България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!

Висш дипломат на САЩ: Няма да разполагаме войски в България
Обновена: 29 апр 2014 14:06 | 29 апр 2014 09:58, Елка Василева
204
България да е по-малко зависима от руския петрол и газ!
Снимка: архив, Reuters

Изключително важно e да се намери начин да се укрепи българската икономика така, че да е по-малко зависима от руския петрол и газ, заяви пред bTV заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Според него трябва да се търсят други ресурси и видове енергия, извън доставките на гориво от Русия, да се изградят връзки със съседните страни. По думите му това ще направи България по-независима.

Хойт Брайън Ий е в екипа на заместник-държавния секретар Виктория Нюланд, която беше в България само преди три седмици. Това е вторият високопоставен американски дипломат, който пристига у нас за няколкочасово работно посещение във връзка със събитията в Украйна.

Запитан дали САЩ могат да предложат компенсации, ако икономическите санкции, налагани от Запада срещу Русия, са твърде тежки за България, Хойт Брайън Ий каза, че САЩ очакват „България да прави, каквото е нужно, да подпомага действията на Алианса в Украйна и региона по отношение на икономическите санкции, които не непременно ще бъдат болезнени за икономики като българската“.

„Ние ще споделяме непропорционалното бреме, но окуражаваме България да проведе тези разговори и с европейските държави, има прецедент за такава солидарност“, посочи американският дипломат.

Той обаче подчерта, че ще има по-тежки последствия, които държавите от НАТО ще трябва да платят, ако не се изправят заедно срещу действията на Русия.

Хойт Брайън Ий заяви, че санкциите срещу Русия трябва да са интелигентни - „санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави, но да не засягат нас, които защитаваме Украйна и нейната цялост и суверенитет“.

Американският дипломат обаче каза, че е неизбежно да се плати някаква цена. „Съединените щати и държавите от ЕС трябва да платят някаква цена за тези санкции - няма начин. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергията и търговията да не са повече от нужното“.

Според Хойт Брайън Ий Русия вече плаща цена в резултат на замразяването на сметките на руски фирми и физически лица - например рублата бележи спад, капиталовите пазари също. Инвестиционният интерес спада или се замразява. Дипломатът обаче е съгласен, че налаганите санкции не постигат желания ефект - Русия да пристъпи към действията, които е длъжна да направи, и затова се предприемат допълнителни мерки.

Хойт Брайън Ий подчерта, че има риск проблемите да се задълбочат, риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. „Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи“, каза той.

САЩ нямат планове да разполагаме войски в България. „Това, което правим, е да провеждаме консултации с властите в България и региона, с Полша и балтийските държави. Винаги сме готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и българският народ да е сигурен, ако е необходимо, че е защитен срещу външна заплаха“, каза американският дипломат.

Нашата цел е да намерим дипломатическо решение на тази криза, която Русия предизвика, подчерта още той. Трябва да се изпълнява ангажиментът от Женева и да окуражи въоръжените групи да свалят оръжие и да прекъснат насилието и агресивните действия. Досега Русия не го е направила. Ние вярваме силно, че в крайна сметка решението ще дойде по дипломатически път и няма да има военно решение, посочи Хойт Брайън Ий.

Американският дипломат изтъкна и значението на борбата, която трябва да се води в България с корупцията.

„Това не се асоциира директно с икономиката, но се свързва с икономическата стабилност и ръст. Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това позволява на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се сручва на други места“, каза Хойт Брайън Ий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
4
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1Затова с родителите ми ходихме на Боровец и Семково pрез зимата i proletta. Абе вземи се в ръце, моля те.
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Карнеги не се е изказал добре за българите.Пред вид откъде е тръгнал и какво го е накарало да си дарява всичко, чий... го търси тук?!Кой е Карнеги пред подвизите на Левски, Ботев, Бенковски, Петлешков и хиляди незнайни? Той е "бизнесмен", виждали сме ги такива в "прехода".Мен не ме интересува това, какво са казали американците!Мен ме интересуват българите!Какво са изстрадали.Интересува ме свободата им и самостоятелното им мислене.Това поколение не заслужава Левски и Ботев!
121
1
 
5
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей1"Извинявай но говориш глупости при това пълни" не ми се извинявай а ми кажи каква е тая чудна индустрия в Англия, пак можеш и на англичаните да им кажеш, da se zaradvat malko horata.
120
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Одисей 1ама ти верно си от промитите мозъци,не ти говорш за комунизма а за сега модерното време така да кажем,тогава хората по света искаха по малко и го получаваха сега искат повече и пак го получават,има сега възможност за пътуване ащо да не се пътува и това не е заради демокрацията да ти кажа.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
126И какво от това? Като е узнал?Чакал е 200 години, защото преди 500 е нямало щати, някой да извади горещия картоф от огъня и да му даде даром Босфора и Дарданелите?Добре, че беше Русия!Винаги в политиката има изгода, когато е взаимно, ние сме облагодетелствани.Защо не дойдоха да ни освободят префърцунените французи, англичани, италианци, а гледаха сеир 500 години?АААААААА?
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей1аз ако имам пари за модерна и профи техника ще си взема немска за кухненска и японска или френска за черна техника аман от промити мозъци,не оспорвам американските технологии ама дори и за профи техника домашна са пълни ***.
117
0
 
