Бизнесът се отлепя от дъното, съзря Адемов

Разчитат на постъпления в бюджета от съживяването на икономиката
Обновена: 4 апр 2014 16:17 | 4 апр 2014 16:15,
22
Бизнесът се отлепя от дъното, съзря Адемов
Хасам Адемов Снимка: БТА

Бизнесът постепенно се отлепя от дъното, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Бургас, където пристигна за представяне на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

Първите симптоми за раздвижване на икономиката Адемов вижда в заетите 42 хиляди души в реалния сектор през януари, февруари и март. Министърът направи този коментар след журналистическо питане за това дали в бюджета ще има достатъчно средства за социални плащания.

Според Адемов всяка година трябва да има актуализация на тези плащания и да се търси баланс при увеличенията. Той самият отказа да обяви с колко точно ще поиска да се увеличат майчинските надбавки, но добави, че разчита на постъпления в бюджета от съживяването на икономиката.

На въпрос за идеята да се закрият детските ТЕЛК Адемов отговори, че предстои дебат по този казус. Истината обаче била, че липсват кадри в сектора. Проблемът ще се решава на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

По отношение на програмата за младежка заетост и приетия план за нея министърът каза, че тя е насочена към сегмента 15-24-годишни безработни. Проблемът не е само за България, а и за страните от целия ЕС. Като цяло в общността безработните от този сегмент са около 6 милиона души.

За разрешаването на проблема има програма до 2020-та година. Предвидени са и 6 милиарда евро за целия ЕС. За България средствата през първите две години ще са около 230 милиона евро.

От тях 55 милиона са европейско съфинансиране, а останалото е от Европейския социален фонд и национално съфинансиране. У нас безработните на възраст 15-24 години са около 35 хиляди души. Около 6000 от тях вече са ангажирани в програми за по-добро работно място, обучение или квалификация по приетия национален план.

Най-нисък е процентът на безработица в този сегмент на младежите, които са с висше образование. Около 44 процента от тази група са без работа, но имат средно образование. Останалите са с ниска квалификация или без образование, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 10 години
Верно Асане, бизнеса на партийните другари се отлепя от така нареченото дъно!
16
1
 
3
 
! Отговори
www преди 10 години
ТОВА Е ЕДИН МИТ...
15
1
 
2
 
! Отговори
Горски преди 10 години
Тоз делиормански пехливанин като каже добър ден - вижте дали е изгряло слънцето
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой??Тренчев ли?Ами този беше партньор на Митьо Джамов.И също на ....... "Бивш депутат и професор - за втори път с алкохол зад волана".
13
2
 
7
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Простите маргинали се радват на тефтерчета , а сиренето е 10 лв. , кашкавала 15 лв. , агнешкото 16 лв. хляба над 2 лв. и т. н. Затова след управлението на БКП-ДПС-ДС-Атака-КГБ ще ядете тефтерчета, а Станишев черен хайвер и скариди в Брюксел. Хайде Чао и да гласувате пак за нашите, че може да ви повишат пенсиите и заплатите с 5 лв.
12
1
 
8
 
! Отговори
Imambaildi преди 10 години
25% bezrabotica v BG - kakvo duma toya bg minister- fantast?a rabotestite po 10 chasa poluchavat 150 ? zaplati?kato si platyat naema ot 200? za apartamenta, toka, vodata, telefona, transporta do rabotnite mesta i karat na fotosinteza? toya minister skoro polzval li e bg autobus, bg vlak, bg trolei da ide na rabota?! videli li ste go na spirka neide iz Sofia?!
11
2
 
17
 
! Отговори
данчо преди 10 години
Нееее, г-н министре , потъваме още надолу и до къде ще стигнем , никой не знае!Това е най-вече заради пръстчето на Сидеров !Вие се правите че правите нещо , но само във вашите очи виждате някакъв възход, селата обезлюдават , хората бягат навън , *** се увеличават , няма бизнес , няма икономика !Това е жалката истина !
10
1
 
19
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Бизнеса направо лети всеки ден. От терминал 2 към Англия да бере ягоди, Испания за маслини и работници за Германия.За какво дъно говори тоя, за какво отлепяне и залепване.Момент, с краката надоло.
9
1
 
16
 
! Отговори
Тъй де преди 10 години
Преди избори:Гласувайте за нас. Ние ще направим живота ни по-хубав......Глас: А нашия?????Вашия.?.?.?.....---вашия друг път.
8
2
 
24
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Отлепи се.И ние можем да го видим с очите си.Народът не е сляп г-н Адемов! Може да е гладен и глупав(за да ви избере), но не е сляп!Наистина се отлепи от дъното и започна да потъва в тинята надолу...
7
1
 
18
 
! Отговори
N преди 10 години
Всеки път когато дойдете на власт за 2-3месеца и бизнес потръгва и икономика,поне така казвате а всъщност когато си тръгнете от властта държавата е на ръба на фалита и народа е по-беден и как става този номер че икономиката върви когато сте на власт а народа става по-беден май само тъпите комунисти знаят.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Amana kodumunuuuuuuu............ Nese pravi na lud , vsichki znaem che turcite na selo osven prqsno mlqko i praveno sirene drugo nemogat dasi pozvolqt !
5
3
 
22
 
! Отговори
46624 преди 10 години
Бизнесът на фирмите на Доган се отлепя от дъното...
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на мен ми се иска ама не е мръднал и с милиметър.
3
3
 
25
 
! Отговори
НЕКАДЪРНИЦИ ! преди 10 години
Тази тройна напаст така заби икономиката на страната в земята,та сме под дъното,камо ли да се отлепяме. СТИГА ЛЪГАХТЕ ГАДОВЕ ? НИКАКВИ ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ НЯМА ДА ВИ СПАСЯТ.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сметка на това вие *** стремоглаво вървите към дъното :-)
1
2
 
25
 
! Отговори
MiB преди 10 години
Е тая новина е много стара... Бизнеса вече поне 2000 пъти се отлепи от дъното докато тия са на власт... Аха да се отлепи и да тръгне нагоре и вземат да го спънат... И пак трябва да се отлепя... То бизнес докато са тия на власт неможе да се прави в България... Оставка