Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ

Проучване: Западът е виновен за Украйна, но и Русия не е съвсем права
171
Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ
Снимка: Impact Press Group

Четири формации ще имат евродепутати след изборите на 25 май, сочи проучване на "Медиана", направено между 31 март и 5 април сред 1002 души.

Според данните БСП ще получи 21,9 на сто от гласовете, а основният опонент на социалистите -  ГЕРБ, събира 19,6 на сто. Евродепутати ще имат още ДПС с 8,8 % от гласовете на вота и "България без цензура" със 7 на сто.

Според проучването НФСБ би събрал 4 процента от гласовете, Реформаторският блок - 3,8%, АБВ - 3,7 % и "Атака" – 2,5 %.

39 на сто от анкетираните са категорични, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент, а други 33 % отговарят, че е по-вероятно да отидат до урните. 14 на сто заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а други 14 % са категорични, че със сигурност няма да гласуват на евровота.

“Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях - не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване”, коментира резултатите социологът Кольо Колев.

Той представи данни, според които по отношение на сегашното правителство преобладават скептичните и критичните оценки. За 33 на сто от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" по-скоро им вдъхва доверие, а 49 на сто - по-скоро ги разочарова. Въпреки това обаче според оценката на анкетираните този кабинет е по-добър от предишния - 30 процента са на това мнение, а 25 на сто смятат, че правителството на Орешарски е по-лошо от това на Бойко Борисов, посочи Колев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова остава политика с най-висок рейтинг – 48%. След нея е еврокомисарят Кристалина Георгиева с 46 процента и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - 45 на сто.

По данните на „Медиана“ в първата десетка са още Сергей Станишев - 38 процента, Пламен Орешарски - 37 на сто, Росен Плевнелиев - 33 %, Ивайло Калфин - 33%, Бойко Борисов - 31% , Мая Манолова – 30 % и Лютви Местан - 29%.

Що се отнася до кризата в Украйна, българското общество се консолидира около идеята "Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права", коментира Кольо Колев. „Доколкото има "по-права" страна или "по-малко неправа", предпочитанията са на руска страна”, отбеляза той.

На въпрос "Одобрявате ли, или не действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна?", едва 6 на сто отговарят утвърдително. Всеки пети запитан – 20 %, отговаря с "донякъде", 41 на сто – категорично не ги одобряват. Всеки трети пък - 33 процента, не може да даде преценка за случващото се.

Попитани дали одобряват, или не действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17 процента отговарят с "да", 21 на сто - донякъде, 33 процента - че не ги одобряват, а 29 на сто не могат да преценят.

24 процента от нашите сънародници оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, но 35 на сто смятат, че тази позиция не е правилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne narod a Mursha...samo mursha ostana v BG.
45
4
 
13
 
! Отговори
кито преди 10 години
А НЯКОЙ ВЯРВЯ ЛИ ОЩЕ НА ТИЯ. бсп ВОДИ НА КУКОВА ЛЯТО. ОТ 15 МОЙ ПРИЯТЕЛИ И ЕДИН НЕ Е ЗА БОИЛНИКА станишев
44
3
 
18
 
! Отговори
ами сега преди 10 години
Къде ви е статията за Петното , който в прав текст признава , че за да го пуснат от затвора е трябвало да излъже и да натопи Борисов.Не виждам нищо по въпроса , защо ли ...Това си е направо за Цацаров
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мафията си има Държава...и си прави с нея каквото си иска...*))) Господа,а Вие гласувайте за мафиозите милиардери от бсп,дпс и поредния дс-проект на ла*ното бареков....
42
3
 
14
 
! Отговори
попа преди 10 години
Вижте, гласувайте за който искате, важното е да пуснете глас за да вдигате избирателната активност, и така да обезценявате купените ***, турски и корпоративни гласове. нали виждате - по "социални програми" тоя новия министър Данов ще строи домове в които да настанява *** "на символичен" (и несъбираем) наем. Та ако не искате натам да отиде държавата, просто гласувайте да не си стойте вкъщи да нехаете.
41
12
 
8
 
! Отговори
дан преди 10 години
До йорданПрав си, *** си е тъпо, ходи като зомби до урната и гласува за Тиквата. Ама нещо намаляват *** като теб, Боце вече е в паника.
40
11
 
4
 
! Отговори
Мюлер преди 10 години
Какви са тия резултати бе? Първата политическа сила сега ще вземе да вдигне кръвното и ще си поръча хеликоптер до Правителствена болница!
39
6
 
8
 
! Отговори
йордан преди 10 години
дивна ли си ,а може би станишка,аз и много прости като мен ще гласуват за ГЕРБ.Не на турско-комунстическия популизъм.
38
2
 
6
 
! Отговори
ти да видиш преди 10 години
Аз не мога да разбера,с кой акъл пак отивате да си пуснете бюлетината.Просто се изумявам.Гласувате за тях и после се гоните по булеварди и площади.Просто се изумявам.
37
11
 
10
 
! Отговори
Гълъба преди 10 години
Агенциите на Герб пък винаги дават преднина за Герб , спомнете си само Мира Радева!:))) Ама тя явно знаеше за Костинброд, защото ББ се надяваше оттам да лапне 10% гласове! А тя даде точно толкова преднина!
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-голя комунист от Бойко Методиев Борисов едва ли има !
35
4
 
18
 
! Отговори
d преди 10 години
Червен Кольо хвърлял боб и изакал едно голямо нищо. Да ви се невиди и продажните и безсрамни социолози
34
13
 
8
 
! Отговори
Дивна преди 10 години
Аз не знам колко трябва да си *** и безумен да гласуваш пак за ГЕРБ , при условие че за един мандат разориха Бълграия и унижиха гражданите й!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-нагло нещо от комунист няма на този свят..роят се ,сменят си имената,платформите,лозунгите и все били други,никога не са управлявли и довеждали България пред пълен банкрут,кумонна система и режим на ток и вода в мирно време, без природни бедствия..само дявола е на едно ниво с тях Комунистически *** и ***. Бащите им терористи-шумкари и масови убийци, избиха зверски десетки хиляди българи. Осеяха България с масови гробове и концентрационни лагери.
32
6
 
12
 
! Отговори
цончо преди 10 години
Дори на Баба ми е ясно, че ГЕРБ печели изборите.Алчен-червен Кольо пак беше активиран да твърди глупости, "вервайте му".Кольо и подобни нему, никога не ги е било срам да лъжат.Комунисти срам нямат, те имат само врагове.
31
4
 
7
 
! Отговори
фют преди 10 години
Пуснете Боци да направи още някое изказване и ще му се загубят още два процента. Тоя сам ще се унищожи, толкова е ***.
30
10
 
8
 
! Отговори
гошко преди 10 години
Сергей Станишев - 38%, Пламен Орешарски - 37%, Росен Плевнелиев - 33%, Бойко Борисов - 31%, !!! Плевела и Тиквата потъват стабилно, на хаирлия да е!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банда КОМУНОСОЦИАГЛИСТИ...КОЙТО Е ЛУД,ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ!
28
11
 
8
 
! Отговори
Бивш гербер преди 10 години
ГЕРБ ще бъдат разбити на тези избори , а на Парламентарните направо пребити от БСП ! Личи си ,че тоя път БСП са си взели бележка от забележката и работят за Народа!
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка друга партия -ДА , само не искам да гледам втора серия на филма - "Простотиите на Борисов и Дянков" !!!