Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа!

Плевнелиев: Исторически Европа навлиза в нова фаза - преди и след Крим
325
Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Исторически Европа навлиза в нова фаза – преди и след събитията в Крим, а последиците от нарушаването на международните правни норми от страна на Русия ще са осезаеми в дългосрочен план. Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция пред водещи германски медии в Берлин на тема „Югоизточна Европа и България в контекста на кризата в Крим“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Деня на Европа президентът изрази убеденост, че украинците могат да изберат пътя на европейското и демократично развитие.

„Не мога да допусна, че този път ще им бъде забранен само поради географското им положение. Значи, ако си съсед на Русия или се намираш в сферата на нейните интереси, това означава, че не можеш да станеш член на ЕС, независимо от това, че народът ти го желае. Аз не разбирам това. Политиката на „Велики сили“ и „периферия“ между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите“, заяви  още Росен Плевнелиев в Берлин.

Той коментира, че вместо модерна дипломация, основаваща се на ценности и правила, в Крим беше приложена военна сила, окупация, нелегитимен референдум и насилствено присъединяване на територия.

„Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа след Втората световна война, който се основава на принципа на спазване на правилата, на предвидимост в действията и на усилия за постигане на доверие, както и границите в Европа никога повече да не бъдат променяни едностранно“, каза президентът и отново апелира за решителни действия за завръщане към принципите на правовата държава и международното право.

Българският президент остро осъди политиката на разделение на център и периферия в Европа, за която допринесоха и руските действия в Крим. „Имаме нужда от ЕС, в който няма център и периферия и в който всеки е важен. Ние имаме нужда от ЕС, който може да се наложи на глобалната политическа сцена. Имаме нужда от нова вълна на интеграция в Югоизточна Европа и в Европа като цяло. Имаме нужда от ЕС, който може да помогне за провеждането на свободни и демократични избори в Украйна“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава предупреди, че при негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион. „Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани“, заяви Росен Плевнелиев. Според президента реална е опасността Югоизточна Европа „да бъде дестабилизирана отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост“.

Росен Плевнелиев предупреди още за възможността в новия Европейски парламент да бъде представена „силна антиевропейска група“, затова държавният глава призова на национализма да бъде противопоставен патриотизъм, а на изолацията и дестабилизацията – европейската интеграция. „Решението срещу енергийното оръжие е енергийният съюз, а срещу зависимите медии като пропагандни машини могат да бъдат поставени медии, които са свободни и казват истината“, допълни президентът.

„Важно е Европа да не се връща обратно в 19 век, докато си играем на „велики сили“ и „периферия“, а да я позиционираме в 21 век чрез една нова фаза на интеграция за по-силен и открит ЕС на глобалната сцена. При това трябва да заздравим трите двигателя на ЕС – демокрация, интеграция и пазарна икономика“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос относно налагането на нови санкции спрямо Русия от страна на ЕС, президентът посочи, че по този въпрос Европа трябва да вземе единно решение, основано на принципи и ценности, а България трябва да подкрепи това решение.

Основният интерес на германските медии беше насочен към ситуацията в Украйна и към региона на Югоизточна Европа.

Във втория ден от работната си визита в Германия държавният глава проведе среща с депутати от Комисията по външна политика на Бундестага, във фокуса на която отново бяха темите за ситуацията в Украйна, процесът на разширяване на ЕС в посока към Западните Балкани и предстоящите избори за Европейски парламент.

