Да не преувеличаваме резолюцията за "Южен поток", зове Вигенин

"Тя е израз на желанието да се постигне стабилизация на Украйна"
Обновена: 24 апр 2014 15:50 | 22 апр 2014 14:10, Камелия Цветанова
151
Да не преувеличаваме резолюцията за "Южен поток", зове Вигенин
Кристиан Вигенин и над 30 представители на дипломатически мисии в България засадиха 40 дръвчета. Снимка: БТА

Не бива да се преувеличава значението на резолюцията на Европейския парламент за "Южен поток", смята  министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Още по темата
Тя в голяма степен е един емоционален израз на желанието на членовете на ЕП да се постигне по-бързо стабилизация на Украйна - и политическа, и икономическа, и финансова, коментира той, цитиран от БТА.

Преди дни Европейският парламент прие резолюция, с която се обяви против изграждането на газопровода "Южен поток". В нея евродепутатите настояха да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС, да се въведат санкции срещу руски енергийни доставчици, както и да се преразгледат всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна.

Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, не "Южен поток" е проблемът в отношенията между ЕС и Русия, посочи днес Вигенин. В България, за разлика от много други въпроси, като че ли специално по "Южен поток" има единодействие и единомислие и на институциите, и на партиите, отбеляза той. По думите му това е важен национален проект - важен е за сигурността на страната, важен е за сигурността на гражданите.

Виждаме, че Украйна, независимо от конкретните събития, в последните години показа висока степен на нестабилност от всякакъв характер, вече веднъж се случи да стоим на студено през 2009 г. , напомни Кристиан Вигенин. Той посочи, че когато говорим за енергийна сигурност, един от компонентите е сигурност на доставките и "Южен поток" може да гарантира такава сигурност. Вторият важен компонент е диверсификация на източниците. Това също е нещо, по което вече се работи, допълни Вигенин.

Ще ни бъдат необходими няколко години, за да постигнем целите си, коментира той и отбеляза, че за да се случи това, е нужен много сериозен ангажимент и на ЕС като цяло.

Днес Кристиан Вигенин и над 30 представители на дипломатически мисии в България засадиха 40 дръвчета - клен, липа, бреза, явор и магнолия, по повод Деня на Земята в парк "Мир и Дружба" в район "Студентски".

Днес е Денят на Земята, а дипломатите в София представляват на практика цялата Земя, така обясни министър Вигенин едно от посланията на инициативата. Хубаво е и Министерството на външните работи, и дипломатите да дадат добър пример на гражданите за това, че трябва да пазим природата и да допринасяме за нейното развитие, посочи Вигенин.

Трябва да пазим природата, защото иначе никакви дипломатически усилия не могат да ни спасят от унищожаването й, от климатичните промени, от това, че средата, в която живеем, става все по-непригодна за живот, подчерта министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
5
 
! Отговори
Онуфри до 17 преди 10 години
Единствения "Южен поток" който ще видиш в реалност е нощното ти напикаване когато заспиш с пикало насочено на Юг.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не започнем да строим нещо което реално ще носи доход винаги ще си бъдем бедни. Пари трябва да влизат в държавата, пари. Това е целта на Южен поток, нека и тук да минава нещо важно да може малко да ни уважават от Европа, да придобием самочувствие а не да сме последната дупка на кавала която винаги е съгласна с всичко което и наредят. Ние все пак сме пълноправен член на ЕС и е време да започнем да се държим като такива. Поздравления за министъра.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Това важи и за европейските социалисти и демократи, с малки изключения, които заявиха, че ще гласуват против, но в крайна сметка се оттеглиха.А истинската санкция, ако ви стиска, е спиране на Северен поток.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименне бизнес а източване на България!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Препоръката на ЕС за спиране на Южен поток е препоръка за санкция срещу Русия, а не за съобразяване с европейското законодателство. В противен случай ЕС щяха да преговарят с Газпром от името на страните-членки. И ГЕРБ се разчетворява: гласува за санкции, но на думи е против, гласува против Южен поток, но на думи е за.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа отдавна е казала СТОП на България и е крайно време да и покажем един среден пръст. А за всички тиквеници *** и подмазвачи на чернилката от белия дом е добре да знаят че Южен поток ще донесе и приходи в хазната и работа за хората. Нещо което селския бек от Банкя отдавна е забравил, отдавна е забравил че хората трябва да се хранят. Тикви стойте си на село, нали така ви нареди наркотрафиканта и убиеца.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам Южен Поток в България !!!гарантирани доставки на газ. конкурентни предимства за Българските предприятия. Работа за населението по цялата му верига.
12
2
 
