Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: По този въпрос в България цари единомислие
Обновена: 22 апр 2014 21:55 | 22 апр 2014 21:45, Веселина Йорданова
152
Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин.

По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

Още по темата
Независимо от нашето желание да помогнем Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран, подчертал той.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. "Трябва да видим как сегашната ситуация в Украйна ще се отрази на политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Разбира се, ние се надяваме, че до допълнително влошаване на отношенията и въвеждане на допълнителни санкции, в това число икономически, няма да се стигне, защото те ще доведат до ответни санкции и тогава бихме могли да влезем в спирала, която ще пречи на всички ни", заявил министърът.

Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители". "Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт", подчертал Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи, подчертал Вигенин.

По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи. Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България.

"За тях ние също въвеждаме визови облекчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България", продължил министърът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Разбира се,че "Южен поток" е от изключителна важност за България.Българският народ е неразривно свързан с Русия и българите се отнасяме с уважение към руснаците, независимо,че Плевнелиев се опитва да ни искара русофоби.Той ще си плати за това.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България за българските интереси!Няма ЕС ,няма Уса ,няма Русия!
9
7
 
6
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
2..Той си иска ВЕЧНО да сме си зависми от СССР..!!Защото когато сме били и ТОЙ е бил НЕЩО !! :)Той, верният съветски агент !! :)При консумация на ГАЗ- 2,5- 3 милиарда куб,метра годишно , САМО два конектора и заедно с нашият добив - и сме ВЕЧЕ независими ..НИЕ не консумираме - 10 - 20 -30 милиарда кубика !!! А САМО 2,5-3 млд...За какво ни е Южния поток ???Конекторът със Сърбия - вече е готов- май месец ... Остава гръцкия , румънския и турския ..ТОГАВА ще сме с диференцирани доставки ..ОТКЪДЕТО искаме и където е най- евтини - ОТТАМ ще получаваме и търгуваме !!!И разбира се - това с
8
8
 
6
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
По думите му това е важен национален проект - важен е за сигурността на страната, важен е за сигурността на гражданите....:)))))))................Когато един руски агент те убеждава в нещо , той ВИНАГИ борави , будалка с ОБЩИ фрази..:)"Сигурност на страната " и сие ..) !!???Руският агент не борави с ЦИФРИ !! Борави с верността към СССР !!!Сигурността на България - винаги трябва да е ОБВЪРЗАНА със ссср или русия !!! Това ни внушават вече 60-70 години :)Трябва да сме със Сталин или Брежнев, сега - с Путин или изобщо , САМО със ссср , завинаги !! :)Това е мисълта на крепостния ,
7
10
 
8
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
За руския агент е БЕЗ значение , че България НЯМА да получи нито ЛЕВ - за 20-25 години от Южния поток ..За него е ВАЖНО , че самият путин ТАКА иска и нарежда :))И руският агент - изпънява , даже ни "убеждава' в "правотата"" на руския цар :) !!??
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е..л съм го ЕС като си спре северния поток и Германската икономика спре да работи с Газ от Русия тогава да ни казват!България за българските икономически интереси!
5
9
 
9
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
Руският агент , нефелник , си представя "путинизма", като идеалното общество за ВСЯКА държава :)Няма избори- свободни ,няма МИСЪЛ във всеки от нас , няма разграничение от волята и мислите на джуджетата..Каквото ТЕ кажат - това да е ..) И толкова ..Другите , крепостните са ДЛЪЖНИ да изпълняват ..)И това в 21- вия век и в ЕВРОПА !!???, Фунадмент , основа на "философията " им ...)BIG AL
4
13
 
7
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
Само един роб , по рождение и нагълтал се с руска пропаганда , МОЖЕ да иска връщане на руското гоподство в България !!Само един антибългарин и съветски агент , може да иска връщането на България в орбитата на Империята на ЗЛОТО ..)Те са толковеа недоразвити, че си представят СЕБЕ СИ - в ролята на Путин и как ТЕ , по путински , ще управляват България ..)Шизофренно поведение :))Всеки путинофил е просто за ..психиатрията ..)
3
15
 
7
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
Руското стадо в България се обажда, пак :)Само на едно стадо , може да е присъщо да има афинитет, да обича или поддържа две джуждета в расия ..То, стадото си мисли , че ако пак станем колония на русия,ТЕ ще бъдат начело , парт.секретари, "генерални ,*** директори, пълномощните на маскава ..ТЕ- вечно пак ще управлявата , бидейки потомствено *** и невежи слуги на русия ::)Цялата им "философия " на тОВА се крепи :)
2
18
 
16
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
Европа казва СПРЕТЕ. Русия казва ПРОДЪЛЖЕТЕ (и вземете заем за проекта)Кого слуша правителството?ОСТАВКА КОРУМПИРАНА ШАЙКА ЧЕРВЕНИ КАДРИ НА КПСС!
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aide i teia se osraha, "vazen proekt " samo deto niama pari za BG