5
 
! Отговори
ивко преди 9 години
До Одисей 1Ходихме на други дестинации, да не ги изреждам тук.Всяко нещо с времето. 20 000 се чудят къде да идат, но има 6 000 000 които се молят да преживеят и нахранят по време тези празници със страх в душата за безнадеждното утре.
116
0
 
3
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей1Каква техника ползваш произведена в Англия? Кола, компютър, телевизор, телефон? Моля те обясни ми...
115
0
 
6
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1казах ти да спреш да ръсиш глупости - "ТОГАВА НИКОЙ НЕ СИ Е И ПОМИСЛЯЛ ДА ХОДИ НА МОРЕ"Ходенето на море беше една от най-важните соц. придобивки за широките маси. Евтин транспорт, храна и хотели.
114
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Одисей 1пич това се нарича модерна пазарна икономика,нарича се бизнес и ново време просто,преди години никой не е чувал за курорти или пътувания,да не мислиш,че и американците са ходили на Малдивите просто е ншмало такъв развид бизнес ж туризма ншмало е НЕТ и инфо ама това важи за всички по света.Погледни с колко процента са се покачили международните полети цифрата е в стици проценти нагоре и това не е от падането на комунизма .....а
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Холандия правителството се съгласи с гражданите да не добива газ, защото земетресенията зачестяват и сградите се оказват нагърчени и не на мястото, където и както са построени.Вие, които плюете по руския газ, защото така са ви казали и сте толкова прости, че някой трябва да ви каже как да си отчоплите една семка, се опитвате да унижавате хора със знания, практика, с образование, хора специалисти!Слугувате на господар, който е враг на българите!Вие сте неграмотни. Не ни подценявайте!
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той обаче подчерта, че ще има по-тежки последствия, които държавите от НАТО ще трябва да платят, ако не се изправят заедно срещу действията на Русия. тоя третополовия ***ѝ ни мисли за овце ,ама нашите продажници наистина са овце и ще ни вкарат в беля
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали затова е правителството да строим АЕЦ Белене и Южен поток за по-малка зависимост.
110
0
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
АМЕРИКАНСКИЯТ *** В ПРАВ ТЕКСТ НИ КАЗВА ЧЕ ЩЕ ЯДЕМ ДЪРВОТО НА С.А.Щ. ТЪИ КАТО ИГРАЕМ ПО ТЯХНАТА ***. АМЕРИКА НЕ Е НАСТАНЯВАЛА В БЪЛГАРИЯ ВОИСКИ САМО ВОЕННИ САМОЛЕТИ КАЦАТ В САРАФОВО ДА ПОЗДРАВЯТ ТАМОШНОТО НАСЕЛЕНИЕ.МАХАИТЕ СЕ ОТ СТРАНАТА НИ ДОЛНИ ***,ЩЕ НИ ВКАРАТЕ ВЪВ ВОИНА С РУСИЯ.
109
0
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
До Одисей 1Дори и да си прав ти би ли си купил автомобил или тв от там примерно,аз не заради доказаното лошо качество американците и англичаните ги бива само в едно да експлоатират и да правят войни.
108
0
 
3
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Одисей 1Спри да говориш глупости, моля те. " Острова се превърна в най-евтината индустриална държава в Западна Европа" Каква точно индустрия имат, обясни ми?"САЩ конкурира успешно много развиващи се страни" Китай ли конкурират?
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-близко до Русия , имаме единствено и изгодното положение- руски газ.Ако трябва да се подчиняваме на нечии американски капризи, това е потвърждение за двойните стандарти.Никога не мога да бъда убеден в добронамереността на САЩ.Не разказвам историята, защото болшинството от пишещите тук, се отнасят към нея като към ***, защото им е такъв манталитетът и така им е платено.Безумен е всеки друг вариант. И нелеп.Да бъдеш на границата с производителя и да искаш друго.Това е КОРУПЦИЯ!
106
0
 
12
 
! Отговори
ивко преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯГотин, когато бяхме зависими от руснаците не мизерствахме така.Мизерията почна, когато ни освободиха американците. Новото робство не е по-добро от старото.
105
0
 
12
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
Какви мили думи само, направо да заплачеш от умиление. След като прекрасно разбраха последствията от добива на шистов газ, янките не спират да обясняват по цял свят, колко е хубаво техните фирми да дупчат чуждата територия. Не, благодарим. Колкото полза видяхме от руснаците, толкова ще видим и от американците. Вместо да дрънкат празни приказки, поне можеха да махнат визите . Дори и само това показва, колко са лицемерни в отношенията си с нас.
104
0
 
2
 
! Отговори
boqn преди 9 години
a ecrosaiuza trqbva da e po malko zavisim ot 6tatite a 6tatite ot 4ufutite kapi6 Хойт Брайън Ий.