Расмусен зове Русия за диалог по кризата с Украйна

"Не обсъждаме военни опции, но НАТО е фокусирано върху защитата на всички съюзници"
Обновена: 11 апр 2014 13:33 | 11 апр 2014 13:17, Веселина Йорданова
129
Расмусен зове Русия за диалог по кризата с Украйна
Снимка: Булфото

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да възстанови доверието нa международната общност, като изтегли войските си от границите на Украйна и започне диалог за решаване на кризата.

Правилният път напред е да намерим политическо и дипломатическо решение на кризата. Да намерим начин да вървим напред чрез диалог, това е правилният подход, беше категоричен Расмусен, който даде кратък брифинг за медиите заедно с президента Росен Плевнелиев. Пресконференцията бе предшествана от награждаването на генералния секретар на НАТО с орден "Стара планина" I степен и разговори между двамата.

Още по темата
По думите на Расмусен първата стъпка трябва да бъде Русия да изтегли своите войски и да допринесе за деескалация на ситуацията, а след това да се ангажира за пряк диалог с украинското правителство.

„Не обсъждаме военни опции, но НАТО е фокусирано върху осигуряването на ефективната защита и закрила на всички наши съюзници“, подчерта той.

Расмусен заяви, че историческото постижение – свободна и мирна Европа, е поставено под въпрос от руската агресия срещу Украйна.

Той беше категоричен, че очаква всички съюзници в Алианса да изиграят своята роля „в това да поддържаме НАТО като най-силен съюз в историята и изрази увереност, че може да продължи да разчита на подкрепата на президента Росен Плевнелиев за това.

„България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силно с България“, посочи той и допълни, че страната ни допринася за сигурността чак до Афганистан.

Според Расмусен членството ни в Алианса допринася за осъществяване на политиката на „отворени врати“ по успешен начин.

„България и другите нови демокрация са направили своя собствен свободен избор и са приложили тежки реформи, за да се присъединят към евроатлантическото семейство", изтъкна генералният секретар на НАТО.

Той посочи, че готвейки се за Срещата на върха, съюзниците трябва да поддържат НАТО силно, да работят все по-тясно помежду си и да не приемат „упадъка на нашите бюджети“ - намаляването на разходите за отбрана.

„Знам, че това не е лесно и не може да стане от днес за утре, има цена, но цената на несигурността е много по-висока. Не можем просто да възприемем сигурността си като даденост“, отсече той.

На въпрос трябва ли да сменим съветското оборудване в армията си, Расмусен отговори, че това решение се взема на национално равнище – дали ще бъдат придобити нови самолети и какви да бъдат те.

По думите му част от ефективната колективна защита е тези самолети да бъдат съвместими и да работят заедно в съюзническите страни. Въпросът за въоръжението е бил обсъден днес при срещата на Расмусен с премиера, президента и министъра на отбраната.

„Мисля, че събитията в Украйна изясняват повече отвсякога, че е от първостепенна важност да се инвестира в съвременни военни способности, но това е икономическо предизвикателство“, коментира той.

Расмусен съобщи, че в момента се обсъжда военното присъствие на НАТО и „как можем да засилим допълнително колективната отбрана“.

Той подчерта, че действията на Алианса служат на целта да бъдат защитени ефективно всички съюзници.

„Трябва да възприемем допълнителни стъпки и ще обсъждаме това в близките дни и седмици и тези съображения може да включат осъвременяване на нашите отбранителни планове и промяна на дислокации“, уточни той, попитан дали Алиансът ще засили присъствието си у нас.

Расмусен каза още, че след проведените разговори с българските официални лица няма никакво съмнение, че България е много силна в подкрепата, която дава на закрилата на основните ценности, върху които са основани европейските общества – свобода, демокрация, върховенство на закона.

