Бюджетът за отбрана не е достатъчен!

Президентът удостои офицери с висши военни звания
Обновена: 5 май 2014 16:24 | 5 май 2014 14:28, Веселина Йорданова
248
Бюджетът за отбрана не е достатъчен!
Президентът и бъдещият началник на отбраната. Снимка: БТА

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев посочи модернизацията и хората като двата ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности.

За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на Министерството на отбраната, такъв, какъвто е, не е достатъчен за мисията, която имаме за модернизация на Българската армия, каза Росен Плевнелиев.

През последните няколко години значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана, като процент от БВП, прогресивно намалява. Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация не бива да спира, той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност, посочи държавният глава.

Президентът удостои днес с висше офицерско звание офицери от Българската армия на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
 
Контраадмирал Румен Николов ще заеме длъжността началник на отбраната, считано от 30 юни 2014 г., с висше офицерско звание „вицеадмирал“. От същата дата командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще заемат длъжността заместник-началник на отбраната.
 
Бригаден генерал Андрей Боцев е удостоен със звание „генерал-майор“ и ще заеме длъжността командир на Сухопътни войски. Негов заместник ще бъде досегашният командир на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров. Полк. Пламен Атанасов е назначен за началник на Щаба на Сухопътни войски и с висше офицерско звание „бригаден генерал“. За командир на 2-ра механизирана бригада е назначен полк. Димитър Илиев, който беше удостоен със звание „бригаден генерал“.
 
Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев получи звание „генерал-майор“ и е назначен за командир на Военновъздушните сили. Полк. Анатолий Кръстев заема длъжността заместник-командир на ВВС със звание „бригаден генерал“.
 
От 30 юни т.г. заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Денев е назначен за командир на ВМС със звание „контраадмирал“. Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов заема длъжността заместник-командир на ВМС. За началник на Военната академия е назначен досегашният командир на Военноморската база комодор Митко Петев, който получи звание „контраадмирал“.
 
Контраадмирал Георги Мотев ще бъде временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност командващ Съвместното командване на силите (СКС), считано от 17 септември 2014 г., до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок не по-дълъг от една година. От 30 юни т.г. бригаден генерал Стефан Петров заема длъжността началник на Щаба на СКС.
 
Полковник Михаил Попов е назначен за командир на 68-а бригада „Специални сили“ със звание „бригаден генерал“.
 
Полковник Иван Лалов е назначен за командир на 3-та авиационна база с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
 
Капитан I ранг Мален Чубенков е назначен за командир на Военноморската база със звание „комодор“.
 
С висше офицерско звание „бригаден генерал“ са удостоени полковник Борислав Сертов и полковник Георги Миленов, а комодор Георги Фиданов получи звание „контраадмирал“. Със звание „генерал-майор“ са удостоени бригаден генерал Марин Начев и бригаден генерал Драгомир Димитров. Вторият български космонавт Александър Александров беше удостоен от държавния глава със звание генерал-майор от резерва.
 
Длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната заема капитан I ранг Кирил Михайлов, който получи звание „комодор“. Полковник Валентин Кръстев е удостоен със звание „бригаден генерал“ и ще заеме длъжността директор на дирекция „Логистика“. Считано от 29 юли т.г., за директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МО е назначен полк. Емил Шошев, който получи звание „бригаден генерал“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
1
 
! Отговори
КРАДЦИТЕ БУДА И ПЛЕВ преди 10 години
АМИ НЯМА ПАРИ ЗА АРМИЯТА.НЯМА И ДА ИМА СЛЕД КАТО ПРОКЛЕТИЯ БОС НА ГЕРБ И ЧУЧЕЛОТО ПЛЕВНЕЛИЕВ ГИ ОКРАДОХА.ИЗЛЕЗЕ ИНФОРМАЦИЯ КАК 500 000 000/ПЕТСТОТИН МИЛИОНА/ЛЕВА СА ПОТЪНАЛИ ЧРЕЗ ТУРСКИ ФИРМИ В ДЖОБОВЕТЕ НА БУДА И ЕРДОГАН ОТ СТРОИТЕЛСТВО НА ПРОСЛОВУТИТЕ МАГИСТРАЛИ.И ОЩЕ КОЛКО ПЪТИ ПО ТОЛКОВА ОТ ПРИЯТЕЛСКИ НА БУДА БОРИСОВ ФИРМИ ЗАХРАНЕНИ С ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЛЕВА.ЗАТОВА И ОТБРАНАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО И СОЦИАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ЩЕ СА НА ТОЯ ХАЛ.ПАРИТЕ СА ОТКРАДНАТИ
186
0
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
За пари не се притеснявай, господин президент. Ще изтърсим тези дето аз съм събрал в гъдулката и към тях вие ще прибавите още малко от тези дето ще увеличавате пенсиите на старците и инвалидите и...ето те ще са достатъчни за нашата армия,която имаме сега.
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
s kvo sa zaslyjili zvaniata si ,s moliva i gymichkata komisionite dalavergite maznishkite prikazchici stoeneto na toplichko tarkane na stolovete i vodeneto na bitki s pokazalkata hahaha paraziti ne zaslyjavate i efreitori da ste....smestnici ste na zaplati po 4 5 hiliadi leva tartei.
184
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаме генерали за цялата китайска армия. На тия генерали къде са им армиите?
183
0
 
