Контролиран вот чрез номерата на бюлетините? Врели-некипели!

БСП се разграничи от вандалски акт с изгорено еврознаме на 9 май
Обновена: 14 май 2014 14:03 | 14 май 2014 10:08, Веселина Йорданова
138
Контролиран вот чрез номерата на бюлетините? Врели-некипели!
Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Врели-некипели се леят за това как може да се контролира вотът на българските граждани, заяви депутатът от левицата Мая Манолова пред bTV.

Тя беше категорична, че бюлетините, които ще пускат избирателите, ще бъдат без всякакъв номер или идентификация.

Още по темата
Думите й идват в отговор на опасенията на експерти, че уникалните серийни номера на бюлетините, които са нововъведение в Изборния кодекс, могат да се засичат със списъците на гласувалите и така да се разбере кой гражданин за кого е дал вота си.

Манолова показа нагледно с бюлетина, че единият номер остава на кочана с бюлетини, а другият - идентичен с него, се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия.

„Няма как вотът да бъде контролиран“, заяви отново тя и призова всеки гражданин да следи за нарушения и да сигнализира институциите. Според нея спекулациите с изборния процес само допълнително демотивират хората да гласуват.

На въпрос защо тогава брокери на гласове вече инструктират подчинените си да записват 8-цифрените номера, „червеният” депутат подчерта, че това е само тактика за сплашване, но когато опасения в тайната на вота идват от експерти, това са „безотговорни приказки”.

Манолова посочи, че социологическите агенции вече не отчитат хора, които се страхуват да кажат коя партия биха избрали, докато преди предсрочните избори през 2013 г. техният дял е бил цели 10%.

„Вече няма партия-полицай, която да стресира българските граждани и да създава притеснения, че те могат да бъдат натискани да гласуват по един или друг начин”, категорична бе тя.

Според нея няма никакъв проблем в това да се регистрират множество наблюдатели от различни организации и е много добре, когато изборите се наблюдават от максимален брой такива.

Манолова разграничи БСП от вандалския акт с изгорено знаме на Европейския съюз на 9 май по време на русофилско шествие с участието и на лидера на БСП Сергей Станишев. Паленето на знамето се вижда от снимки, разпространени в социалната мрежа Facebook.

„Не ми е известно да е имало митинг на БСП пред Паметника на съветската армия. Няма как една партия да е отговорна за това какви още граждани са дошли да поднесат цветя и да участват в други прояви”, коментира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 83 Тая схема я има още от 2001ва година... Работи се с футболни агитки, строителни бригади, наркомански комуни и тем подобни - там се контролира лесно. Дори с *** е по-трудно, в последния момент тартора на маалата може да поиска повече кинти и да прецката работата!
90
1
 
18
 
! Отговори
Никога повече БКП! преди 9 години
Манолова , няма да се праиш на дръж ми шапката *** ! Нали ти направи всичките тези промени за да може пак да прецакате всичко и пак да вземете вие власта защо трябва да лъжеш като *** ***? Комнунистите сте долни *** , *** , мродери и убийци в масови размери ..всичките ДО ЕДИН от твойта партия са долни АГЕНТИ на ДС предавали са стотици хора на комунистическия терор без причинно !! Вие сте гадове !
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече става ясно защо са нужни толкова много наблюдатели. Тези наблюдатели ще участват в броенето на бюлетини и ще следят дали тяхните хора са гласували както трябва използвайки кръгчетата за преференции където е разрешено да се попълва произволна комбинация предварително уговорена с купувача на гласове.
88
1
 
