Решението на президента да не се яви в НС не е личен избор!

Попова: Задължението на институцията е да помирява
Обновена: 12 май 2014 17:05 | 12 май 2014 17:03, Веселина Йорданова
40
Решението на президента да не се яви в НС не е личен избор!
Маргарита Попова. Снимка: архив, БТА

Решението на президента да не се яви в парламентарната комисия е действие, което трябва да бъде обмислено внимателно и не може да бъде личен избор, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова.

В телевизионно интервю вчера Росен Плевнелиев заяви, че няма да отиде при депутатите, защото не иска да легитимира една противоконституционна и недемократична инициатива. По думите му става въпрос за съзнателен акт на подкопаване на демократичните устои в държавата и нарушаване на баланса между правителството и институцията на държавния глава.

Още по темата
"Аз съм абсолютно убедена, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това е силен политически ход, политическо действие и държавническо действие, така че трябва внимателно да бъде обмислено", заяви Маргарита Попова.

Според нея задълженията на президентската институция са да обединява и да помирява.

По предложение на "Атака" Народното събрание създаде Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.

Комисията си е поставила за цел да установи фактите около необявена официално среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена.

Попова каза още, че в Конституцията е търсен и намерен баланс между президентската институция и трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Ние трябва да помиряваме, да обединяваме, да създаваме поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти, за да могат да функционират така, както е разписано в Конституцията. Функциите ни са изключително трудни, защото най-трудно в този живот е да обединиш, да помириш, заяви вицепрезидентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
macintosh преди 10 години
На всички е ясно че всяка крачка на президент а е умело дирижирана от трети лица. Започват да си мисля че дори ходенето му до тоалетна става под нечия команда
35
2
 
1
 
! Отговори
Rangel_55 преди 10 години
Права е. Това не е личен избор, не може да ми се тръшка, като невръстно дете и да казва НЯМА пък! Той е Президент, длъжен е да спазва законите в тази страна, включително и тези, коти биха могли да го оличат в нещо не в неговите права и комептенции.
34
1
 
1
 
! Отговори
Лозанова преди 10 години
не може да бъде личен избор, но за него може да бъде. Все пак той си прави каквото си иска и какво на него и подкрепящите го им е изгодно. Най-накрая по насилствен начин може би ще си замине.
33
3
 
1
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
Точно така! Това е политически ход, което за пореден път показва, че президента все още е част от ГЕРБ и защитава техните интереси, а не тези на хората.
32
3
 
1
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
Плевнелиев знае много добре, че е сгрешил, тъй като срещата му с шефа на ЕВН си бе проява на откровен лобизъм от негова страна. Може би са го посъветвали да не се явява, тъй като ще се оплете в собствената си некомпетентност.
31
3
 
1
 
! Отговори
Iva Hikova преди 10 години
Росен явно се мисли за някаква свещена крава. Не е първото своеволие, което проявява, така че едва ли някой е изненадан.
30
4
 
10
 
! Отговори
червенаМагарицаПо... преди 10 години
След като *** се сдоби с трима депутати без да е ходил на избори, очевидно и БСП по неговия пример са се сдобили с вицепрезидент, без да са спечелили президентските избори! Ако другарката Попова не е съгласна с президента да си подаде оставката, както направи Блага Димитрова когато беше вице на Жельо! След това ако иска да се запише при Сатанишев!
29
2
 
1
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Ако някой не знае какво е "скудоумие", може да прочете коментар 25!
28
12
 
13
 
! Отговори
Винету преди 10 години
А, бе Попова, що не подадеш молба за членство в БСП?
27
9
 
17
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
Той изобщо не знае, кое е правилно и кое не, защото е супер неадекватен.
26
6
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшорналиев,Припомнам ти К-ята:Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят при изпълнение на своите функции с изключение на нарушение на Конституцията. (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от НС, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента в едномесечен срок.... Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
25
8
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшорналиев,Ти временното пребиваваш на чиновнически пост, като "длъжностно лице " ПрезидентТОВА НЕ ТЕ ОСВОБОЖДАВА ОТ КОНСТИТУЦИОННИТЕ ТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИН...!!!К-ия:- "Чл. 80. Длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи."Ако не се явиш, А НЯМАШ ОСОВАНИЕ ДА НЕ СЕ ЯВИШ. ТИ НЕ СПАЗВАШ КОНСТИТУЦИЯТА и това е ЗАКОНЕН повод за твоя ИМПИЙЧМЪНТ (Констиуция Чл.103 (1))...!!!.
24
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обидните коментари се правят от ***,съвсем ясно е.Не това е най-важното обаче.Вулгарният език,с който се гаврят с президента е знак,че те не зачитат институциите в България,а търсят уж справедливост и истина.Тяхната демокрация позволява простащината в отношенията да доминира и даже да бъде оценена като високо достижение на свободния им дух.Това отвращава нормалните хора и те избират да убият примитива с мълчание.На изборите те ще гласуват за знаещите,можещите и моралните,за да има промяна.
23
15
 
18
 
! Отговори
Къртицата преди 10 години
Маргарита Попова е къртицата,определена от БСП
22
6
 
17
 
! Отговори
Бъмбълби преди 10 години
Някой да разбра нейната позиция? Юридически шаблони, попу(лярни)листки завойчета... дъвка за полит-анализаторите, бленуван мокър сън за атакисти, комсомолци и чичо-пее(й)вски журналчета
21
18
 
23
 
! Отговори
димитрова преди 10 години
другарка Попова, колко ви платиха от партията стлетница да хулите на път и под път президента. Няма да станете по-симпатична освен на червените бабички.
20
10
 
18
 
! Отговори
bg преди 10 години
в конституцията е търсен и намерен вариант, в който червената номенклатура че ви крадне още един век, благодарение на "независимата съдебна власт"!!! идете и им гласувайте пак!
19
13
 
22
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
В случая Чехлю е прав. Все пак е държавен глава и не носи отговорност за действията си, освен ако не иде реч за държавна измяна или нарушение на конституцията. В последния случай обаче си има процедура, по която се разглежда обвинението и тя не включва парламентарни комисии. Т.е. с идеята за създаването на подобна комисия червените *** се опитват да унизят президентската институция, която не се оглавява от техен човек.
18
11
 
25
 
! Отговори
rm преди 10 години
В Конституцията нищо не пише за разни комисийки, "привиквания" в народното събрание и други простотии. Парламентът кворум не може да събере за заседание, че 2/3 от 240 депутата да гласуват "за" внасяне на обвинение, да не говорим за съд.Президентът не е длъжен и няма закон който да го задължава да се съобразява с парламентарни комисийки.
17
14
 
29
 
! Отговори
Vice vice преди 10 години
Г-жо Попова, ние гласувахме за Президент Плевнелиев. Изненадан съм от Вашите изказвания и донякъде виждам критика, дори конфронтация. Не очакваме това от Вас! Сега доволни са тези, които са гласували за противниците. Моля, подкрепяйте Президента, вършете си работата. Жалко , ако гласувалите за Плевнелиев трябва да разчитат на Попова.