Кампанията не като за евровот, а за парламентарни избори

Бойко Борисов пак е най-отразяваният политик в медиите
Обновена: 14 май 2014 15:56 | 14 май 2014 15:30, Камелия Цветанова
26
Кампанията не като за евровот, а за парламентарни избори
Снимка: Булфото, архив

Предизборната кампания не се фокусира върху послания и теми с европейски контекст, а прилича по-скоро на местни или парламентарни избори. Това е един от изводите от междинните резултати от медийния мониторинг на Института за социална интеграция /ИСИ/, съобщи БТА.

Още по темата
Моноторингът обхваща 20 медии - телевизии, информационни сайтове и вестници, като за изследвания период от 25 март до 10 май са регистрирани 11 200 информационни единици.

Като цяло на този етап кампанията е по-скоро вяла, отчитат от ИСИ. Те отбелязват, че голяма част от водачите на листи са декларирали отказ от участие в ЕП, което довежда до допълнителна демотивация и загуба на интерес.

Най-често попадащата в медиите партия е ГЕРБ /5218 информационни единици/, следвана от БСП /Коалиция за България /4371/, ДПС /2882/, България без цензура /1792/, "Атака" /1553/, АБВ /1131/, Реформаторски блок /880/.

По-голямата част от партиите и коалициите попадат преди всичко в отрицателната част на скалата, от гледна точка на начина, по-който е представена информацията за тях. Формациите, които се ползват с частично положително отношение на базата на обобщения анализ са "България без цензура" и в по-малка степен АБВ, НФСБ и "Зелените".

Най-често отразяван и попадащ в полето на наблюдаваните медии политик е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов /2339 информационни единици/, след него са лидерът на БСП Сергей Станишев /1620/, лидерът на "България без цензура" Николай Бареков /1368/ и премиерът Пламен Орешарски /1270/. По отношение на начина, по който се съобщава за тях в медиите, картината до голяма степен повтаря тази на политическите партии.

Добре познати лидери като Борисов, Станишев, Орешарски, Сидеров, Кунева и Местан попадат в по-голяма степен в отрицателната част на скалата. Изключение са единствено Бареков и в много по-малка степен Георги Първанов.

В медийния мониторинг са включени и 12 регионални медии.

Наблюдението показва, че европейската тематика не е сред най-популярните в местните медии. Доста от тях отразяват предизборната кампания и в национален мащаб, дори да не е имало инициатива или събитие в конкретния регион.

Анализ на посланията на партиите и лидерите им показва, че при БСП са насочени към социалноикономическите проблеми и по-специално трудовата заетост.

Един от постоянните акценти в кампанията при ГЕРБ е, че изборът на ЕНП ще даде на България влияние в Европа, постоянна тема за водача на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева е темата за свободата, на първо място по честота при "България без цензура" са обещанията за разкриването на работни места и намаляване на младежката безработица.

При АБВ се открояват предложения за диалог и съгласие по основните национални проблеми, а посланията на "Атака" почти не присъстват в наблюдаваните медии, като получават публичност само в рамките на партийната телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сТанишеф толкова се влгавил в тези избори да покаже , че е по добиря , че как няма да изглеждат като парламетарни ...бяла пяна от устата му излиза , бесен е и иска ВЛАСТ ! Хората никога не са го интересували , само ВЛАСТ! Докъто има такива некаърници и чужденици които управляват държавата ни никога няма да се оправи ! Отново черен ПР от страна на БКП срещу ГЕРБ като предишните избори ...не ми се мисли какво ще е на реалните парламентарни избори ! Мале мале!!! ТОЧКА!
21
1
 
3
 
! Отговори
????до песимист преди 9 години
Да и това" НИЩО " искате да продължава вечно ли?Или ви се свидят 12лв субсидии за глас и така на" Нищото " осигуряване милиони и трайно статукво!!
20
1
 
5
 
! Отговори
задължително е преди 9 години
да се гласува масово на 25.05. Нека мнозинството да определи.До сега стойностните хора не гласуват ,защото са омерзени ,но това е особена форма на малодушие.Това пасуване стабилизира статуквото! Осигурява комфорт на мързелите и крадливите
19
5
 
1
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Ние не искаме да гледаме мутрата, но продажните медии ни го натрапват.
18
5
 
1
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Ами, щом си плаща как да не отразяват Тиквата? Само, че на нас не ни се слушат простотиите му.
17
1
 