5
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Абе с две думи,"..нека си приемат резолюции в европарламента ние докато можем ще бъркаме в кацата с меда, за това се борихме да дойдем на власт.." нали така другари комунисти, аааа ***-ха вие така стесе натопорчили да крадете, а те ви викат -остави тая далавера от къде на къде... я си давайте както знаете на едро и с големи суми,че я дойдете пак на власт я-не, да вярно послахте си с новосъздадени партии, да има на какво да стъпите ако влезете в парламента,но ще трябва пак да делите не само с ДПС
11
2
 
7
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Както вече на няколко пъти казаха Ердоган и Давутоглу, ако ЕС не ще Южен поток, то Турция ще го вземе на драго сърце. Резултатът ще е както винаги много на нула срещу България - няма тръба, няма газ, няма транзитни такси, няма работни места и т.н., но в Брюксел ще са доволни и с доволно добре излизани ***.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Андрей Ковачев от ЕНП, която беше водещата политическа група при оформянето на документа, обърна внимание, че ГЕРБ е за Южен поток, стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство, предаде БНР.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво преувеличение бе???Европа казаха- СТОП! На Южен поток!Тая съвеЦка *** продължава да се прави на ощипан. Включая Сергей, Орешарски и останалите путинофили=продажници от БСП и ДПС.Баси- тези комунисти, верно само куршум в главата ги оправя.
8
5
 
6
 
! Отговори
Онуфри преди 10 години
Червенотиквениците ридаят защото "облажването" покрай Южен поток се отлага за куково лято, а пари за избори трябват спешнооооо ...
7
6
 
6
 
! Отговори
пена преди 10 години
Какво преувеличаване бе пуйко? Хората в прав текст ти казаха, че искат да се спре. Направете го на инат и след това ще продавате газта на *** във факултета. Европеец повече няма да се надене на руския.....
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи Северен поток обаче Южен не може. Като не може тогава ЕС да започне да ни плаща компенсации или да ни даде алтернатива. Ние все още сме държава и си имаме интереси и в наш интерес е да имаме Южен поток за да може най после в тази страна да има малко свежи пари и работа за хората. Ако ЕС не може да ни осигури алтернатива тогава да ни спести безсилието си. Браво и на Драгомир Стойнев който се престраши да се изрепчи на съюза и да защити България, нещо което предните *** не правеха.
5
5
 
3
 
! Отговори
квартал Смирненски преди 10 години
С Другарите от Партийната организация в Пловдив на тези избори ще гласуваме за Сидеров именно заради лицето Вигенин който ни предаде на прозападните фашисти.И преди 9 септември сме имали врагове с партиен билет като това момченце но после да не се забравя разплатата идва към предателите!
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите са готови да ликвидират държавата и да я продадат на Москва, да не забравяме че през 60-те години искаха да ликвидират България и да я присъединят към СССР, а през 50 те забраниха на хората в Пиринско да се наричат българи. Единствената партия в света която е правила атентат в църква . Комуниста никога не е мислил за хората и държавата, така е и с южен поток- служат вярно на господарите си от Москва.
3
3
 
2
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Тече, всичко тече - времето няма бряг и ни влече - няма как.
2
0
 
3
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Тече, всичко тече - времето няма бряг и ни влече - няма как.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви коментари - за тоя Вигенин има пълно единодушие и сред русофили и сред русофоби, че е ***.