Днес президентът ще разговаря и с федералния министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. По-късно в Щутгарт Росен Плевнелиев ще се срещне с министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман и ще изнесе лекция на тема „Защо имаме полза от Европа – визията на една нова държава-членка“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
28
 
! Отговори
До Росенчо преди 9 години
Браво на послушното момченцеееее, така ли ти каза бате Бойко да кажеш!?
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник День Победы Росенчоо кой ти е преподавал история е голям ***
18
2
 
33
 
! Отговори
безкрайната глупост преди 9 години
Този вече ме е гнус да го коментирам!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA TI PIKAQ NA ES I USA NENORMALNITE IM CENOSTI.NIE SME TYPI ROBI NA ZAPADA BEZ NISHTO
16
2
 
49
 
! Отговори
До Плевнелиев преди 9 години
Плевнелиев, не говори от името на българския народ! Мразите Русия вие , политиците! Като се изказваш казвай че говориш от твое име , от името на Борисов и партия ГЕРБ! Народа на България не мрази Русия и едва ли ще се намери български войник да вдигне ръка срещу руски войник!
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Деня на Европа президентът изрази убеденост, че украинците могат да изберат пътя на европейското и демократично развитие." Другарю Плевнелиев, откога пътя на фашизма стана път на европейската демокрация, или това е и вашето разбиране за демокрация. В този случай вие се идентифицирате с фашизма, защото ставате техен поддръжник и следователно и вие сте фашист. Историята не прощава такива грешки. Политици които са поощрявали фашизма, проливането на кръв и убиването на невинни грждани са фашисти.
14
1
 
16
 
! Отговори
Made in Be-GETO преди 9 години
И държавата като президента пълен ТАШ..АК:)Сега разбирам защо България е била винаги под робство.200 години Византийско,почти 500 Турско,45 години СССР и сега на ЕС.........................................................................................................................
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOQ E LUD I NEE MOQT PREZIDENT OSTAVKA
12
0
 
32
 
! Отговори
ввъзмутен преди 9 години
Тоя пак се изцепи....Плевнньо-*** да кажеш на хората в Крим ,че референдума им е незаконен.....
11
0
 
37
 
! Отговори
лелеее преди 9 години
лелеееее кой го избра този господин, все да говори и говори против русия, квато и да е е велика сила , а ние сме мижитурки, наместо да си мълчи, щото не се знае накъде ще духне вяръра, той говори ли говори, нито румънският, нито унгарският, нито австрийският нито друг премиер на малка държава си позволява да се перчи така, тоя само Джон Кери го задминава по перчотене, лелееее кой ни го натресе, то ясно кой, оня де му оправяше перчема на пресконференцията Боко , откъде ни налазиха тия неграмотни
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Действията на Русия в противовес на реда в Европа"?!?!?!?!?!?Че какъв е редът в Европа????Западна Европа яхнала ОТНОВО държавите от Източна,С ПРИКАЗКИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,ЦЕННОСТИ,РАВНОПРАВНИ ПАРТНЬОРИ и дои ли,дои !!!!!Много скъпо ни ИЗЛЕЗЕ НОВИЯТ РЕД-ЗА 25 ГОДИНИ НАЧУКАХМЕ 40 МИЛИАРДА ЕВРО ВЪНШЕН ДЪЛГ И РЕДОВНО СИ ПЛАЩАМЕ ВНОСКИТЕ КЪМ ЕС И НАТО!!!!!!!!
9
0
 
45
 
! Отговори
ТОП ИДИОТ преди 9 години
начело на държавата. Срамувам се от тоя ***
8
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя няма ли да спре да излага България?!
7
1
 
26
 
! Отговори
kplane преди 9 години
Plevnio, zamulchi.Ne se izkazvai po temi koito ne razbirash i po koito sa ti napravili burz instruktaj v ameukanskoto posolstvo.Bezlichna utrepka si ti!
6
1
 
50
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 9 години
Геройство по булгаристански: Да се дупиш на Запада и да плюеш по Русия!
5
1
 
43
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТОЗИ НЕ Е ЗА ПРЕЗИДЕНТ.НИКАК НЕ УМЕЕ ДА ГОВОРИ СВЯСТНО.
4
1
 
51
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Боже как можах да гласувам за това лице!?
3
2
 
55
 
! Отговори
за путю президенто преди 9 години
тоя ***, кой го пита, та се клати - *** мръсен
2
3
 
64
 
! Отговори
Плевня , замълчи ! преди 9 години
Тоя ако продължава така ще ни вкара във война !!!Сериозно!!!
1
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай земи млъкни бе господине...