Чух много силна подкрепа за този принцип и силната българска подкрепа за нашите стъпки към разширяване на нашата колективна отбрана, посочи генералният секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
pdm35561 преди 10 години
Народът в Украйна не приема бандата завладяла властта с преврат,САЩ и ЕС я признаватПутин скоро каза следното-Ние не признаваме ,,правителството в Киев, но продължаваме да го подпомагаме с газови доставки ,които то не плаща.А нашите колеги от САЩ и ЕС го признават но не са му дали нито долар до сега.В момента в Донецк,Луганск и Славянское,се вее знамето на свободата
95
0
 
1
 
! Отговори
До 112. преди 10 години
Даже Американците казаха веднаж в новините си : Руснаците са на тяхна територия !Така както и Руснаците казваха на Американците , че военните им кораби близо до Иран създават напрежение ? А за Либия , уж не участват пряко , атакуват ги от корабите си ?
94
0
 
8
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен;ами русия казва че новите поделения на тези войски са там,и кой може да им каже къде да си държат войските и нестава въпрос само за русия.ако някоя страна каже на сащ да си приберат войските и корабите в сащ дали ще ги послушат,и макар че войските на сащ се намират на чъжди територии
93
0
 
6
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
По думите на Расмусен първата стъпка трябва да бъде Русия да изтегли своите войски.не се уточнява къде да се изтеглят руските войски от русия.според мен щом неможе да си стоят в русия нека да се изтеглят в ес или най добре в сащ
92
0
 
6
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
НАТО е по-силно с България,то ние затова присъеденихме нато към българия,нато нямат защита от въображаемите врагове затова българия ще ги пази.та ние имаменай модерните оръжия като сателити които стрелят от космоса,летящи чинии,и най новото ни оръжие даваме дупето и само със щракване на пръстите унищожаваме която страна си поискаме
91
0
 
8
 
! Отговори
58620 преди 10 години
Русия да изтегли войските си от собствената си територия а ако може да бъдат заменени от натовски ще е най добре,пък ако и бъдат издържани с всичко необходимо от Русия ,ще е най добре и за НАТО и САЩ и ЕС.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха плевчо и той е там ,колко серизен и важен само изглежда
89
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Защо ни занимават с клоуни?!
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джими Картър: светът смята САЩ за главен инициатор на войни
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли още наивници, които да не са разрали, че Майдана в Киев беше организиран от САЩ, които свалиха законноизбраното правителство и сложиха на негово място мариоенетно такова, пък след това обвиниха Путин, че той нахлувал в чужда държава да защити сънародниците си. Да не забравяме, че в Източна Украйна, близо 85% от населението са руснаци. Но не като тукашните, купили къщи по Черноморието ни, а такива които поне от 10 века живеят там. Четете за Киевска Рус и ще ви стане ясно.
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-важните неща за един мъж са да има чест и достойнство.Погледнете меката китка горе на снимката в дясно. Стойката и визията са на лека жена намерила богат тъпкач.
85
0
 
12
 
! Отговори
тя преди 10 години
Най- благодатни туристи на нашето море са руснаците и ако бойкотират сезона туризма в България ще загуби МНОГООО...хак ни е като говорим без да мислим...
84
9
 
0
 
! Отговори
Кириак Стефчов преди 10 години
Турския аскер ще ни брани.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Москва препоръча на руснаците да не пътуват в България.
82
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ивоЕвропейците не могат да спрат руските туристи, но ако мислиш, че само заради тебе трябва да простят на Путин, в грешка си.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
долу ционистите
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aaaa Aaaa Размусен не изглежда много намусен на тази снимка бих казал че изглежда ПООАКЪН
79
2
 
9
 
! Отговори
иво преди 10 години
Надявам се нашите политици да внимават .В нашия град над 50 % от туристите са руснаци освен това са най добрите туристи.Ако европейците ги спрат незнам как ще ни компенсират.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя 2 седмици не се спира да лае глупости... сега диалог иска? Псетата могат само да лаят, не и да водят диалог...