целия ЕС, те ще бъдат съвсем различни, обясни бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той бе категоричен, че енергийните отношения с Кремъл са голям проблем за България, а влизането й като основател в Енергийния съюз е голям шанс.

Мартин Димитров каза, че според изчисленията им при функциониране на общ европейски енергиен съюз цените за българските потребители на природен газ могат да бъдат намалени с поне 30 на сто, а на парното - с 20%.

От Реформаторския блок посочиха, че ще търсят възможности ЕС да подкрепя през фондовете си изграждането на връзки, чрез които общата енергийна мрежа да стане факт колкото се може по-бързо.

Според Кунева до 75% може да бъде европейското финансиране за изграждането на тези вътрешни връзки.

Димитров допълни, че трябва да се засили изграждането на интерконекторите с Гърция и Румъния и те да са готови през 2014 г.

Турската реверсивна връзка и терминалът за втечнен газ в Егейско море трябва да са готови през 2015 година, защото на нас не ни трябва съветска индустриализация, а добри цени, договорени от общия съюз, добави Мартин Димитров.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви реформатори, на кокво и на кого?Всички са били в управлението, което ни разцепи от реформи, които ни доведоха до просешка тояга!Приказката със стари ...... нов бардак ще правят, си пасва идеално на снимката!
16
0
 
4
 
! Отговори
Сиганин преди 10 години
Проблема не е в цената на ток и парно а в смешно ниските доходи. Даже и *** в кралството получават повече!
15
4
 
10
 
! Отговори
Газ преди 10 години
Трима клоуни изритани от хранилката и пискат като прещипани. Вдигнете доходите *** скапани и няма да има нужда да сваляте цените, но ги вдигнете не с 5% а с 500.
14
0
 
1
 
! Отговори
mnenie преди 10 години
Nie iskame Bulgaria ve4no da se "upravlqva " ot BKP ,a BKP-to ot Moskva .
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евро-атлантици искам да задам един въпрос:Защо Гърция и политиците й в края на миналата година успяха САМИ да си предоговорят и намалят цената на газ с 15%?Това,което предлагате издава едно:ПЪЛНА НЕКАДЪРНОСТ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА ВЪВ ВЪТРЕШЕН И ВЪНШЕН ПЛАН!Отново ДРУГ/ ЕС/ слагаме на първите редици да ви върши работата,която трябва и за която сте избрани от народ да вършите!!Така е по-лесно,ДРУГ ДА СЕ БОРИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ЦЕНИ!Ние само ще папкаме и слушкаме!ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ СТЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН
12
3
 
7
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Тези другари биха по популизъм даже и Воко
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анониментрябва да се отделим от тая русия най-накрая, много ясно че ще е по-евтино ако добиват в българия отколкото да се пълнят гушите на мафията в кремъл, газ има навсякъде, мит е че само русия има, просто на руснаците за природа не им пука...
10
5
 
8
 
! Отговори
Тъпчо преди 10 години
"Мартин Димитров каза, че според изчисленията им при функциониране на общ европейски енергиен съюз цените за българските потребители на природен газ могат да бъдат намалени с поне 30 на сто, а на парното - с 20%."Добре звучи, само не разбрах на този "общ европейски енергиен съюз" откъде ще му идва енергията. "С поне 30 на сто"- ами, значи "с почти 50 на сто" :). За нас е ясно, ама те дали си вярват?
9
4
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Като гледам тази троица - все енергийни експерти! Всъщност, експерти по всичко. Боже, какво не правят хората, за да се докопат до власт! Сигурно е много хубаво. Със сигурност е доходно, ама и това да се къпеш в лъчите на прожекторите си е голяма емоция. Размечтах се, защо не стана и аз един политик. Не разбирам от нищо, бият ме на табла, на шах. Не ставам за нищо, значи ставам за политик. Но не се казвам Кунев. Вижте какво значи "cunnos" в латинския речник, оттам е думата кунилингус.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
REFERENDUM za uchastieto na BG v EU !!!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А цената на тока може да си расте без граници, защото е от семейните ВЕИ.
6
7
 
2
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
...и Доган ви каза ---че пътя на България ,минава през Босфора...АМА КОЙ ДА СЛУША...??!!
5
4
 
10
 
! Отговори
СУПЕР!!! преди 10 години
ЕВРОПА ПОЧНА ДА СЕ УСЕЩА...!!!"ТРОЯНСКИЯ КОН НА РУСИЯ" ....ОСТАВА БЕЗ ЗОБ!!!
4
3
 
7
 
! Отговори
maketo преди 10 години
баш па тия ли ке прават енергиен съюз да ги светна енергия се получава по хиляди начини но не и със съюзи политиканстване и прочие бракята украинци пръви го разбрая
3
1
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Едва ли "енергийна независимост" означава друг да води преговорите вместо теб. Най -много да те използва в преговорите си като "коз", но като стане въпрос за цената, която ще плащаш после, ще си "бита карта". Народа го е казал: "На вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата". Като искаме независимост, трябва да използваме всичко възможно на макс: Нови ВЕИ источници и технологии, нови връзки, нови доставчици, нови преговори, нови цени. И най.вече - "домашно" производство.
2
3
 
27
 
! Отговори
Кунева forever преди 10 години
Лакомията ще те погуби,жено нечестива!
1
7
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Енергийна независимост е винаги добра идея. Но преговорите от страна на ЕС с Русия не са независимост.