14
 
! Отговори
GRN преди 9 години
Разбира се, че може да се контролира - особено ако бюлетините са малко. Само трябва да напаснат откъснатото или отрязано парче с бюлетините. Работа за минути.
87
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Билетите за градския транспорт също имат номера - искам да ми кажете на кой автобус се качих вчера! Банкнотите и те са с номера - искам да ми кажете къде вчера развалих банкнота от 50 лв! Няма да гласувам за БСП-ДПС-Атака, но точно номерата и печатането на бюлетините в БНБ са крачка напред по отношение на опасността от пробутване на други бюлетини...
86
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Анонимен 83А бе, ти в ред ли си??? Какво мастило, какви 5 лева? ***
85
1
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
"Братята" роми ще се отчитат с талончета. Всеки талон струва по 50 лева. *** Барон ще дипли пачки.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следователно, благодарение на г-жа Манолова на всяка бюлетина можем да поставим уникален знак използвайки 17-те кръгчета за преференции и въпреки това нашата бюлетина да бъде валидна. И това ако не е манипулиран вот - здраве му кажи.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До86,така си е,отдясно в бюлетината имаме 17 кръгчета където може да слагаме X (хиксове) и V (човки) - това са поне 3 на степен 17 = 129 140 163 комбинации
82
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
контролиран, неконтролиран, само с ГЕРБ напред!Вън чужденците и *** от властта!
81
2
 
17
 
! Отговори
зс преди 9 години
Не бойте се деца за утрешния ден. Със сигурност ДРУГАРИТЕ от Позитано и голямата Кюстендилска ЮРИСТКА И ПИЧ Комунистически са намерили цаката отново да ПРЕЦАКАТ ***!!!!
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако в бюлетината е отбелязана преференция за повече от един кандидат, преференцията няма да се отчита, но гласът за отбелязаната партия или коалиция ще е валиден.Ако на избирателите, продали гласа си, се укаже предварително каква комбинация да попълнят върху бюлетината, така че преференцията да не бъде валидна, при преброяването след това комбинациите могат да се видят и проследят.
79
1
 
13
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Радио Ереван съобщи, че от централата на БейСиПи са пуснали нова марка вода ненапита М&М - Мая енд Моника.
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето една безотказна схема.Един наблюдател отговаря за десет манипулирани избиратели. Той ги води до изборната секция и им раздава десет химикалки с които да задраскат цифрата за която е платено. НАБЛЮДАТЕЛЯТ присъства на всички етапи на гласуването на неговите хора, като ги чака пред тъмната стая и проверява дали правилно са отбелязали номерчето. НАБЛЮДАТЕЛЯТ следи бюлетината да бъде правилно подадена. НАБЛЮДАТЕЛЯТ присъства на броенето на бюлетините и може да намери своите по мастилото.
77
1
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 75,Аз писах в предния пост. За такива като нас ще е по-трудно, но на един възрастен човек много лесно може да бъде дадена друга бюлетина. Ставало е и преди.И какво като беше снимано с камерата от училището." Устройството е било включено, въпреки че това е забранено и е един вид контролиране на вота.Разпоредено е камерата да бъде изключена незабавно "- ОИК не го прие като нарушение.Докато сигнализираш, докато проверяват...
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наблюдателят има право:Да присъства на заседанията на ЦИК, РИК и СИК;Да поиска и получи подписаното от председателя, заместник-председателя и секретаря, подпечатано на всяка страница, ксерокопие от протокола на СИК и РИК;
75
1
 
16
 
! Отговори
Геле преди 9 години
Нека мърлата да не се прави на гръмната. Капана е заложен предварително. Компанията прилича на моята ябълково градина, като не пръскам навреме червея остава вътре в ябълката. След това ръси колкото си изкаш,но гадината не умира. не ви ли досрамя, вчера цял ден да тръбите ъпо телевизията,чебюлетините ще се охраняват от 12000 полицаи и техника на стойност 3000000 /три милиона/ лева. Далаверите са скопосани предварително- срама нямате.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наблюдателят има право:Да присъства на заседанията на ЦИК, РИК и СИК;Да влиза във всяка СИК в страната;Да присъства при получаване на изборните книжа и материали;Да присъства при предаването на бюлетините и останалите книжа на комисиите;Да присъства при въвеждането на данните в РИК от протоколите на СИКДа присъства при откриване, броенето на бюлетините и закриване на изборния ден;В изборното помещение може да присъства само един регистриран наблюдател на Партията;
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без да съм ясновидец предвиждам, че наблюдателите който вериятно ще достигната 40 000 души ще затруднят много изборния процес.
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами господа, ако Станишев не замине като евро депутат, а остане начело на ПЕС, какво ще пишете по форумите. Я си вижте еднаквите коментари под всички статии и тогава ми говорете за тролене и опорни точки.