6
 
! Отговори
Ейй шшшшуууутттттт преди 10 години
Затова няма да гласувам и за БСП. Споразумяха се с боко и си трайкат.А това ***, този шут ни срами по света.Много поздрави до всичките им роднини. на майките им най-много.
182
0
 
8
 
! Отговори
Путьооооооооооооооо преди 10 години
И ти търпиш народе?Натрапиха ти най-ГОЛЯМАТА П-тка за президент, а ти робска душицо си траеш.Докога????????????????????????????????????????????????
181
0
 
2
 
! Отговори
Iskender преди 10 години
Donecka Narodna Republika.....Izvlejda smesno nali?SHAHTER DONECKA REPUBLIKA izglejda normalno....
180
1
 
12
 
! Отговори
Анонимка преди 10 години
Сега ще ни модернезира и армията Плевнелиев като купим 2-3 от ония курита F16 за по 350 милиона долара и сме готови, цъфнали и вързали.
179
2
 
12
 
! Отговори
BG преди 10 години
Тоя генерал чийто зам.министър е с фамилията Али, ли ще защитава България ?! :)))) Ха-Ха - голям виц :))))Ха да се хванем на бас, че ако стане война с Турция или с Русия нашите военни доброволно ще се предадат и ще се обърнат срещу нацията ! Щом заплатата им върви, лошо за фуражките няма !Тоя генерал що не иде в Карлово или Казанлък да си види пикаещите военни - как един няма от малко-малко като хората. 1/2 ***, дебели, разплути, *** до безобразие, ама самочувствие ....
178
1
 
1
 
! Отговори
--- преди 10 години
ne komentiram
177
1
 
8
 
! Отговори
Х преди 10 години
Войници може да нямаме ,но ще имаме армия от генерали.
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Koму са нужни толкова генерали господа управляващи а...........
175
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде да си го кажем направо: Никой не приема нашата армия на сериозно дори и нашите военни въпреки че последните ще отрекат. Парите наляти в армията са за съжаление пари на вятъра. Това е истината дами и господа. Нас никой не ни бръсне за слива. За света ние сме само територия
174
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
ami rosentscho da dade ot 90 miliona na armijata pone 3 miliona nali e Patriot tosi ligav presidet tschoveka na gerb na boiko i zezko milizionerko a moje i imoto v halkidiki da dava sa potschivka na invalidite ot bg.da hodat v garzia ne vi li e sram be gerberi rosene dai milionite ili si gi skril pri marin raikov v rim a moje bi pri ivo prokopiev ili v bojana v nakoi tschsno utschilische a
173
3
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Офшорналиев,- България граничи с Русия (през морето). Заплашени сме от нахлуване... За да се защитим поискай веднага:1. Парламента да възстанови наборната армия с 18 месеца служба.2. Вместо да репоръчва, Обама да ни подари:- 600 танка "Абрамс" - М;- 1200 БМП М-113;- 150 БРМ "Бредли";- 120 самолета Ф-18 А/Б - М- 12 малки ракетни кораба;- 24 бързоходни ракетни катера;- 6 малки подводници;- 300 ПТРК - "Бантам"- 4 ЗРК ПатриотНали от изток, от морето, идва "СТРАШНОТО"..., а ЦРУ ни разтури армията.
172
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много вожд малко индианец бе.Славните битки на нашта армия изискват вече фелдмаршали и генералисимуси.А в името на европейските ценности е време за началник щаб да бъде назначен гей.
171
1
 
4
 
! Отговори
RUSSIA преди 10 години
ZASHTO NIKOI NE SE NAMESVA V UKRAINA
170
1
 
15
 
! Отговори
българин преди 10 години
Произвеждахме си оръжията работеха много хора. Сега ще купуваме оръжие от американците които ни унищожиха всичко. М ръсни продажни политици и генерали.Направиха нироби мръсни янки .Разоряват страната ни гърмят тук а не плащат нищо заради БОКО ТИКВАТА КОЙТО ИМ ЛИЖЕ ПОДМЕТКИТЕ САМО ДА Е НА ВЛАСТ.ОТ анти комунист за 24 г ме направиха комунист. Пари за 200 партии има и избори.
169
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пари все няма, ама като крадоха кат на световно имаше.Мръсни шарлатани са нашите политици
168
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aйдеее, измислиха от къде да се краде още...Каква отбрана, бе мутрак...?