1
 
! Отговори
компромати-позорящи преди 9 години
Това е логото на предизборната "агитация".......В сутрешния блок на Нова ТВ беше излъчена такава грозна интрига .........преди да е проверено !!разгласено !!И най- вероятно скалъпени и преднамерено нагласено!!Потъпкано основното право на лекарката " Невинен -до доказване на противното"!!! а също и справедливото условия"от два независими източника"
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ДПС имат подходящ кандидат-Пеевски.БСП трябваше да издигнат за свои кандидати Йовчев и Лазаров ама не би.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BAREKAE POQVI I NA BUDATA SHTE MU SE STUJNI.tRESE GO SHUBETO, TO SE VOIJDA,iDVA V NS PODPUHNAL,NAPREGNAT, POD VIZDEISTVIETO NA SHEPA LEKARSTBVA.tEZI IZBORI NIAMA DA SA OT ZNACHENIE MNOGO, EDVA LI POVECHE OT 30% SHTE GLASUVAT.NO PO POVEDENIETO NA gerb SE VIGDA, CHE GI TRESE PARANOIATA, BUDATA SE E POBURKAL, CHUDI SE KAKVI GADOSTI DA IZVURSHI NO KATO BAREKA SPECHELI DRUGITE IZBORI SHTE MU VIDI SMETKATA.NEMA DA GO UBIVA RAZBIRA SE, A SHTE GO NAKARA DA VURNE 4TE MILIARDA DET OKRADE OT NAS ILI ZANDAN
14
8
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Има си хас Тиквата да не е най-отразяван, нали си има собствени медии.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали Бойко е най отразяваният политик ,но знам ,че с *** лягаме и ставаме ,за закуска и вечеря да се сещаме с какво го заляха.
12
2
 
8
 
! Отговори
mdaa преди 9 години
Аз па виждам само Дудуков и некъв боксьор дето много социален....
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрите продукти нямат нужда от реклама... само ***... Колкото по-голям ***, толкова повече реклама е нужна за да излъже глупаците.
10
2
 
10
 
! Отговори
Милена преди 9 години
Вотът на 25 май ще покаже дали сме готови за предсрочни избори. Аз мисля, че е така. Това правителство показа, че не работи, а ние българите не заслужаваме това!
9
5
 
10
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Като чуят Б. Борисов троловете на мутреса Моника полудяват и им се вижда пяна на устата. Прости ми тролчета вашето недоразумение Станишев не може на малкия пръст на Б. Борисов да се качи. Сега пишете простотии , но на 25 май ще духате супата. Апропо вие винаги ще я духате супата, защото Станишко и Моника си заминават за Брюксел в къща и офис за 3 милиона евро а вие ще подсмърчате на Позитано с чашка в ръце дано някой ви пусне стотинки. Колко сте жалки и прости.
8
2
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 9 години
Всички знаем, че по-важните избори са парламентарните и след тях може да се потегне държавата истински. Сега трябва да пратим хора в Европа със мисъл, а не овластени типове!
7
3
 
14
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
6
5
 
6
 
! Отговори
gost преди 9 години
Тотално ве4е се отвра6тавам мислех екипа на бареков за свестен явно сам се обаркал за пореден пат 4удя с в лове4 какво е оставил да комадва клоуни или нормални хора интересно мие и не мисля да гласувам пове4е за никои не ме интерсува
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо няма да гласувам на тези избори, аз дори не искам да сме в ЕС, пък какво остава да гласувам и да пращам депутати лентяи там. А що се отнася за смехотворната кампания на всички партии и политици без изключения - щом някой иска да се излага и си плаща за това, коя съм аз че да го спирам, все пак народа друго няма да види, ама поне на цирк и сеири ще се нагледа :-)
4
16
 
8
 
! Отговори
ГЕРБер преди 9 години
-За разлика от Сергей Станишев аз съм категоричен, че трябва да има атомна централа Белене, обяви в интервю за Нова българска телевизия премиерът Бойко Борисов.- АЕЦ Белене е изключително важна за България(1.11.2010)- Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проектаАЕЦ Белене (2.11.2010)- ''- Ако не започнем да строим Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира. (26.02.2011)-Не гласувам за БСП, не съм комунист, за разлика от тебе, червени ГЕРБерасте, ясен ли съм ?
3
21
 
12
 
! Отговори
ГЕРБер преди 9 години
Чувствам се объркан.Дълги години си купувах Телеграф или Монитор,защото винаги отразяваха Бойко справедливо и го показваха мъжествен на първа страница.После хората казаха,че Пеевски е лош и спрях да го купувам и почнах да викам и аз 'Кой,Кой'.Принзавам си и ,че 2009г коаго гласувах за бате Бойко исках да има Белене,а той го обеща.След това започнах и аз да съм против Белене, ама незнам защо.Още чакам да ми направи средната заплата 2000 лева.В свободното си време си лекувам шизофренията.